Turizm Tarihi Sergisi'nin düşündürdükleri...

Turizm ve Tanıtma Bakanlığının 1963 yılında kuruluşunun 50. yılı münasebetiyle, İstanbul’da sonra Ankara’da Cer Modern Galerisindeki açılan Seyyahhinden Turizme-Turizm Tarihinden Sayfalar’ sergisi, Türk turizmine gelişmesinde ve tanıtılmasında katkıları olmuş kır saçlı gençler ile halen çalışan gençleri turizm tarihinin sayfalarını yansıtan panoların ve vitrinlerin önünde buluşturdu.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 31/12/2019 23:40
 Turizm Tarihi Sergisi'nin düşündürdükleri...

​Adil ÇULHAOĞLU

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan’ın destekleriyle, Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal ve ekibinin kurum ve bakanlık çalışanlarının arşivlerinden yararlanarak hazırlanan sergideki panolarda 50 yıl boyunca yapılan çalışmalar anlatılırken, vitrinlerdeki solmuş broşürler, posterler, film makaraları, slaytlar, deplyanlar  vb. yayın örnekleri  ve açılışta  gösterilen 1958 tarihli İstanbul’u tanıtan 8 dakikalık  film turizm, bizleri turizm  tarihinde yolculuğa çıkarmaya yetiyordu.

Serginin açılışını yapan Müsteşarımız Özgür Özaslan yaptığı konuşmada ’ Bu gün her milletten 35 milyon turistin ülkemizi ziyaret etmiş, turizmimiz dünya turizminde sıralamasında 6. ‘lığa yükselmiştir. Burada emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum. Önümüzdeki yıllarda Turizm haftası kutlamaları çerçevesinde emekli olan arkadaşlarımız ile çalışan arkadaşlarımızı bir araya getiren organizasyonların yapılacağını özellikle belirtmek istiyorum’ şeklinde sözlerinin ardında, Müsteşar Mukadder Sezgin’e görev yaptığı zamanda aldığı notların yer aldığı bir plaket sunması duygusal anlara vesile oldu.

Herkes bizzat katıldığı, şahit olduğu çalışmalarla ilgili bilgileri panolarda arıyordu adeta… Kimimiz  90’lı yıllarda turizm çeşitliliği kapsamındaki yabancı ve yerli basın mensupları için düzenlenen aktivitelerin anlatıldığı panonun  önünde Erzurum-Palandöken ve Kars-Sarıkamış’a yönelik Kar Şenliği Etkinliği,3 Semavi dine ait dini merkezlere yönelik İnanç Turizmi, Karadeniz bölgemize  yönelik Yeşil Turu, Artvin Çoruh nehrindeki Rafting, Buharlı Tren Turu,Aladağlarda Trekking gibi etkinliklerdeki anılarımızı tazelerken,kimimiz Cumhuriyetimizin kuruluşuyla ülkemizdeki turizm başlatan Turing kurumuyla ilgili bilgilerin yer aldığı  panodaki bilgileri izlerken,kimimiz de  vitrinlerde solan broşürler,film makaralarıyla turizm tarihimize dalıp,turizmimizde nereden nereye gelindiğini düşünmeden edemedik.

Çeşitli kamu kuruluşları ve turizmde faaliyet gösteren özel sektör kuruluları iş birliği halinde

Bakanlığın yurtdışı ve yurtiçi teşkilatında  çeşitli kademelerinde görev yapan arkadaşlarımız ile bu bürolarda turizmin geliştirilmesi, tanıtılması amacıyla yerel, ulusal,ve ulus arası  düzeyde gerçekleştirilen  etkinliklerle  ilgili çeşitli belge ve dokümanların derlenerek, bu serginin zenginleştirilmesi ve  turizm tarihini yansıtacak yaşayan   bir kurum müzesi haline dönüştürülmesinin,genç turizmcilere,araştırmacılara bilgi kaynağı olabilecektir.

Bu çalışmaların daha sonra “Türkiye Turizm Araştırmaları Merkezi” adıyla oluşturulabilecek bir merkezin  çatısı altında emekli olan arkadaşlarımızın tecrübesi ile genç arkadaşlarımızın enerjisinin birleştirilerek yürütülmesinin  ve böylelikle çalışmalarda sürekliliğin sağlanmasının turizmimizin gelişmesinde büyük katkılar yapacağını düşünüyorum.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.