Turizmin Neferleri... Turist Rehberleri

Hava alanlarının geliş peronları önünde, günün her saatinde yaz kış ellerinde isimler yazılı bir kartonu ya da bir acente tabelasını çıkanlara görünür halde tutan, her milletten turisti ülkemizde, gülen yüzle ‘hoş geldiniz’ diyerek karşılayan ilk insan, turist rehberleri, turizm sektörünün çalışanları arasında başta gelir.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 26/05/2021 11:50
Turizmin Neferleri... Turist Rehberleri

Nerede tatil yapmalı, çocuklarla nerede hangi otelde rahat edilir, bisikletle doğayı keşfe çıkabilir, doğada yürüyüş yapabilir, müze ve tarihi yerleri ziyaret edebilir, nasıl bir tatili daha hesaplı hale getirebilir derdine düşülüp, internette destinasyonlar ve tur operatörlerinin sayfalarında gezinmek, fuarlarda standları dolaşıp broşür derlemek, eve gelip yüzlerce sayfalık tur katalogları ile birbirinden renkli destinasyon broşürlerini karıştırmak, küçük puntolarla basılmış fiyatları incelemek, erken rezervasyon indirimlerini takip etmek...

Ve bütün bunları yaptıktan sonra, nihayet Tatile doğru yola çıkan Turistin aylardır hayalini kurduğu tatilin gerçekleşmesini, acentanın programı doğrultusunda sağlayan rehberler, ülkemizin kültür, doğal ve turizm değerleri hakkındaki bilgisiyle, aktif, araştırıcı, iyi bir yabancı dil ile grup üyeleriyle etkili ve güzel iletişim kurarak onlara eşlik ederler.

Müzeler, Örenyerleri, doğal ve kültürel gezilerde, sanat, folklor gibi zenginliklerimizin yanında günümüz insanının yaratıcılığı ve yaşamını da tanıtırlar. Rehberler ayrıca, yaylacılık, dağ ve doğa yürüyüşü, su sporları, avcılık, kayak, mağaracılık, ornitoloji, paraşütçülük, botanik, bisiklet ve at turları gibi alternatif turların geçekleşmesine de yardımcı olan kişi olarak tanımlanıyor.

Tarihte, Mısırlı rahipler ilk rehberler olarak zikredilse de, tarihçi ve coğrafyacı Bodrumlu Herodot, gezdiği yerlerin insanını, coğrafyasını, kültürünü, adetlerini ve geleneklerini aktarmasıyla ilk tercüman ve rehber olarak kabul edilir. Amasyalı Strabon, Evliya Çelebi, İbn-i Batuta, Marco Polo, Xuanzang gibi tüccar, din adamı seyyahlar gezdikleri, şehirler, karşılaştığı insanlar ve yaşam hakkında bilgiler aktarmışlar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği Rehberlik kursunda, genel kültür, yabancı dil dallarında yapılan giriş sınavlarından sonra, 6 ay boyunca, Tarih, sanat tarihi, arkeolojiden, dinler tarihi, folklor, sosyoloji, psikoloji ilk yardım gibi konularda teorik dersler alıp, 1 aylık Türkiye Gezisiyle uygulamayı gördükten sonra, bitirme sınavı sonunda kokart alabildiğimizi hatırlıyorum.

Günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açtığı bölgesel ve ülkesel kursların yanında üniversitelerin iki yıllık ön lisans ve dört yıllık lisans programları ile de turist rehberi yetiştirilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kokartlı, büyük çoğunluğu üniversite mezunu olan, en az bir, çoğunlukla birkaç yabancı dili çok iyi düzeyde konuşan, Türkiye’yi adım adım tanıyan 39 farklı dilde 10 binin üzerinde profesyonel turist rehberi çalışmaktadır.

Turizm sektörünün ara elemanları arasında rehber, en ağır ve yıpratıcı görevlerden birisini yerine getiriyor. Ağır ve yıpratıcı olduğu kadar son derece önemli olan rehberlik hizmetini yürüten rehber, sahip olduğu bilgi birikimiyle, gezdirdiği turistleri mutlu olarak yolcu ettiğinde, onları bir bakıma ülkemizin kültür ve turizm elçisi yapar. Sezon dışında da, yörelerimiz ve beldelerimizin yurtdışında ve yurt içinde fuarlar vb etkinliklerde tanıtma ve pazarlama çalışmalarında da Seyahat Danışmanı olarak bölgesel ve ülkesel turist rehberlerimiz hizmet vermektedir.

Geçtiğimiz yıldan bu yana sıkıntılı günler geçirmekte olan turizm sektörünün acentacılar, otelciler, tekneciler, cafeler ve restoran çalışanları yanında turizm sektöründe göz önünde görünmeyen büyük öneme sahip gizli kahramanları rehberlerimizdir.

Turistin havaalanında karşılanıp, gezdirilmesi, tatilin bitiminde memnun olarak ülkesine ‘bir daha görüşmek üzere, diyerek havaalanında uğurlanmasına kadar beraber olduğu, turist rehberlerinin de sezonunda dinamik bir şeklide hazır olabilmeleri için desteklenmeleri büyük önem arz etmektedir.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.