Turizmdeki fahiş fiyat sorunu nasıl çözülür?

Turizm sektöründe mücadele edilecek bir konu daha çıktı: “fahiş fiyat uygulaması..." Peki işletmeler neden fahiş fiyat uygular ?

Aykut Bakay Aykut Bakay 26/08/2018 22:13
Turizmdeki fahiş fiyat sorunu nasıl çözülür?

Amaç, Türk turizmini baltalamak mı? Menü, yükselen yabancı paraya mı endeksli? Yoksa bunlar komşunun oyunları da, kasten mi yapılıyor?  Özetleyelim...

İşletmeler neden fahiş fiyat uygular?

* İşletmenin bulunduğu lokasyon iddialıdır, bölgenin en iddialı veya güzel manzaralı yerindedir. Bu manzaraya bu fiyattır.

* İşletmeye talep çok fazladır, müşteri patlaması olmuştur, talebi azaltmak gerekecektir ki, iyi hizmetin devamlılığı sağlansın. 'Parası olan gelsin ve bir kez gelsin yeter' zihniyetindedir.

* İşletmeye çok para harcanmıştır. Malzeme seçimleri pahalıdır. Mobilyalar, tabaklar, bardaklar ve hatta tablolar, antikalar, vs. yurtdışından getirtilmiştir.

* Mimari, ses, ışıklandırma, dizayn, iç dizayn özel isimler ve ekipler tarafından hazırlanmıştır. Müşterileri rahat ettirmek için her türlü konfor mevcuttur. 5 duyuya tam hitap eder. Müzik, doku, koku, görsellik, lezzet her şey tamdır. Daha kapıdan girer girmez fark edilir, ambiyans farklıdır, alışagelmişten değişiktir.

* Çalıştırdığı personel eğitimlidir. Piyasanın ve bölgenin en iyisidir. Servis kalitesi üst seviyededir, müşteriye ilgi mükemmel ötesidir.

* Mutfak ve ekip farklıdır, yemekler de kendi içinde 5 duyuya hitap eder, içkiler daha da farklıdır.

* Yatırımcı bir sezonda toplaması gereken geliri iki ayda toplamak ister. Ve toplar da… Bir sonraki sezon iyi bir miktara devreder.

* Eğlence varsa, nabza göre şerbeti iyi bilen ekipler ve ekipmanlarla çalışırlar.

* Reklam, tanıtım için iyi para harcanmıştır.

Yazdıklarımda eksikler olabilir ama yukarıdakilerin hepsini topladığınızda, işletmedeki total kaliteyi, başarıyı beraberinde getirir.

Bunların hiç birisi yoksa ve hakikaten fiyatlar fahişse, o zaman konu farklıdır. Göz göre göre de kazıklanmak olmaz. Şikayet konusunu maliye veya emniyet birimlerine taşımak gerekiyor.

Girişe koyduğumuz menü fiyatlarını görmediniz mi? Karanlıktı görmedik. Ya da menüyü gördük de, adisyondaki garsoniye, servis, kuver, başlıkları altındaki astronomik paralar ne?

Sezon fırsatçılarına çözüm!

Buraya kadar mutabıkız herhalde.

Yeni turizm Bakanımız ne dedi;

“Yok öyle astronomik fiyatlar. Düzeltilecek konular bunlar. 5 sene içinde hallederiz.”

Her turizmcinin senelerdir sorunu olan tüm bu sıkıntılar, 5 yılda çözülebilir mi? Kolay değil tabii ki, çok zor bir mücadele ama, sektör de kendisine düşen görevi yaparsa, bence çözülür. Hiç denenmemişi denemeye değer mi, değer... Acentacısından, tur operatörüne, otelcisinden, restoranına, halıcısından, dericisinden, kuyumcusundan, hediyelik eşyacısına, esnafına varana kadar topyekün bir mücadele gerekli.

Bu bakan, bizden biri… Turizmci… Konuyu zaten kökten biliyor… Analitik düşüyor… Hiç detaya inmeden bir cümleyle sorunu özetledi;

“Eğitim şart!!!”

Kime eğitim verilmesi lazım sıralayalım:

Başta bakanlık denetimcilerine, kontrolörlerine ve kontrolörler bünyesindeki personeline, belediyelere, belediye zabıtalarına, turizm faaliyetlerini kontrol ve denetleme yapan maliye ve vergi memurlarına, mahalli  idarecilere, yatırımcılara, yöneticilere, müdüre, şefe, garsona, komiye, mutfak şefinden bulaşıkçısına, bar şefinden barmenine, misafir karşılayan kapıdaki valeden hostese ve hatta halka…

Tüm bunlar için turizm meslek yasası gerekiyor

Herkes istediği gibi kafasına ve parasına göre işletme açamayacak. Kurban bayramında üç kişi danaya girer gibi otel, restoran veya turizm işletmesi kuramayacak. Kimsin? Ne kadar turizmcisin? Burayı idare etmek için yeterli bilgi birikim ve sermayen var mı?

Turizmle uğraşan herkesin kendi işiyle ilgili eğitim, görgü ve bilgi sahibi olması için, meslek yasaları çerçevesinde belge alması şart olmuştur. Nasıl ki bazı mesleklerin yeterlilik belgeleri varsa turizmle uğraşan işletmecilerin, personelin ve hatta bu tesislere ürün veren tedarikçilerin de belgeleri olması kaçılmazdır.

Ancak bunun eşit şartlarda ve torpilsiz yapılması gerekmektedir.

Kolay değil…

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.