Turizmi Calypso modeli kurtaracak

ETİK Birliği Derneği Başkanı İşler, Avrupa’da turizm sezonundaki ölü sezon sorununun, bu dönemlerde ülke vatandaşlarına daha uygun koşullarda turizm olanağı sağlayan Calypso modeli ile aşıldığını dile getirdi.

31/12/2019 23:40
Turizmi Calypso modeli kurtaracak

Turizm sektörünün gelişebilmesi için uzun vadeli planlamalar yapılması gerektiğini dile getiren Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Derneği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler,  sektörün sorunlarının çözümü için İspanya’da uygulanan Calypso modelinin Türkiye’de de uygulanması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Ege’de turizm sektörünün sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışılması amacıyla İzmir Hilton Oteli’nde düzenlenen toplantıda konuşan İşler, “Sektörün en önemli sorunlarından biri yılın önemli bir kısmının ölü sezon olarak kalması. Başta kıyı bölgelerimiz olmak üzere kış aylarında turizm hareketliliği çok azalıyor. Özellikle kendi vatandaşlarımız kış aylarında otellerden faydalanamıyorlar. Kışın, çoğunlukla yabancılar otellerde kalıyor.

Turizm sektöründe işgücü pahalı. Bu yüzden, turizm sezonunun bitiminden sonra sektörde işçi çalıştırılamıyor. Sezonluk işçiler, aynı zamanda işten çıkarılınca  ayrıca işsizlik ücreti alıyorlar. Avrupa’da Calypso modeliyle dar gelirlilere ölü sezonda turizm hizmetlerinden faydalanma olanağı sağlanıyor. Bizde de gazi şehit aileleri ve üçüncü yaş kuşağını kapsayan emeklilere kış aylarında otellerden faydalanma hizmeti sağlanabilir. Böylece kazan kazan modeliyle hem vatandaş, hem otelciler, hem devlet kazanacaktır” diye konuştu.

Sektörün sorunlarının aşılması için Turizm Teşvik Kanunu’nun da 21. yüzyıl ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde değiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken İşler, “1982 yılında çıkan ve günümüzde hale geçerli olan turizm teşvik kanunu,  çıkan ek  yönetmelik ve genelgelerle   daha kadük ve topal bir hale gelmiştir . Bu kanun, yeniden ele alınarak günümüze uygun ve uluslararası rekabetçi gücümüzü artıracak şekilde dinamik hale dönüştürülmeli. Bu yasa çıktığında ülkemize 300 bin turist geliyordu. Şimdi ise 42 milyon  turist geliyor. Bu yasa, maalesef ilk haline göre çok eksik bir hale dönüştü.

Şu an itibari ile gelecek 20 yılın stratejik planlamasını; ancak sağlam bir yasa ile başarabiliriz. İspanya, yaklaşık 60 milyon turiste sahip Akdeniz çanağında yer alan bir rakibimiz. İspanyayı yakalamamız için elimizin devlet tarafından güçlendirilmesi lazım. Sektör olarak, 2023 için konmuş olan 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir hedefini, yeni yasanın çıkması halinde 2019 yılında yakalayabiliriz” dedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.