Turizmde köklü değişiklikler yapma zamanı geldi

Korona salgınını bir fırsat bilerek, turizmde farklı bir adım atalım. Herşey dahil, açık büfe sistemi yerine, sınırlı veya sınırsız içecekli, kaliteli tabldot hizmeti dönemini açalım.

K.Ünsal Barış K.Ünsal Barış 25/08/2020 20:52
Turizmde köklü değişiklikler yapma zamanı geldi

Bir otel yöneticisi olarak şunu itiraf edeyim ki, tur operatörleri ve biz otelciler geçmiş yıllarda, "Herşey Dahil" sistemde yeterli maddi kazanç sağladık. Kazancımız ile eskisinden daha büyük, daha lüks, daha çağdaş, daha rahat, daha ferah, daha geniş alanlı, akıllı binalar inşa edip, hizmete sunduk.

Bu bağlamla, kitle turizminde önemli bir deneyim ve pratik kazanıp, organizasyon yeteneğimizi geliştirdik. Bu operasyonları yönetecek ekiplere sahip olduk.

Kitle turizminde daha çabuk check-in ve daha çabuk check-out yapabileceğimiz front office hizmetlerini kurduk. Eskisinden çok daha konforlu odalarda, akıllı cihazlarla donanmış, yüksek standartlı, hijyenik, house keeping hizmetlerini sunduk.

Diğer ülkelere örnek olduk

Kitle turizminde aynı anda, kitlelere nasıl yiyecek ve içecek hizmetleri sunabileceğimizi öğrendik ve diğer ülkelere de örnek olduk.

Kitle turizminde; farklı milletlerden, farklı dillerden, farklı kültürlerden, farkı cinsiyetli, farklı yaşlara, farklı alışkanlıklara sahip insanlara, boş vakitlerinde, birlikte nasıl eğlenebileceklerini kanıtladık. Animasyon etkinliklerinde dünya turizmi için bir ekol olduk.

Yabancılara; Türkiye'yi, Türk insanını, Türk mutfağını, Türk örf ve adetlerini tanıtmada büyük başarı kazandık.

Turizmde biz de varız dedik

Turizmde biz de varız dedik. Öncelikle; İtalyanlara, İspanyollara ve Yunanlılara ve sonra da turizm sektörü ile ilgili tüm diğer ülkelere turizm hizmetlerindeki çeşitliliğimizi ve zenginliğimizi, bu konulardaki gücümüzü ve becerimizi kanıtladık.

Önümüzdeki yıllarda tatile çıkmayı düşünen tüm dış ülke insanlarının en büyük sorunu, konukların gitmeyi düşündükleri ülkelerde karşılaşacakları hijyen konuları olacağı muhakkaktır.

Bu konuda otellere check-in esnasında ve kalım süresince alınacak önlemler tur operatörlerini ikna edebilmelidir. Tur operatörleri bu konuda ikna olurlarsa, diğer ikna olmaları gereken önemli konu; ürünü alıcılara pazarlamak olacaktır. Yani ürünün satıcılara pazarlanma fiyatlarının cazibesi ön plana çıkacaktır.

Korona salgınını bir fırsat bilerek, turizmde farklı bir adım atalım 

Önümüzdeki yıllarda herşey dahil sistemi, tur operatörlerinin standard denetim uzmanlarınca hijyenik bulunmayabilir. Zaten denetimden geçse de veya hijyen sağlamada bazı formüller geliştirilse de, bunun cost'u yüksek olacaktır.

Yüksek cost, otel yönetimlerini çok düşündüren ve rahatsız eden bir konudur. Otellerin pazarlama olasılık oranlarını sınırlandırır.

Bu bağlamla, gelin şimdi Korona salgınını bir fırsat bilerek, turizmde farklı bir adım atalım. Herşey dahil, açık büfe sistemi yerine, sınırlı veya sınırsız içecekli, kaliteli tabldot hizmeti dönemini açalım.

Turizmde tabldot hizmeti dönemi başlasın

Bunun adı, sınırlı veya sınırsız içecekli yarım pansiyon da olabilir sınırlı veya sınırsız içecekli tam pansiyon da olabilir. Bunu Otelin konumuna göre tespit etmek gerekir. Kent merkezine yakın oteller için "yarım pansiyon" uzak olanlar için de "tam pansiyon" ideal seçim olabilir.

Bu hizmetin cost'u daha düşük olacağından, Tur operatörlerine ve hizmeti satın alacak, olası turistlere pazarlama kolaylığı sağlayacaktır. Çünkü, Korona, önümüzdeki dönemde yaşamı her konuda pahalılaştıracaktır. Artık otel hizmetlerini de, yiyecek-içecek hizmetlerini de, ulaşım hizmetlerini de, yan hizmetleri de eski pazarlama fiyatları içinde sunmak herkes için bir hayaldir.

Tabii, bu arada otellerin, işletme, operasyon ve personel giderlerinin de eskisi gibi olmayacağı muhakkaktır.

Tabldot sistemde şu avantajlar olacaktır:

- Konuklar herşey dahil sistemde görüldüğü gibi oradan oraya koşuşturmazlar.

- Salonlarda yüzlerce insan, ellerinde tabaklar, içecek bardak veya kadehleri trafiği olmaz.

- Yaşı ilerlemiş insanlar ve çocuklar başlarının çaresine bakmak için koşuşturmaz, çapışmaz, operasyon esnasında yerlerin temizlenmesi sorunu azalır.

- Servis edilmesi kolay, boş toplaması kolay olur.

- Mutfaklarda hazırlık süreleri kısalır ve kolaylaşır.

- Bulaşıkhane hizmetleri rahatlar, kırılan malzeme azalır.

- Satın alma hizmetleri rahatlar.

- Depolama rahatlar.

Yukarıdaki konuları daha da detaylandırmak olasıdır. Bu durum: Otelin yıldız sayısı, konumu, oda sayısı, işletme yaşı, salon yetenek ve kapasiteleri, operasyon yetenekleri, yönetim kadrolarının profesyonelliği, alt kadroların eğitim ve deneyim seviyeleri, işletme araç ve gereçlerinin durumuna göre bazı farklılıklar olabilir.

Korona illetine rağmen, tüm turizm camiasına bu sezon için, hiç olmazsa sabit giderlerini çıkarma dileklerimi iletirim.

Bu ara, 2021 yılını daha şimdiden tüm detayları ile gözden geçirip, stratejilerinizi planlamanızı öneririm...

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.