Turizmci, 5 milyon turist için üç kapı istiyor

Tarihi İpek Yolu'nun uğrak kentlerinden, doğunun en büyük ili olan Van'ın en büyük sorunu ekonomi. Van-İran arasında 300 kilometrelik sınırda 3 kapı bulunuyor. Biri açık, o da günde 6 saat çalışıyor. Şu an 1,5 milyon turistin ziyaret ettiği kent, kapılar açılırsa 5 milyon turistle buluşabilir.

04/01/2023 12:50
Turizmci, 5 milyon turist için üç kapı istiyor

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölge Temsil Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, turizm sektörünün canlanması için İran sınır kapılarının açılmasını, pasaportsuz, kimlikle giriş çıkış yapılmasını talep etti. 

Aydınlık'a konuşan Cevdet Özgökçe, Van’ın tarihi ve kültürel zenginliğine dikkat çekti. Özgökçe, şu bilgileri verdi: “İlimiz birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Urartulara başkentlik yapmış… Van’ın kervanlara söylettiği bir cümle var: Doğunun Paris’i… Gerçekten de böyle bir şehir. Geçmişte sektör olarak ‘Turist Van’a niye gelsin?’ diye bir çalışma yaptık. 101 çeşit ürünümüz var. Akdamar Adası, Van Gölü, inci kefali, Van kahvaltısı, dünyanın en büyük Urartu Müzesi gibi…”

1.5 MİLYON TURİST 5 MİLY0NA ÇIKAR

Van-İran sınırında 3 kapı var. Biri açık ama o da günde 6 saat." Kapıların kapalı olması nedeniyle gelmek isteyenlerin sayısının düştüğünü kaydeden Özgökçe, İran’ın üç farklı coğrafyasını Van iline bağlayan gümrük kapılarına da vurgu yaptı. Özgökçe, şöyle konuştu: “Biri batı, biri orta biri de kuzeye açılıyor. Elzemdir, mutlaka açık olmaları lazım, gümrük kapıları zenginlik… Gümrük kapımızın 24 saat hizmet esaslı çalışması lazım. Şimdi 1,5 milyon İranlı geliyor, gümrük kapısı 24 saat hizmet verdiğinde bu rakam 4-5 milyona çıkacak.

İnsanlar ben gideceğim acaba saat 3’e yetişir miyim diye düşünüyor. Birçok insan arıyor, ben geldim gümrükteyim, sistem yok, 10 dakika geciktim, bekliyorum. Bir barınak yok, bir otel yok, bir lavabo yok, bir lokanta yok. Ne Türkiye tarafında ne İran tarafında…”

İRAN’A NİYE PASAPORTLA GİRİYORUZ?

TÜRSAB Temsil Kurulu Başkanı, tarihi ve kültürel bağlarımız nedeniyle İran’a kimlikle gidip gelinmesi gerektiğini de şöyle anlattı: “Biz ülke olarak 5 tane ülkeye kimlikle geçiş yapan bir milletiz. Defalarca talep ettik, İran’a niye pasaportla geçiş yapıyoruz. İran’a niye kimlikle geçemiyoruz? Bu iki kadim halk yıllardır birbirine komşuluk yapmış ve aynı kültürden gelen insanlarız. İran’a gittiğimizde yabancılık hissetmeyiz.

Eğer biz Gürcistan’a, Ukrayna’ya kimlikle gidiyorsak, İran’a da mutlaka gitmeliyiz. İran’la Türkiye arasında pasaport kaldırılsa iki ülkede de turizm patlaması olur. İran’ın birçok coğrafyasında aynı dili konuşuyoruz. Onlarda nüfusun nerdeyse yarısı Türkçe biliyor. Aynı ırktan geliyoruz, aynı mezhebe sahibiz, aynı inançtan insanlarız. İran’la Türkiye arasında bir an önce pasaport olayının kalkması lazım. İlişkilerin o seviyeye çekilmesi lazım.”

KOMŞUYUZ AMA KONSOLOSLUK YOK

Cevdet Özgökçe, İran’dan ve Irak’tan gelen insanların burada büyük mağduriyetler yaşayabildiğini, İran’ın ve Irak’ın hiçbir bankasının Van’da olmadığını da belirterek, “İstanbul’da var, Trabzon’da var, Erzurum’da var. Konsolosluklar da yok. İran vatandaşı geliyor bazen pasaportunu kaybediyor. En yakın Erzurum’da var. Biz İran’a komşuyuz, bizde konsolosluk yok, Trabzon’da var, ne alaka?” dedi.

Festivallerin artırılması gerektiğini de söyleyen Özgökçe, “Festival yaptık, çok başarılı oldu. 82 bin bilet satıldı. 100 bin insan, çevre illerden günlük Van’a geldi. Bu sene yenisi yapılacaktı, bütün hazırlıklar bitti, eften püften bahanelerle iptal edildi. Bir tek bu bölgenin gelir kaynağı turizm, biz bir turizm hareketliliği yaptığımız zaman 50’den fazla esnafla temasa geçiyoruz.” diye konuştu.

MAVİ BAYRAKLI TEK GÖL 

Özgökçe, Van Gölü çevresinde tesislerin bulunmamasını da eleştirdi: “Van gölü kenarında tesis yok, adamakıllı bir otel yok. Yeme içme sektörü yok. Dört bir etrafı SİT alanı, izin verilmiyor. Mavi bayrak Türkiye’de sadece bir gölde var o da Van gölünde… Mavi bayrağı olan, suyu şifalı olan bir cevher yanı başımızda ama işleyemiyoruz.

Bir an önce buralara turizm tesislerine izin verilmeli, teşvikler verilmeli, yatırımcılar davet edilmeli, sempozyumlar, toplantılar düzenlenmeli. Marka zincir otellerin birçoğunun Van’a gelmesi lazım. Van turizm şehri ilan edilmeli, bölgenin kalbi, bütün bölgeye hitap eden bir şehir…”

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.