Turizm sektörü 14 Milyar Dolar borç yükü altında!
BOYD kurucu ve onursal başkanı Serdar Karcılıoğlu, sektörün 40 yıldır "el yordamıyla" ilerlediğini belirterek, turizmin artık kalıcı ve sürdürülebilir bir devlet politikası çerçevesinde yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye turizminin duayen isimlerinden BOYD kurucu ve onursal başkanı Serdar Karcılıoğlu, sektörün 40 yıldır "el yordamıyla" ilerlediğini belirterek, turizmin artık kalıcı ve sürdürülebilir bir devlet politikası çerçevesinde yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. “Neşteri yanlış adama veriyoruz, sonra da başarı bekliyoruz. Bu mümkün değil,” diyen Karcılıoğlu, sektörün kronik sorunlarına sert sözlerle dikkat çekti.
"Bakanlık olması, devlet politikası olduğu anlamına gelmez"
Serdar Karcılıoğlu, günümüzde pek çok kişinin, Turizm Bakanlığı’nın varlığını turizmde bir devlet politikası olarak yorumladığını ancak bunun büyük bir yanılgı olduğunu belirtti. “Ülkede bakanlık olması, sektörün stratejik vizyonla yönetildiği anlamına gelmiyor. 1982’de çıkarılan 2634 sayılı Turizmi Teşvik Yasası üzerinden hâlâ aynı anlayışla ilerliyoruz” dedi.
"40 yılda el yordamıyla geldik"
Turizmin 1980'li yıllarda Turgut Özal döneminde devletin gündemine alındığını hatırlatan Karcılıoğlu, “O yıllarda doğru bir vizyon ortaya kondu ama işler yarım bırakıldı. Turizmin felsefesini anlatacak, marka kültürünü oluşturacak adımlar hiçbir zaman atılmadı. Projeler, mesleki bilgi ve tecrübeden uzak yatırımcıların eline terk edildi” diye konuştu.
"Milyar Dolarlık yatırımlar liyakatsiz ellere emanet"
Bugün yüz milyonlarca dolarlık turizm yatırımlarının, hiçbir mesleki yeterliliği olmayan kişilerin kontrolüne bırakıldığını savunan Karcılıoğlu, “Marangozhane ya da berber dükkânı açarken bile belge aranıyor. Ama ülkenin vitrini olacak tesisleri yönetecek kişilere kimse 'Bu işi biliyor musun?' diye sormuyor. Yatırımcıya doğrudan 'Al işlet' deniliyor. Bu sektöre ihanettir,” ifadelerini kullandı.
"Turizm bir bilim dalıdır, oyuncak değil"
Karcılıoğlu, turizmin çok disiplinli, kendine has terminolojisi olan bir bilim dalı olduğunu vurgulayarak şu eleştiride bulundu: “Turizmi hâlâ sadece yatak sayısıyla ölçüyoruz. Oysa işin felsefesi, eğitimi, altyapısı, kültürel dokusu var. Genetik yapısı oluşturulmamış bir sektöre, yatırım diye yaklaşamayız.”
"14 Milyar Dolar borç yükü altında bir sektör"
Karcılıoğlu, 40 yılda kazanılan 2 milyon yatak kapasitesinin büyük kısmının şu anda satışa çıkarıldığını, konaklama sektörünün ise yaklaşık 14 Milyar Dolarlık borç yükü altında olduğunu ifade etti. “Bugün yaşadıklarımız, 40 yıl boyunca stratejisiz ilerlemenin doğal sonucudur. Eğer turizm bir devlet politikası olsaydı, bu tabloyla karşılaşmazdık” dedi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: