Turizmi 'Meclis' yönetecek...

Turizm sektörünün farklı kesimlerinden 8 meslek kuruluşunun temsilcileri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı “Turizmde Güçbirliği” başlıklı toplantıda bir araya geldi. İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen toplantıda Turizm Meclisi oluşturulması yönünde anlaşma imzalandı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmi 'Meclis' yönetecek...

İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda bir araya gelen TYD (Turizm Yatırımcıları Derneği), TÜROFED (Türkiye Otelciler Federasyonu), TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği), TUROB (Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği), TUREB (Turist Rehberleri Birliği), DTB (Deniz Turizm Birliği Derneği), TÖSHİD (Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği), TURYİD (Turizm Restoran Yatırımcıları İşletmecileri Derneği) temsilcileri sektörün birlikte hareket edebilmesini sağlayacak Turizm Meclisi’ni kurdular.

Turizm Meclisi’nin görevi...

 Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada, her 3 ayda bir farklı bir sektör kuruluşunun başkanlığında toplanması kararlaştırılan Turizm Meclisi’nin; küresel turizmdeki farklı eğilimlere paralel olarak dünya talebine cevap verebilmek adına ortak stratejiler belirlenmesi; Türkiye’de turizmin sürdürülebilir, rekabet gücü yüksek, sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunan bir sektör olarak geliştirilmesi; bu noktada kamuoyunun farkındalığının artırılması amacıyla güç birliği yapıldığı vurgulandı. Turizm Meclisi'nin önümüzdeki süreçte bünyesine yeni üyeler alabileceği de belirtildi.

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sektörün biraraya gelerek ortak hareket etmesinin önemine vurgu yaparak, turizmin Türkiye’nin cari açığının yüzde 20’sini karşılayan bir sektör olduğunu, doğrudan girdilerle ülke ekonomisini canlandırdığını belirtti. Kamuoyunda turizmin öneminin yeterince anlaşılamadığına işaret eden bakan Günay, oluşturulan Turizm Meclisi’nin bu anlamda önemli bir işlevi yerine getireceğine inandığını kaydetti.

Törende ilk sözü alan TYD Başkanı Turgut Gür, dış ticaret açığının 105 milyar dolar, cari açığın 78 milyar doları bulduğu Türkiye’de turizmin öneminin daha çok ortaya çıktığına dikkat çekerek, “50-60 milyar dolar hedefi ile turizmin tüm temsilcileri olarak bizde ayrılık diye bir şey yok. Beyin birliği, inanç birliği, fikir birliği, güç birliğine imza atıyoruz” dedi.

 “Bizim partimiz, kulübümüz, işimiz turizm” diyen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da sorunları birlik içinde ele almanın önemine vurgu yaptı. TÜROFED Başkanı Osman Ayık ise turizmin Türkiye’nin geleceğinin belirlenmesinde stratejik öneme sahip bir sektör olduğuna işaret ederek, turizmin önemli bir ürün haline geldiğini ve 25 yılda çok önemli bir birikim elde edilen turizmde sektörün birlikte hareket etmesinin kaçınılmaz olduğuna değindi. Ayık, turizmin sadece ekonomik değil, sosyal anlamda da önemli bir role sahip olduğunu ifade etti.

 TUROB Başkanı Timur Bayındır son 10 yılda büyük bir sıçrama gösteren ve ekonominin en çok döviz girdisi sağlayan sektörü olan turizmde yakalanan çıkışı sürdürülebilir kılmak adına biraraya gelindiğine işaret etti. TURYİD Başkanı Kaya Demirer de yeme içme sektörünün turizmde oynadığı önemli rolün altını çizerek, turizm gelirinin daha da artırılmasında Türk mutfağının büyük bir işlevi olacağını kaydetti.

Turist Rehberliği Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan TUREB Başkanı Şerif Yenen ise çifte bayram yaşadıklarını belirtti. Yenen, yasalarına kavuşmak için kendilerinden çok önce yola çıkıp çaba harcayan sektör kesimleri olduğuna dikkat çekerek onlara da başarılar diledi. TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu havacılığın geliştiği Türkiye’de 30 bin koltuğa sahip 13 havayolu şirketi ile hizmet verildiğini hatırlatarak, “Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesinde bir tuğla bir harç koyabileceksek, bizim de bunda bir adımız olacaksa bundan mutluluk duyarız” dedi.

 DTB Başkanı Ömer Karacalar ise deniz turizmcileri olarak turizm girdilerinin yüzde 20'sini temsil ettiklerini, deniz turizminde 8 bin bağlama yeri, 22 tane belgeli marina, bunu yanında charter şirketleri olduğunu belirtti. 30 yılda Türk turizminin büyük sıçrama kaydettiğini söyleyen Karacalar, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çabalarının bunda büyük payı olduğunu vurguladı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.