Turizmdeki kaçaklara karşı işbirliği

İstanbul Rehberler Odası (İRO) ve TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği), kaçak/belgesiz rehberlik ve acentacılığa karşı bundan sonra ortak mücadele edecek.

31/12/2019 23:40
Turizmdeki kaçaklara karşı işbirliği

İRO Başkanı Şerif Yenen ve TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy,  “Kaçak/Belgesiz Acentacılık ve Rehberlik Denetimleri İşbirliği Protokolü” imzaladı. Bu protokolün temel amacı, Türk turizminin sağlıklı gelişmesi, haksız rekabet, kaçak acenta ve kaçak rehberlik faaliyetlerinin önlenmesi. Bundan sonra yapılacak denetimlerde turistleri rahatsız etmeden denetleme yapmak esas olacak. Protokolde belirtilen denetim noktalarında hemen her gün birkaç ekiple sürekli denetim yapılacak.

Protokolün imza töreni TÜRSAB Genel Merkezi’nde TÜRSAB 2. Başkanı Firuz Bağlıkaya ve İRO YK üyesi Esmeray Akar’ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Törenin açılış konuşmasını yapan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, bu işbirliğinde temel amacın kaçak acentacılık ve rehberliğin önüne geçmek olduğunun altını çizdi. Turizmdeki kaçak faaliyetlerin hem acentalara hem de rehberlere büyük zarar verdiğini; yetkisiz, bilgisiz insanların yasadışı yollardan yaptıkları bu faaliyetler yüzünden Türk turizminin  zarar gördüğünü söyleyen Ulusoy, yapılan bu güçbirliğinden en çok Türk turizminin yarar göreceğini kaydetti. Ulusoy, “Rehberler ve biz meslek örgütleri olarak birbirlerine yakın olması gereken kurumlarız. Bu protokol diğer kurumlara örnek olmalı. TUREB’in de bu işi anlayışla karşılayacağına, onların da bazı konulara vakıf olması ve bizim tecrübemizden yararlanması gerektiğine inanıyorum.” dedi.

İRO Başkanı Şerif Yenen de, İstanbul turizminin Türkiye turizmine yön veren lokomotif görevi gördüğünü vurgulayarak, buradaki turizmin doğru icra edilmesinin ülkemizin diğer bölgelerine örnek olacağını belirtti. Yenen, “Bu protokoldeki amacımız üzüm yemek, kesinlikle bağcıyı dövmek değil. Hiçkimsenin ceza almasını istemeyiz ama herkesin de kurallara uygun bir şekilde turizm icra etmesini isteriz. Bu işbirliğine Sayın Başaran Ulusoy ve Firuz Bağlıkaya başta olmak üzere tüm TÜRSAB YK üyelerinin birebir katkıları oldu. Bu işbirliği kanunlar çerçevesinde, kaçaklara karşıbirlikte mücadele etmek üzere yapılmıştır. Hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

İmzalanan protokole göre, İRO’nun yetki alanında bulunan bölgelerde yapılacak araç denetimleri, kalkış ve varış noktalarında gerçekleştirilecek ve seyir halinde araç durdurma uygulamaları yapılmayacak. Denetimler TÜRSAB ve İRO görevlileri tarafından birlikte yapılacak ve denetimlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisinin de bulunmasına özen gösterilecek. Aşağıda belirtilen denetim noktalarında sürekli denetim yapılacak:

Öncelik denetim noktaları şöyle:

1.Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Sultanahmet Camii ve Sultanahmet Meydanı.

2. Kariye Müzesi, Süleymaniye Camii, Fener Rum Patrikhanesi, Miniatürk, Panorama 1453 Fetih Müzesi.

3.Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Boğaz Turu İskeleleri.

4. Kapıkule- Edirne


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.