Turizmciler seneye Euro’dan Dolar’a dönebilir...

Avrupa Birliği, büyük bir ekonomik kriz yaşayan Yunanistan ve İspanya’nın ortak para birimi Euro'yu tehdit etmeye başladığına hükmetti. Avrupa basını uyarıyor: Euro çakıldı, zayıf Euro ölümcül olabilir.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmciler seneye Euro’dan Dolar’a dönebilir...

Başta Yunanistan olmak üzere bazı üye ülkelerdeki yüksek bütçe açıklarının Euro'ya olan itimadı azaltacağı ve para birliğini tehlikeye atacağı uyarısı yapan Brüksel, Yunanistan, İrlanda ve İspanya'daki ekonomik gelişmelerden endişe ediyor. Avrupa basınına sızan bir rapor, Yunanistan'daki ekonomik gelişmeleri Euro için 'tehlikeli' olarak değerlendirdi. AB Komisyonu'nun iktisadi ve mali birimlerince hazırlanan rapor üye ülkeler arasındaki 'istikrar' makasının giderek açıldığına işaret ederek, "Bu dengesizlikler Euro'ya olan itimadı azaltıp, para birliğini tehlikeye atabilir." dedi.

 

Yunanistan ve Portekiz korkusuyla Euro çakıldı...

Yunanistan, Portekiz ve İspanya’ya yönelik endişeler Avrupa Birliği para birimi Euro’yu yere serdi. Euro, dolar karşısında dün 1.3938 ile son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Düşüşte yine Yunanistan ve Portekiz ekonomilere ilişkin haberler etkili oldu. Fransız Le Monde gazetesinde yer alan, “Başta Fransa ve Almanya olmak üzere Avrupa, Yunanistan’a yardıma hazır” haberi günün ilk dakikalarında Euro’daki kan kaybının azalmasına neden oldu.

Ancak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Standard&Poors’un Portekiz’in bütçe açıkları için daha uzun vadeli plan istemesi, Euro da yönü yeniden aşağıya döndürdü. Almanya Maliye Bakanlığı sözcüsü Jeanette Schwamberger’in ülkesinin, bütçe sorunlarının üstesinden gelmesi için Yunanistan’a finansal destek sağlamayı planlamadığını ve Yunanistan’ın Euro bölgesine olan sorumluluklarına bağlı kalıp kalmayacağının kendisine bağlı olduğunu söylemesi Euro’da inişi hızlandırdı.

 

Kritik seviye olarak görülen 1.40’ın altına inilmesiyle Euro/dolar paritesi hızla 1.39’a doğru hareketlendi. Açıklamaların ardından Yunanistan’ın uluslararası piyasalarda işlem gören CDS’leri (Credit Default Swap) 400 baz puanı test etti. Yunanistan’ın 10 milyon Euro borcunu 5 yıl vadede sigortalamanın bedeli 400 bin 500 Euroya kadar yükselirken Türkiye’nin 10 milyon dolarlık borcun sigortalamanın bedeli 180 bin dolar civarında kaldı. Önceki gün 2.1050 TL’den kapanan Euro iç piyasada 2.0835 TL’ye kadar indi.

 

Zayıf Euro ‘ölümcül’ olabilir...

Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Bruederle, Avrupa tek para birimini kullanan ülkelerden bazılarının, bölgenin diğer ülkeleri üzerinde ölümcül etkilere neden olabilecek kadar tehlikeli zayıflıklar gösterdiğini söyledi. Bruederle “Her ülke kendi sorumluluğunu üstlenmeli” dedi.

Soros: Yunan tahvilleri alınabilir ama ben almam...

Milyarder yatırımcı George Soros, Yunanistan’ın çıkaracağı borçlanma araçlarına kendisinin girmediğini, ancak Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalabilmek için ne gerekiyorsa yapacağına inandığı için, bu araçların satın almaya değer olabileceği görüşünde olduğunu söyledi.Soros, Yunanistan’ın çıkaracağı tahvillerin şu andaki spread seviyelerinde satın alıp almayacağı sorusunu ise, “Sanırım Yunanistan ne gerekiyorsa yapacaktır, çünkü dışarıda kalmayı kaldıracak durumda değil. Bence Yunanistan Euroda kalabilmek için Avrupa Merkez Bankası’nın her koşulunu kabul edecek” dedi

Almanya'nın başını çektiği bir grup AB üyesi, Yunanistan'ın mali göstergeleri ile oynamasının ortaya çıkmasının ardından eleştirilerini yoğunlaştırmıştı. Yunanistan'ın yanında İrlanda ve İspanya'nın artan bütçe açığı rapora, "Ülkelerin rekabet gücü arasındaki farkın açılması ve aşırı kamu borçlanması endişe verici boyutlardadır." ifadeleri ile yansıdı.

 

Yunanistan'ın Euro kriterlerine uyum için ekonomik göstergelerle oynadığının ortaya çıkması üzerine Avrupa'nın ekonomi kurmaylarının sert eleştirileri sürüyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet, "Gerçeklere uymayan bütçe açığı rakamlarını bir daha asla kabul etmemeliyiz." derken, AMB'nin baş ekonomisti Jurgen Stark ise, "Kurallara uymayanlar sorumsuzca davranıyor." ifadelerini kullandı. Stark, Yunanistan'ı doğrudan hedef alarak ülkenin ekonomi politikalarını kökten değiştirmesi gerektiğini vurguladı. (tourexpi)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.