Turizm kontrolden çıktı...

National Geographic dergisinin baş editörü Costas Christ, Turizmde bazı temel ilkelerin derhal hayata geçirilmemesi halinde, yer kürenin durdurulması güç bir döngüye gireceğini belirtti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizm kontrolden çıktı...

Christ, Bermuda’da düzenlenen ‘12. Karayipler Sürdürülebilir Turizm Konferansı’nda yaptığı konuşmada, dünyadaki birçok el-değmemiş bölgelerin turizm uğruna yok edildiğini söyledi. 

 

Christ, günümüzde turizmin “sosyal anlamda getirisinden çok götürüsü” olduğunu hatırlattı. Konferansta yapılan konuşmalarda, turizm hareketinin önyargıları kaldırabileceği, insan hakları ve demokrasinin gelişmesine katkı sağlayabileceği gibi görüşlere karşın; turizm sayesinde kimi bölgelerde fuhuş sektörünün gelişmesi, çocuk istismarının gelişmesi ve gelir dengesinin kötüye gitmesi, yerel kültürlerin yok olması gibi endişeler sıralandı ve bu olumsuz gelişmelere Haiti, Filipinler ve Dominik Cumhuriyet gösterildi.

 

Christ, konuşmasında 3 temel konuya dikkat çekti ve “Bu 3 ilke tavizsiz olarak uygulanmazsa, küremiz telafisi mümkün olmayan zararlar alır” dedi.

 

Christ, bu 3 zaruri ilkeleri şöyle sıraladı:

 

* Kaynak kullanımı: Azalt, tekrar kullan, dönüştür!

* Çevre: Mevcut kültürü, kültür mirasını ve doğayı koru!

* Turizmin yerli halka mümkün olan en büyük sosyal fayda sağlamasını temin et!

 

Bu konularda, dünya turizm sektöründe kimi olumlu gelişmeler yaşandığını belirten Christ, ancak bunların çoğunun pazarlama amaçlı ‘Göstermelik’ girişimler olduğunu iddia etti. (tourexpi)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.