Turizmin ivmesi, Akdeniz’den Ege’ye kayıyor...

Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Ataşesi Beraat Yıldız, Türkiye'de turizmin ivmesinin Akdeniz'den Ege'ye kaydığını söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmin ivmesi, Akdeniz’den Ege’ye kayıyor...

Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Ataşesi Beraat Yıldız ile Ukrayna fuarı sırasında Hikmet Atilla tarafından yapılan röportaj... 

 

* Didim'in Türk turizmimdeki yeri nedir?

 
Didim önemli bir turizm kenti, fakat Didim Ukrayna da az biliniyor. Burada tatilciler genelin de Antalya yı tercih etmekteler,  son dönemlerde ise görüyoruz ki ivme günden güne Ege Bölgesine kayıyor, artık insanlar kendi vatandaşlarından ziyade diğer ülkelerin vatandaşları ile tatil yapmak istiyorlar, hal böyle olunca de Ege Bölgesi ön plana çıkıyor. Burada tabii ki tur operatörlerinde çok önemli katkıları var. Onlar tatilciyi nereye götürüyorsa oraya götürebiliyorlar, yani tatilciği rahatlıkla yönlendirebiliyorlar.  Dolayısıyla sizin tur operatörleri ile sıkı ilişki içerisinde olmalısınız. Didim gelecek için turizm de çok şey vaat ediyor.
 
* Bilindiği gibi çevremiz de oldukça önemli tarihi kentler var, Millet, Priene, Apollon Tapınağı gibi, Efes’te uzak değil, Ukraynalıların tarihe ve kültüre karşı eğilimleri nasıl?
 
Türkiye devleti turisti bir yerde Antalya da çıkarıp başka bölgelere, tarihin ve kültürün ağırlıklı olduğu bölgeye kaydırmak istiyor. Bura da tabi ki Didim önem kazanıyor, Didim’in çevresi tarih kokuyor, görülecek, gezilecek yerler Didim ve çevresinde oldukça fazla. Dolayısıyla biz Didim ve çevresi hakkın da ne kadar fazla bilgilendirilirsek o derece Didim’i ön plana çıkarma şansımız var. Bize devamlı materyalin gönderilmesi gerekiyor.
 
Tanıtım sadece fuarlar ile yapılmamalı, teknoloji o derece gelişmiş ki, bir tıkla dünya önünüze gelebiliyor. Didim tekniği, görseli, katalog ve internet üzeri çalışmaları önemsemeli, bu doğrultuda yapacağı çalışmalardan bizi haberdar etmeli. Mesela yazılı bir şey mi hazırlanmak isteniyor gereken çeviri yapıldıktan sonra, bize gönderilmeli, elimizde kalifiye insanlar var, onlardan destek alarak, Ukraynalıların konuştukları dille göre düzeltme yapılır. Biz düz çeviri yapıyoruz, halbuki doğrusu o değil, doğrusu halkın anlayacağı ve konuştuğu çeviridir.

 

* Bir tatilci için alt yapı da önemlidir, bu konuda neler diyeceksiniz?

 

Ülkemiz bir turizm ülkesidir, dolayısıyla bütün detayları önemsemek gerekiyor. Tatilci gittiği yerde alt yapıyı da ister. Bir otelde konaklıyorsa o otelin o ülkenin tatilcisine sunacak onun dillinden Televizyon kanalı olmalı. Bu çok önemli, tatilciğe verilen değeri ifade eder. Biz destinasyonlarımızı ön plana çıkarmak için her türlü işbirliğine hazırız, yeter ki destinasyonlardan bize bilgi aktarılsın ve bize gelen her bilgi kesinlikle olumlu bir şekilde değerlendirilir. Bizim bu konular ile ilgilenen özel birimlerimiz var, mesela istatistiklere çok önem veriyoruz. Bize bu tür bilgiler aktarıldığın da biz de onu tur operatörleriyle, basın ile paylaşırız.

 

Yaptığınız tanıtım çalışmalarına önem veriyorum, 2010 senesin de de buradaydınız, fakat bunu sadece Didim Altyapı Hizmet Birliği yapmamalı, konaklama tesisleri, turizm ile uğraşan herkes çalışmaların bir tarafında tutmalı, birlikte hareket etmeli. Bodrum günden güne prim yapıyor. Didim yanı başında, Bodrum prim yaptığında, bu Didim’e de yansıyacaktır.

 
Biraz önce belirttiğim gibi burada teknolojiyi çok iyi kullanmanız gerekir. Tanıtım ayağını aralıksız yürütmeniz lazım. Ukrayna’dan Türkiye ye yaklaşık 600 bin kişi gönderiyoruz. Bunun % 70 Antalya ya ve bunların % 90 paket turlar ile gidiyor. Önümüzdeki yıllarda Didim de Ukrayna turizminden pay alacağını düşünüyorum.  Didim in turizminin geleceğini parlak görüyorum. (tourexpi)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.