Turizmcilerden HES'e tepki

Kemer Turizmci ve İş Adamları Derneği (KEMİAD) Başkanı Ali Nail Kılıç, turizm bölgesi Kemer'de ilçenin tek su kaynağı olan Güverte Havzası'nda HES yapılmasına karşı olduklarını söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmcilerden HES'e tepki
KEMİAD Başkanı Kılıç yaptığı açıklamada, son yıllarda ülke ekonomisinin en önemli sektörlerinden biri olan turizmde yaşanan sıkıntılardan dolayı, turizminin başkenti Antalya ve Kemer'in hak etmediği tartışmalara maruz kaldığını hatırlattı.
Kılıç, bu tartışmaların başında kırmızı noktalı bölgeler, taş-mermer ocakları, koyların tahsisi, koylarda yapılanan balık çiftlikleri ve HES gibi konular olduğunu aktardı.

Kemer bölgesinin tek su kaynağının Güverte Havzası olduğunu hatırlatan KEMİAD Başkanı Kılıç, "Kemer ve beldelerinin alternatifsiz tek su kaynağı olan Güverte kaynağına HES yapma düşüncesi bile büyük bir talihsizliktir.

 Dünyanın her yerinde etkisi gittikçe artan küresel iklim değişikliği konusunda sıra dışı tedbirler alındığı bir dönemde böylesine bir düşünceyi ortaya sürebilmek bile izahı zor bir durumdur." dedi.

Bu bölgenin Kemer ve beldelerin tamamına içme ve kullanma suyu sağladığını ifade eden Kılıç, bu tür hayati önem taşıyan bölgelerde bu tür faaliyetlere izin vermenin hiç kimsenin cesaret edemeyeceği bir karar olduğunu söyledi.

Bu tarz düşüncenin ortaya atılması Kemer halkını ve turizmcileri endişelendirdiğini kaydeden Kılıç, bölgede nüfus ve otellerde yatak kapasitesinin sürekli arttığını, içme ve kullanma suyu kaynaklarının hatta yetersiz kaldığını savundu.


HES yapılması düşünülen kanyonun turistik açıdan da eşsiz bir güzelliğe sahip olduğunun altını çizen Başkan Kılıç, "Bölgemize yılda 4 milyon turistin geldiği göz önüne alındığında antik Likya yolunun da yakınında bulunan yürüyüş, bisiklet gibi doğa sporlarının yapıldığı bu bölgenin turizmle asla bir arada olamayacak böylesine bir projeyle anılması bile turizmimiz için telafisi mümkün olmayan bir bedele mal olacaktır." diye konuştu.


Kılıç, ayrıca bu kanyona yapılacak HES'in ekosistem ve biyolojik yaşamla ilgili doğuracak sonuçların ise çok fazla olacağına dikkat çekti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.