Turizmcilere 'Ülkemizi ucuza satıyorsunuz' dediğimizde bize kızıyorlar

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, “Değerlerimizi ucuza ihraç ederek döviz bazında düşüşler yaşandı. Turizmci arkadaşlarımız bize (ülkemizin değerlerini bedavaya satıyoruz) dediğimizde bize kızıyorlar. Kişi başına 600 dolar civarında bir turizm geliriyle bu işin sürdürülebilir olup olmadığı tekrar konuşulmalı. Kişi başına turizm gelirinde yine düşüş yaşadık. 600 dolara gelen bir insanın günlük 1 ton suyumuzu tükettiği, minimum 25-30 kilogram atık bıraktığı bir kentte bunun karşılığının 600 dolar olmaması gerekiyor” dedi.

20/01/2022 12:05
Turizmcilere 'Ülkemizi ucuza satıyorsunuz' dediğimizde bize kızıyorlar

Pandemi sürecinde Antalya ekonomisinin tarihinin en fazla küçülme rekoru yaşadığı, 2013’de kişi başı 14 bin 788 dolardan 2020’de 7 bin 232 dolara düştüğü belirtildi. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, ‘’Turizmciler bize kızıyor’’ dedi.

Turizmciler bize kızıyor

TurizmDays’tan Fikri Cinokur’un haberine göre, Antalya’nın turizm hareketliliği ve kapasitesinin Türkiye’nin yüzde 40 civarında olduğunu anlatan Ali Çandır, konuşmasını şöyle sürdürdü.

“Son verilere göre 9 milyon turisti kent olarak ağırladık. Tabi burada da bir kayıp söz konusu. Sebze ve meyvede satarken kaybediyoruz demiştik. Turizmde de aynı şekilde kaybediyoruz. Değerlerimizi ucuza ihraç ederek döviz bazında düşüşler yaşandı. Turizmci arkadaşlarımız bize (ülkemizin değerlerini bedavaya satıyoruz) dediğimizde bize kızıyorlar. Kişi başına 600 dolar civarında bir turizm geliriyle bu işin sürdürülebilir olup olmadığı tekrar konuşulmalı. Kişi başına turizm gelirinde yine düşüş yaşadık.  600 dolara gelen bir insanın günlük 1 ton suyumuzu tükettiği, minimum 25-30 kilogram atık bıraktığı bir kentte bunun karşılığının 600 dolar olmaması gerekiyor.’’

Turizme çeki düzen verilmeli

Ülke değerlerinin ucuza satılmaması gerektiğini vurgulayan Ali Çandır, sözlerini şöyle sürdürdü.

‘’Çünkü biz bugünü kurtaracak şekilde bu fiyatlarla yaptığımız satışlarla farkında olmadan gelecekteki çocuklarımızın iklimine, toprağına, havasına, suyuna zarar veriyoruz. Karbon salınımı, su ayak izi gibi konular gündemde… Bu doğrultuda da turizme bir çeki düzen vermemiz gerekiyor. Bu çeki düzeni biz de gerçekleştirdiğimiz panelde de ifade ettik su kullanımıyla ilgili, tarım sektöründe de eski alışkanlıklarımız yerine değişen koşullara ayak sağlayacak akıl ve bilimin ışığında çözümler getirmemiz gerekiyor.’’

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ANSİAD) üye kahvaltısına konuk olarak katılan Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, kent ekonomisi hakkında bilgi verdi.         

Antalya ekonomisinin 2020 yılında yüzde 24,3 küçülme ile tarihin açık ara rekor küçülmesini yaşadığını belirten Çandır, ‘’Antalya ülke sıralamasında sonuncu oldu. Antalya şu anda 81. il konumunda. Bizden önce 80. sırada olan Muğla bile yüzde 8 küçüldü” dedi.

Toplantıda yılsonunda açıklanan 2020 yılı verilerini paylaşan Çandır, şunları kaydetti. "2013’de Antalya ölçeğinde kişi başı milli gelir 14 bin 788 dolar, 2020 yılında 7 bin 232 dolara düştü. 2013 yılında 7., şu an 27. sıradayız. En altta Şanlıurfa var, biz bu şekilde Şanlıurfa’nın 2,5 kat üzerinde bir görüntü veriyoruz. Türkiye ekonomisi içinde Antalya’nın payı yüzde 2,6 düzeyine geriledi. Tarihimiz boyunca böyle bir sıraya hiç inmemiştik. Ülkemiz milli geliri 2020 yılında yüzde 1,8 ve 2021 üçüncü çeyrekte yüzde 7,4 büyürken tarım sektörümüz yıllık yüzde 5,9 büyümüş ve 3. çeyrekte ise yüzde 5.9 küçülmüştür.’’

Kullanılan kredilerin Antalya ekonomisine büyüme katkısı olmadığını anlatan Çandır, Antalya’da 2021’in 10 ayında kullanılan kredilerde yüzde 17’lik, Türkiye’de ise yüzde 14’lük artış yaşandığına dikkat çekti.     


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.