Turizm Tanıtma Fonu'nun yükü otelcilerin sırtında mı olacak?

Son günlerde turizm camiasında "Turizm Tanıtım Fonu" konuşuluyor. Fonun katkı payları nasıl olacak, kimler ne kadar katkı verecek gibi konuların net bilinmeyişi, sektörü ve yatırımcıyı huzursuz ediyor.

Murat Toktaş Murat Toktaş 04/12/2018 23:38
Turizm Tanıtma Fonu'nun yükü otelcilerin sırtında mı olacak?

Konu gündeme geldiğinde Ankara’da görüştüğüm bazı ilgililerden aldığım bilgiler doğrultusunda, birçok konunun olgunlaşmaya ihtiyacı olduğunu kanaatine vardım

Çok Acele Ediliyor

Oluşturulması düşünülen bu yeni oluşumun olgunlaşmamış olduğu ifade ediliyor ama, hızlı bir şekilde kanunlaşması da arzu ediliyor. Bu konu aceleye gelecek bir konu değil. Ayrıca, nasıl çıkarsa öyle gidecektir. Birçok konu tam oturmamışken, sektöre yeteri kadar zaman tanıyıp geri dönüş almadan acele ile çıkartılmak istenen "Turizm geliştirme fonu", sakat doğabilir.

Katkı Payları Adaletli Değil

Şuan düşünülen dağılımda otellere büyük yük geliyor. Benim duyduğum otellerin payı %1, acentelerin payı 10 binlerde. Oteller bu hizmet zincirinin son halkasıdır. Bir il ya da bölge pazarlanacak ve satılacak ise, bu otellerin değil acentelerin, tur operatörlerinin işidir. Ayrıca bu işten para kazanan sadece oteller ve acenteler değildir.

Bu şekilde bakınca, katkı payları hiç adil görünmüyor. Ayrıca turizmden nemalanan esnaf nerede? AVM’ler nerede? Tur teknelerinin, özel plajların isimlerini duymadık. Bütün yükü otel yarımcısına yüklemek adil olmadığı gibi, sürdürülebilir de değil. Yabacı tur operatörlerinin Türkiye’de yaptığı satışlardan katkı alınacak mı? Korsan konaklama tesisleri nasıl bir katkı payı sunacak, merak konusu.

Fon Nasıl Yönetilecek?

Bu fon Turizm Bakanı, Bakan yardımcısı, Tanıtma Genel Müdürü olmak üzere 3'ü kamudan, TÜROFED, TÜROB ve TTYD'den toplam 5, TÜRSAB, THY ve TURYİD'den de birer temsilci olmak üzere 11 kişilik yönetim kurulundan oluşacak.

Fona her sene bakanlıktan bir miktar para aktarılacak. Sektörden 2019 için alınması tahmin edilen katkı payı 150 Milyon Dolar.

Bakıldığında tabana yayılmış gibi görünse de, tokmak bakanlıkta mı olacak? Diğer STK'lar dolgu malzemesi görevi mi görecek? Fonda birikecek milyonlarca Dolar gerçekten amacına uyun bir şekilde, yönetim kurulunda elini taşın altına koyanlar tarafından mı yönetilecek? Gibi sorular kafalarda dolaşıyor.

Turizmde 7 Bölge Olmaz

Sayın bakanımız "İlk etapta Türkiye’de yedi bölgeyle başlamak istiyoruz, yedi bölgeye bölüyoruz. Bunlar, İstanbul, Dalaman, Antalya, Nevşehir, Trabzon, Van ve Diyarbakır"  dedi. Bu bölünme destinasyonlarda iç bölünmeye, şehirlerarası çekişmeye davet çıkartacağı için doğru bir başlangıç olmayacak.

Örneğin; 3 farklı destinasyondan oluşan Karadeniz bölgesini sadece Trabzon diye tanımlayamazsınız. Trabzon ve çevresindeki turizm hareketine göre bölgeyi yönetemezsiniz.

Sonuçta, aceleyle çıkartılacak "Turizm Tanıtım Fonu", bizim başımızı çok ağrıtır. Doğru yapı bizi hedeflerimize hızlı ve kalıcı olarak ulaştırır. Sayın bakanın da bunların farkında olduğuna ve gereken düzenlemeyi yapacağına inanıyorum.

.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.