Turizmciler 2023 sezonundan neler bekliyor?

Turizm sektörünün değişik kesimlerinden sektör profesyonelleri, 2023 yılına ilişkin beklentilerini Haftalık ekonomi dergisi Para’ya açıkladı. Sektörel anlamda olumlu beklentilerle karşılanacak olan 2023 yılında, 2022 sezonunda yaşanan büyüme ivmesinin devam edeceği görüşü hakim.

26/12/2022 12:05
Turizmciler 2023 sezonundan neler bekliyor?

“Patronların ve yöneticilerin gözünden” dosyasının turizm ile ilgili bölümünde yapılan değerlendirmeler şöyle:

Firuz BAĞLIKAYA / Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı

"Geliri artırmaya odaklanmalıyız"

Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023'e ziyaretçi ve gelirde artışla girecek olmamız büyük olasılıkla rakiplerimizle aramızdaki farkı kapatma noktasında yeterli olmayacak. Bu noktada özellikle pazar çeşitliliğinin artırılması giderek daha da önem kazanıyor. Ayrıca yurtiçi turizm pazarının güçlendirilerek geliştirilmesi de bir o kadar önemli. Bu yönde yeni ve etkili stratejiler geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekmek istiyorum.

Oya NARİN / Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı

"Yenileme yatırımları gündemde olacak"

Toplamda 54 sektörü doğrudan etkileyen ve hizmet ihracatının en büyük bölümünü gerçekleştiren turizmin 2022 yılında 44 milyar dolar olan gelir hedefi 2019'un yüzde 28 üzerindedir. 2023'te de hem gelir hem de ziyaretçi açısından 2022'yi aşarak 60 milyon turist, 60 milyar dolar gelire ulaşmayı hedefliyoruz.

Nitelikli ve rekabetçi ürünlerle destinasyonlarımızı uluslararası rekabet, kalite ve konfor düzeyine getirecek dönüşüm yatırımlarını hayata geçirmemiz halinde de turizm gelirlerimizi 2028 yılında 125 milyar dolara çıkarmamızın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Yatırımlar açısından ise 2023, sektörümüzde yeni yatırımlardan ziyade yenileme yatırımlarının gündemde olacağı bir yıl olacak. Yaptığımız en mütevazı hesaplamalar gelecek beş yılda en az 15 milyar TL'lik yenileme yatırımını yapmak durumunda olduğumuzu gösteriyor.

Sururi ÇORABATIR / Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı

"Rakip ülkelerin üzerinde büyüdük"

Rakip ülkelere göre büyüme rakamlarında da yüksek bir ivme yakaladık. Bunun 2023'te de devam etmesini bekliyoruz; aldığımız ilk veriler çok olumlu. İç pazarı da ihmal etmiyoruz, iyi fiyat ve kontenjan ayırma bazında tüm otelcilerimizin hassasiyet göstermesini istiyoruz.

Mehmet T. NANE/ Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Başkanı

"Büyüme devam edecek ama riskler de var"

2023 yılı, global uluslararası turist sayıları açısında pandemi öncesine tam dönüşün kaydedildiği bir yıl olmaya aday ama elbette riskler de var; özellikle ekonomik sıkıntılar paralelinde bireylerin seyahat bütçelerinde bir küçülme olabilir. Türkiye'nin ise olumlu ayrışmaya devam etmesini bekliyoruz.

Armin ZERUNYAN / Hilton Türkiye Üst Sınıf ve Lüks Otellerden Sorumlu Bölge Müdürü

"Türkiye rakiplerinden pozitif yönde ayrışıyor”

Pandemiyle birlikte gelen kapanmalar turizm sektörünün resetlenmesine yol açtı. Ancak pandeminin etkilerinin azalmasıyla birlikte Türkiye elindeki fırsatları iyi kullanarak rakiplerinden pozitif olarak ayrışmayı başardı.

Ramsay RANKOUSSI / Radisson Otel Grubu Afrika ve Türkiye'den Sorumlu İş Geliştirme Başkanı

"Türkiye favori destinasyon olmaya devam edecek"

Dünyada 2023'te diğer destinasyonların çoğunun pandemi öncesi seviyelerine kavuşacağını tahmin ediyoruz. Türkiye'nin birçok turist için favori bir destinasyon olmaya devam etmesini bekliyoruz.

Yıldıray KARAER / Corendon Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı

"2023 yılı da 2022 gibi avantajlı bir yıl olacak”

Türkiye turizmi için 2023 yılının da 2022 gibi avantajlı bir yıl olacağını öngörüyoruz. Pandemi dönemine denk gelen filomuzu büyütme planlarımızı 2022 yaz sezonu içerisinde tamamladık. 2023 yılı için kendimize ait kapasitemiz ile operasyonlarımıza devam etmeyi planlıyoruz. Almanya pazarındaki ağırlığımızın bir kısmını operasyonlarımızı geliştirmekte olduğumuz yeni pazarlara yaymayı ve uçabildiğimiz her yerde uçuşlarımızı ilgili pazarın öngördüğü ölçekte artırmayı hedefliyoruz.

Ayça BİLGİN / Wyndham Hotels B Resorts Türkiye Bölge Direktörü

"Yükseliş devam eder "

Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. 2022 yılında Wyndham olarak Türkiye'de güçlü bir büyüme sergiledik. Temel performans göstergelerinin bazılarında pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıktık, diğerlerinde ise çok yaklaştık. Bu yıl yakaladığımız olumlu ivmenin 2023'te de devam etmesini bekliyoruz. Portföyümüzü genişletmek ve sunduğumuz hizmetleri çeşitlendirmek için ülke genelindeki fırsatları sürekli takip ediyoruz.

Mete VARDAR / Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı

"Cumhuriyet’in 100. Yılında turizm daha da büyüyecek"

2023'te Cumhuriyetimizin 100'üncü yaşını kutlayacağız. Turizm daha da büyüyecek. Bizim için çok anlamlı olan bu yılda ülke ekonomisine daha güçlü katkı sağlamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Ali ONARAN / Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı

"İç turizmde 2019’u n üzerinde büyüme olur "

İç Pazar ve kültür turizminde 2019'a nazaran iki katı büyüyeceğiz. Gelen talepler bu yönde. Yurtiçi kültür turlarını gittikçe artırıyoruz; 2022'de yüzde 50 artırmıştık, yeni yılda da yüzde 40 daha büyüyeceğiz.

Cengiz DEVECİ / Honest Holding Yönetim Kurulu Başkanı

"2023 için çok bilinmeyenli bir denklem söz konusu"

2023’te; konaklama vergisi devreye giriyor, seçim olacak, döviz kurlarının ve enflasyonun durumu malum. 2023 yılı için çok bilinmeyenli bir denklem söz konusu;Her şeye rağmen yeni yılın turizmde iyi bir yıl olacağını öngörüp hazırlıklarımızı bu yönde yaptık.

Hediye GÜRAL GÜR / NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı

"Yeni pazarlardan talep var"

Dünya genelindeki istatistikler, büyük siyasi krizler, güvenlik sorunları, salgın hastalıklar ortaya çıkmadığı takdirde turizm sektördeki büyümenin devam edeceğini gösteriyor.

Coşkun ELİK / Elite World Hotel Yönetim Kurulu Başkanı

“İş yapış biçimlerini değişiyor"

Ülkemiz coğrafyası, gastronomisi, tarihi ve kültürel değerleri ile hiç bitmeyecek bir turizm potansiyeline sahip. Pandemiden sonra turizm sektörünün trendleri değişti; değişen demografik yapı ve ihtiyaçlar, teknolojideki yenilikler de turizm sektörünün iş yapış biçimlerini değiştirmeye başladı.

İsmet ÖZTANIK / Avantgarde Collection Kurucusu

"Türkiye ortalamanın üzerinde büyüyecek”

Türkiye ekonomisinin dünya ekonomisinin ortalamasından daha hızlı büyüyeceği; muhtemelen bir buçuk katı ve üzerinde bir orana sahip çarpan ile büyüyeceğini öngörüyorum. Bu da Türkiye'nin büyüme oranının yüzde 5'ten aşağıda olmayacağı anlamına gelir. Kişisel birikimlerimle şirket yatırım stratejilerimiz örtüşüyor. Her zaman işletmecilik faaliyetleri, gayrimenkul yatırımları veya start-up'larla yatırım tasarruflarımızı sürdürmekteyiz.

Recai ÇAKIR / Sianji Group Yönetim Kurulu Başkanı

"Olumlu gelişmeler yenilemeleri hızlandıracak "

2023'te Türkiye, turizmde rekor yılına girebilir. Otelciler otellerini yenileyecek, fazla fon yaratıyorsa yeni yatırımlar yapacak. Küçük yatırımcı içinde önümüzdeki günlerde istikrarlı döneme girildiğinde dengeler oturacak. Herkes işini geliştirmek üzere kendi çapında yatırımlarına devam edecek.

Yusuf NARLI / BN Hotel Thermal B WelIness Yönetim Kurulu Üyesi

"Yüzde 3’ün üzerinde büyüme olur"

2022 yılında turizm sektöründe oldukça verimli bir yıl geçirdik. Türkiye'nin 2023’te yüzde 3'ün üzerinde büyüme göstermesini bekliyorum. Gelişmekte olan ülkeler içinde ülkemiz bu oranla başlarda yer alacaktır.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.