Turizm Tanıtma Ajansı'nda tüm turizm STK'ları yer almalı

Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı kanun teklifinin komisyon görüşmeleri dün gerçekleştirildi. Komisyonda konuşan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, sektörün görüşlerini aktardı.

05/07/2019 20:50
Turizm Tanıtma Ajansı'nda tüm turizm STK'ları yer almalı

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda yaptığı konuşmada özetle şu ifadeleri kullandı:

"Turizm tanıtım fonunun müjdesini duyduğumuzda hepimiz çok sevindik çünkü sektörümüzün çok önemli bir ihtiyacını gidereceğine inanıyorduk, bugün de inanıyoruz.

Burada değerli görüşleri sizlerle birlikte dinledik. 2018 yılının Kasım ayında Sayın Bakanımızın ve bakan yardımcımızın da huzurunda bu metin üzerinde diğer STK’lerle birlikte bir görüşme yaptık, Sayın Nadir Bakanım da bizlerle birlikteydi ve prensip olarak bir mutabakata vardık.

Yüzde 1 ve diğer oranların son derece yüksek

Bu mutabakat içerisinde bizim önerilerimiz şunlardı: Öncelikle, yüzde 1 ve diğer oranların son derece yüksek olduğunu ama tabii, Bakanlık böyle uygun görürse yapabileceğimiz bir şey olmamasına rağmen bunun kademeli olarak bir geçiş içerisinde yapılması gerektiğini, sektörün de buna zaman içerisinde alışarak süreci yürütmesi gerektiği hususunda görüşlerimizi bildirdik."

" Aynı zamanda, uluslararası platformlarda kullanılan “city tax” diye tabir ettiğimiz şehir vergisi veya benzer bir vergi sistemiyle sadece satış fiyatı üzerinden değil, satış fiyatının üzerine ilave edilerek sektörün yüzde 1 veya belli bir orandaki rakamı müşteriden alabilmesi için bir imkân sağlanmasını rica ettik.

Tüm turizm STK'ları yer almalı

Bunun yanı sıra, yönetim biçimi açısından “Türkiye” adını taşıyan tüm bu değerli derneklerin Bakanlığımız başkanlığında yönetim kurulunda olması hususunda da prensip olarak Bakanlığımızla mutabık kaldık.

Ondan sonraki süreçte biz metni görmedik ve dün itibarıyla metne muttali olduğumuzda bu sistemin içerisine farklı bir şekilde dâhil olduğumuzu gördük, bu da danışma kurulu içerisinde diğer bütün sektör temsilcilerinin olması şeklinde.

Gerekirse yönetim kurulu adedi arttırılmalı

Bizim Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği olarak görüşümüzü kısaca söylemek istiyorum. 3’üncü maddenin (5)’inci bendinde, muhakkak, yönetim kurulunda tüm turizm STK’lerinin başkanlarının veya turizm meclisinin -TOBB olmak üzere- bulunarak temsil edilmesi. “Neden?” derseniz, kurumsal altyapıları olan bu dernekler uzun yıllardır sektörün ihtiyaçlarını hissediyorlar, biliyorlar ve tecrübelerini yansıtıyorlar.

Özellikle, Türkiye Otelciler Federasyonu, demin bahsettiğimiz bölgesel yapıyı zaten ihtiva ediyor. Yani İç Anadolu, Ege Bölgesi, İstanbul, Antalya ve diğer bölgeleri, 15 bölgeyi haiz bir yapılanma içerisinde ve bu yapılan içerisinde her birinin bir başkanı var ve bu başkanlar zaten bir başkan seçiyorlar.

Gerekirse bu yönetim kurulu adedi artırılarak daha fazla katılım da sağlanabilir. Turizm Yatırımcıları gerek marinalar gerek havalimanları gerek yatırım ve yatırım geri dönüş süresiyle ilgili işlemleri yapmakta ve 50 milyar dolarlık bir yatırımı temsil etmektedir. "

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.