TURİZMİN YÜKSEK HEDEFLERİ

SEÇİM AYDIN SEÇİM AYDIN 31/12/2019 23:40

Bu hafta sizlerle Turizmin yüksek hedeflerine ulaşması için Anadolu’da yaptığımız gezilerde izlemekten mutlu olduğum ve “Herkes Turizm İçin Üretiyor” şeklinde özetlediğim gelişmeleri paylaşmak istiyorum. Türkiye’de Turizm dediğimizde, iç ve dış turizm olarak en az 50 milyon kişinin tatil yaptığı ve 54 sektörden mal ve hizmet alan bir büyük ekonomiden bahsediyoruz.

Ayrıca tüm yatırımların turizm dikkate alınarak planlandığını görmek de 40 yıllık bir turizmci, yazar ve STK yöneticisi olarak bana mutluluk veriyor. “Turizmde Anadolu Atağı” şeklinde değerlendirilebilecek bu anlayış, turizmi tüm kesimlerin yatırım ve üretim sürecinde dikkate almalarını sağlayan yerel Ticaret ve Sanayi odalarındaki düşünce yapısı değişikliğinden kaynaklanıyor. Arkasında ise demeçlerinde ve ziyaretlerinde turizmi ön plana alan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu var.

Dünya Çapında

ATO’nun Ağustos ayındaki Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada TOBB’un 60 yıllık tarihini özetlerken geleceğe dönük projelerle de tüm kesimler gibi turizme verdiği önemi de vurguladı. TOBB’un 60 yıl önce Ankara da Anafartalar Caddesinde kuran seçkin iş adamlarının attığı temel üzerinde bu gün bilişim, teknoloji ve çağdaş ilişkilerle dünya çapında bir yapıya kavuştuğuna değindi.

Gerçekten hepsi turizme de katkı sağlayan bu oluşumlar arasında yer alan TOBB Üniversitesi, TOBB Hastanesi, yanında Lojistik Merkezlerin oluşturduğu Batı Anadolu Lojistik Projesi (BALO) Ankara ve Türkiye çapında önemli projeler.

Destel ve Teşvik Çağrısı

Sayın Başkanın açıklamalarında belirttiği gibi günümüzde 360’a yakın oda başkanının bir yabancı dili konuşabildiği ve odaların uluslararası alanda doğrudan temas ve müzakere yürütebildiği bir yapıya kavuşmuş durumda. TOBB’un katkılarıyla yeniden düzenlenen Türk Ticaret Kanunu’nun sağladığı ortam, Türkiye’nin toplam gelişimi içinde turizme olan ilgi yanında tüm ticareti, sanayiyi ve ekonomiyi destekliyor.

Bu hamlenin turizm açısından devamı için gerçekleri ve hedefleri iyi yorumlanabilecek, teşvik belgelerinin dağılımını iyi değerlendirecek, Özel kesimin yatırım arzusunu yanlış yönlendirmekle kesmeyecek kurum, kuruluş ve kişilere ihtiyacımız var. Sayın Başkanın deyimi ile Türkiye’nin geçirdiği evrimin, sektörlerin barışı ve işbirliği ortamında olması gerekiyor. Bu bağlamda üretici, yatırımcı ve katılımcı olarak tüm ülkenin ilgi gösterdiği “Turizm” konularında destek ve teşvik çağrılarımızı yinelerken Türkiye’nin YPK Kararları ile tespit edilmiş 2023 yılındaki yüksek hedeflerinden vazgeçilmemesini önermek isterim.

Kültür İşletmeleri

Konuşmasına devam eden Hisarcıklıoğlu Odalarla birlikte NACE (Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması) çalışmalarının sonuna geldiklerini ve önümüzdeki günlerde Odalara kayıtlı gerçek ve tüzel kişilerin Mesleklerinin Gruplandırılması listeleri kendilerine gönderilerek son düzeltmeler için süre tanınacağını. Odaların NACE çerçevesinde meslek gruplandırmasına kavuşacağını, bütün üyelerin bu listeleri takip etmelerinin kendileri açısından faydalı olacağını dile getirdi. Bu konuda turizmci dostlarım başta olmak üzere tüm işletmelerimize duyuruları özenle izlemelerini ve sürelere dikkat etmelerini önermek istiyorum.

Başkan Sayın Hisarcıklıoğlu’nun işaret ettiği NACE çalışmaları kapsamında “kültür işletmeleri” nin de ayrı bir başlık altında ele alınmasını hatırlatmakta yarar görüyorum.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.