Turizmde personel sıkıntısı... Kıyı otelleri 8 bin çalışan arıyor

Başta kıyı bölgelerindekiler olmak üzere oteller personel yetersizliği yaşıyor. Kıyı otelleri aşçıdan resepsiyoniste kadar farklı alanlarda 8 bin çalışan arıyor.

29/05/2023 13:19
Turizmde personel sıkıntısı... Kıyı otelleri 8 bin çalışan arıyor

Sorun yalnız Türkiye’de değil, diğer ülkelerde de yaşanıyor. Turizm İstihdam Genişletme Örgütü (TEEM) ve Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) hazırladıkları raporlar da sektörün istihdam sorununa dikkat çekiyor. WTTC CEO'su Julia Simpson, turizm sektörünün sorununun genç profesyonelleri çekmek oluğunu vurguluyor.

İNKAY: İş arayanlara turizmde fırsatlar var

Haftalık ekonomi dergisi Ekonomist’te Levent Gökmen Demirciler’in haberine göre küresel Salgın (Pandemi) nedeniyle uzun bir dönem kapalı kalan oteller çalışanlarını başka sektörlere kaptırmıştı.

Sektör temsilcileri Türkiye'deki otellerde hizmet veren çalışan profilinin değiştiğini, çalışanlar arasında Kazakistan, Türkmenistan, Filipinler, Endonezya, Pakistan'dan gelenlerin olduğunu söylüyor.

İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği Başkanı (İNKAY) İlhami Yavuz, ekonominin giderek daraldığı, işsizlik haberlerinin sıklıkla yapıldığı böyle bir dönemde iş arayanlara turizm sektöründe ciddi fırsatlar bulunduğunu söylüyor.

AKTOB: Çalışanlara lojman

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu da, Otel çalışanlarından yaklaşık yüzde 30-35'lik kısmının ve bekar olanların lojmanlarda kaldığını belirterek, bu sorunun çözümü için devletin arazi tahsisi yapıp turizmcilerin lojman yapmasına destek olmasını öneriyor.

“Yetişmiş elemanları kaptırdık”

Silkar Turizm İcra Kurulu Üyesi Zeynep Silahtaroğlu, turizm fakültelerinde okuyan gençlerin sadece yüzde 10'unun sektöre geldiğini ve bunların da hızlı para kazanıp 4-5 yıl içinde başka sektörlere geçtiklerini söylüyor.

Silahtaroğlu, " Çalışanların büyük bir kısmı uluslararası zincirlere geçip daha iyi kazanabilecekleri ülkelere gitmeyi tercih ediyorlar. Sektörümüzde yetiştirdiğimiz kalifiye çalışanları da kruvaziyer gemilere, Mısır, Uzakdoğu, İspanya gibi ülkelere kaptırıyoruz" diyor.

12 ay istihdam sağlanmalı

Elite World Hotels & Resorts Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik Bezaroğlu, turizmde pandemi döneminde çok kaybın temizlik ve servis elemanı pozisyonlarında yaşandığını söylüyor. Sektör temsilcileri turizm sektörünün çalışanlarını 12 ay istihdam edebilmeleri için devletin SGK desteği, vergi indirimi gibi teşvikler vermesi gerektiğini de söylüyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.