Turizmde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak…

Sektör olarak birçok kriz yaşadık bunlarla da yaşamaya alıştık, lakin çok yorulduk ve yıprandık. Korona sonrası sektör çok değişecek…

Murat Toktaş Murat Toktaş 19/03/2020 13:05
Turizmde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak…

Şimdi ise listemizde olmayan aklımıza gelmeyen bir krizle yüzleştik VİRÜS.

Görünen o ki bundan sonra bilinçli olarak çıkarılan ya da kendiliğinden çıkan virüs salgınları ile zaman zaman karşılaşacağız.

Bu sıkıntılı günler geçecek fakat bazı şeyler değişecek. Otellerdeki operasyonlarımız ve müşteri beklentileri gibi.

Bizi bekleyenler

Haziran ayında yavaş yavaş normale dönmeye başladığımızda bu yaşananlardan bir ders çıkarmadan yola devam eden tesisler orta ve uzun vadede rekabet avantajlarını ve prestijlerini kaybetmekle karşı karşıya kalacaklar.

Korono artık milat olacak. Korono öncesi ve korono sonrası.

Bundan sonra acentelerin ve müşterilerimizin beklentilerinin değiştiğini göreceğiz. Misafirleriniz sık sık “Virüslere karşı hangi önlemleri alıyorsunuz, hijyen politikanız nedir” diyecek ve bunların evrakla beyanını bekleyecekler.

Hijyen kurallarına uymayan bu konuda güven vermeyen tesisler tercih edilmeyecek. Artık bu konu yangın önlemleri gibi güvenlik konusu olacak.

Hijyen puanlarını ve değerlendirmelerini sosyal yorum sitelerinde göreceğiz.

Lokasyon gibi hijyen tedbirleri de tesis seçmede önemli kriter olacak. Bizlerde her fırsatta bu konudaki hassasiyetimizi duyurmaya çalışacağız.

Çok sürmeyecek ama…

Benim öngörüm ise nisan ayı sonlarına doğru virüsünün etkisinin azalacağı, mayıs ortalarına doğruda yavaş yavaş gündemimizden düşeceği yönünde.

Özellikle iç piyasa ramazan bayramı ile birlikte normale dönmeye, dış pazar ise temmuz ayı ile birlikte hareketlenmeye başlayacak.

Bu süreç hem yatırımcı hem de çalışanlar açısından hiçte kolay olmayacak. Öncelikle nakit akışımızı organize etmeli bu 2 aylık süreci iyi yönetmeliyiz. Bu dönemde yaşanan ekonomik sıkıntıların onarılma süreci ise 1 yıl sürecek.

Sonuç olarak, hiçbir sektör bu krizden aynı şekilde çıkamayacak. Hiçbir şey de eskisi gibi olmayacak.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.