Turizmciler 2024 sezonundan rekor bekliyor

Türkiye cari açığın kapatılmasında çok önemli yer alan ve Türkiye turizm gelirinin 3’te birini karşılayan ve bu yıl tüm zamanların turist rekorunu kıran Antalya’da turizmciler, 2024 yılında da rekor artış hedefliyor.

15/12/2023 13:49
Turizmciler 2024 sezonundan rekor bekliyor

Türkiye’ye 10 aylık dönemde 50 milyon turist gelirken 42 milyar dolar turizm geliri elde edildi. Şubat ayında 11 ili etkileyen deprem, Rusya-Ukrayna savaşı ve Ortadoğu’da İsrail-Filistin savaşına rağmen Türk turizmi 2023 yılında tüm zamanların rekorunu kırdı. Turizm sektörü, 2024 yılı için fuar tanıtım çalışmalarına ağırlık verirken Avrupa, Rusya, İngiltere ve Polonya pazarlarından da erken rezervasyonların oldukça iyi olduğuna dikkat çekiliyor.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, 2024 yılından da iyi bir sezon beklediklerini söyledi. Bölge ve ülke turizmini 12 aya yayarak nitelikli hale getirilmesi gerektiğini belirten Güngör, Ekonomim'den Fikri Cinokur imzalı haberde, şunları kaydetti.

"2024 sezonu rezervasyonları çok iyi durumda görünüyor" 

"Türkiye olarak 2023 yılı Ocak – Ekim aylarında 50 milyonu aşkın turist ağırlandık. Geçen yıl aynı dönemde ise 48 milyon civarında turist Türkiye’yi ziyaret etmişti. 2023 yılı 10 aylık döneminde ise Antalya’ya gelen turist sayısı yüzde 17 artış ile 15 milyon turist gelmiştir. Geçen yıl aynı dönemde Antalya’ya 12 milyon 808 bin turist gelmişti. Manavgat’a ise 2023 yılı 10 aylık dönemde 5 milyon turist geldi. Geçen yıl aynı dönemde ilçemize 4,3 milyon turist ziyaret etmişti."

Türkiye’nin turizm gelirinde geçen yılın 10 aylık dönemine göre yüzde 20 artış ile 42 milyar dolar sağlandığını ifade eden Güngör, ‘’Turizm sektör yatırımcı ve paydaşlarından aldığımız bilgilere göre 2024 sezonu rezervasyonları çok iyi durumda görünüyor. Turizmi 12 aya yaymak ve daha nitelikli hale getirmek için daha fazla çalışmalıyız. Geleceğe yönelik kısa orta ve uzun vadeli planlar yapmalıyız. 2024 yılı için çok iyi bir turizm sezonun bekliyoruz’’ dedi.

"Yeni turizm sezonunun daha iyi olacağını tahmin ediyoruz"

Kızılağaç Turizm Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (KITUYAD) Başkanı Osman Ergin, deprem faciasına rağmen turizm sektörünün erken toparlanıp, artan maliyetlere direnerek, güzel bir sezon yaşandığını vurguladı. Ergin, şunları kaydetti.

"İsrail – Filistin ve devam eden Ukrayna – Rusya Savaşına rağmen başka bir olumsuz bir durum yaşanmaması durumunda 2024 sezonunun daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. 2022 Kasım ayı rezervasyonları ile 2023 aynı ayına göre rezervasyonlar arasındaki yüzde 20’lik artışın devam edeceği umuduyla söylüyoruz. Kızılağaç bölgesinde 38 bin yatak kapasitesi bulunuyor. Sezonda 8 bin çalışan ve yıllık 250 milyon Euro üzerinde turizm geliri elde ediliyor. Bölge küçük hesaplarla büyük hedeflere ulaşılamaz."

Vektörel mücadele yapışmalı

Ergin, pandemi ile birlikte bölgede örtü altı seracılığının arttığını, 21 Temmuz 2021’de Büyük Manavgat Yangını ile iklimsel değişikliği etkilerinin, entegre vektör mücadelesini zorlaştırdığına dikkat çekti. Osman Ergin, şöyle devam etti.

"Yangının etkisi ile ormanlarda yaşayan bazı eklembacaklı zararlıların insanların yaşam alanlarına göç ettikleri görülmektedir. Karasinek popülasyonundaki artış bölgede çoğalan muz seralarından kaynaklanıyor. Her yıl bakım için bir dönüm seraya bir kamyon keçi gübresi kullanılmakta ve 1 kilogram hayvan gübresi de 15 bin karasinek üremesine neden olmaktadır. Yüksek sezonda her ne kadar düzenli olarak alınsa da çöp kaynaklı karasinek artışların önüne geçilememektedir. Sezon öncesi dönemde kışlak vektör mücadelesinden başlayarak önlemler alınmalıdır.’’

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.