Turizm ofislerinin sektör için önemi

Yurtiçinde ve yurt dışında yaptığım gezilerde, turizmci olarak  şehirlerde ilk uğradığım yerlerden biri olan turizm ofislerinin,  dijitalleşmenin sağladığı bütün imkanlara rağmen, tatilcilerin bilgiye ulaştıkları ilk adres, her türden sorularına cevap verebilmeleri ve karşılaştıkları sorunlarına çözüm üretebildikleri yer olma özellikleri nedenleriyle, turizm sektörü için önemini koruduğunu gördüm.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 08/04/2024 22:51
Turizm ofislerinin sektör için önemi

Geçtiğimiz yıl Belçika’nın Charleroi şehrini gezmek istediğimde, şehrin en büyük meydanındaki turizm ofisine ziyarette bulunmuş, enformasyon görevlisi ile bir süre turizm konusunda sohbet etmiştim. Elimde şehirle ilgili ne kadar broşür, harita ile gezilecek müze ve tarihi yerler, konaklama  ilgili  broşürleri, Charleroi amblemli bir bez çantaya doldurup yola çıktığımda, günümüzün her türden dijital  teknolojik gelişmelerine rağmen turizm ofislerinin önemini kaybetmediğini görüyordum.

Elimde haritayla ofisten çıkıp meydanda ilk kafeye oturup harita üzerinde gezi program yapmış, görmek istediğim yerlerin broşürlerini incelemiş, daha sonraki günlerde ayrıntılı bilgi almak istediğimde ofise birkaç kez uğramış, kendimi Datça Turizm Danışma Müdürü olarak görev yaptığım yıllarda büroya  gelen yerli yabancı turistler gibi hissetmiştim. Datça Turizm Bürosu'nda yaptığımız çalışmaları hatırlıyordum, her gidişimde.

"Datça’nın turizmden aldığı payın artması için çalışmalar yürütmüştük"

Datça’da Turizm Danışma Müdürlüğü olarak turizm danışma bürosuna gelenlere bilgi vermenin dışında, tatilcilerin karşılaştıkları problemlerine çözüm ilgili kuruluşlarla işbirliği yaparak çözüm bulmaya çalışıyorduk. Konaklama tesisleri, seyahat acentaları, ve  yeme- içme, eğlence gibi turizm sektöründeki işletmelerin de sezon öncesi ve sonrasında bilgi alışverişi yaparak, dernek kurmalarını sağlamış, Datça’nın turizmden aldığı payın artması için çalışmalar yürütmüştük.

Ayrıca, Datça’nın yurt içinde fuarlarda temsil edilmesini sağlamış, badem festivali gibi etkinliklerin organizasyonunda yer almıştık. Lokantacılar Deneğini kuran Karaköy Kamping işletmecisi Ahmet Bey, yıllar sonra karşılaştığımızda, 'Benim dernek kurmamı teşvik ettiniz, dernek olarak aşçılık kursları düzenlemek için çok uğraştık, yorucu idi ama bir çok arkadaşımız aşçılık belgesi aldı’ diyordu.

Turizm danışma büroları, turizm sektörünün karşılaştıkları sorunları dile getirebildikleri ilk adres

Türk Turizminin yeni yüzyılda, ülkemizin her bölgesinde, turizmi 12 aya yayılması hedeflerinin konulduğu günümüzde, yerelde her şehrin tanıtım çalışmalarını yapmak için büyük çaba gösterdiği görülüyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri ve ilçelerde Turizm Danışma Büroları  yapılan tanıtım etkinlikleri,  tatilciler ile turizm sektörünün karşılaştıkları problemlerin çözümü için ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde koordinasyonu sağlamaya çalışıyor.

Turizmin yoğunlaştığı ilçelerdeki turizm danışma büroları, turizm sektörünün karşılaştıkları sorunları dile getirebildikleri ilk adres, ilgili kuruluşlarla koordinasyonun sağlandığı, yerli-yabancı  tatilcilerin  uğrak yeri, her türden bilgi alabildikleri yer olmanın dışında, ilçeler ve beldelerdeki konaklama tesislerinin, yazlık konutların belgeleme çalışmaları için de adres olmuşlar. Bu nedenle, turizm ofislerinin bulundukları şehirlerde diğer bakanlıkların ilçe müdürlükleri gibi müdürlük seviyesine getirilerek, yabancı dil bilen Kültür ve Turizm uzmanı personel ile güçlendirilmesi turizm hareketinin gücünü artırabilecektir.

Not: Charleroi’daki gezimde çektiğim fotoğrafların bilgisayardaki arıza sonunda kaybolması nedeniyle, Şehir meydanı ve Maison du Tourisme (Turizm ofisi) binasının fotoğraflarını çekip gönderen genç arkadaşım Ali Güzel’e çok teşekkür ediyorum.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.