Turizm hisseleri sezonu başladı

Turizmde ziyaretçi sayısı yılın ilk dört ayında rekorlar kırıyor. Turizm geliri ve gelenlerin kişi başına ortalama harcaması artıyor. Havacılıkta THY doluluk ve kârlılık hızla yükseliyor. Diğer havayolu Pegasus peşi peşe yeni hatlar açıyor. Yer hizmet veren şirketler büyüyor. Ama bu olumlu gelişmeler borsada işlem gören şirketlere yansımıyor.

03/06/2023 15:18
Turizm hisseleri sezonu başladı

Ekonomim Gazetesi’nden Serap Sürmeli’nin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (BIST) işlem gören hisse senetlerinin sektörlere göre performansını değerlendirdiği araştırmasında şöyle: “Türk turizm sektörünün borsada temsil edilebildiğini söylemek imkansız. Türkiye’nin en büyük turizm holdingleri veya şirketlerinden bazıları halka açık değil. Turizm tesislerine sayısal olarak baktığımızda ise borsada işlem gören hotel, resort kategorisine girebilen şirket sayısı 10’u bile bulmuyor. Özetle, BIST Turizm size sektörle ilgili sınırlı bir veri seti sunar.”

Serap Sürmeli’nin BIST’te hisse senetleri işlem gören turizm havacılık, yer hizmetleri ve ilişkili sektörler ile ilgili değerlendirmelerinde şunları söylüyor:

İyimser beklentiler

Havayolu şirketleri karlarını artırıyor ve giderek daha fazla yeni rota ekliyor. 2023, muhtemelen 2019’dan bu yana havayolu şirketleri için en kârlı yıl olacak.

İş turizmi yeniden hayatımıza giriyor. Pandemi döneminde yerini Zoom çağrılarına bıraktı ama artık hava yolu şirketleri ve oteller iş insanlarıyla dolup taşıyor.

Ayrıca Avrupa’da bu kış beklenenden çok daha sıcak geçti, bu nedenle enerji krizi ve enfl asyon terazisi tatil harcamalarında biraz lehimize dönmüşe benziyor.

Tur şirketleri, oteller, mağazalar ve restoranlar ise temalı paketleri, menüleri ve dekorlarıyla gezginlere kırmızı halı sermek için can atıyor.

Endişeler de var

Tüm haberler iyi değil elbette. Turizm ve seyahat şirketlerinin mücadele etmesi gereken çok sayıda ters rüzgar var. ‘Yumuşak’ TL, büyük ölçüde ithalata bağımlı olan enerji fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor. Artan işgücü maliyetleri, kredi erişimini zorlayan regülasyonlar, kamu hizmet faturaları ve vergilerle birlikte şirketlerin karından büyük bir ısırık alınıyor. Bütün bunların turizm endüstrisini aşağı çekebileceğine dair endişeler var.

Turizm hisselerinin durumu

Şimdi turizm hisseleri sezonuna girerken, Türk turizm hisselerinin (THY, Pegasus ve TAV da dahil) fiyatları ne durumda ona bir bakalım.

Bunu yapabilmek için global ölçekte faaliyet gösteren 325 turizm hissesinin -resort, otel, havayolu taşımacılığı ve havaalanı hizmetleri dahil ortalamasını ölçü aldık. Ve Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerle karşılaştırdık. İşte sonuçlar: Temel olarak fiyat/kazanç ve piyasa değeri/defter değeri rasyoları üzerinden yaptığımız kıyaslamaya göre özellikle otel-resort şirketlerinde global emsallerinin üzerinde değerlemeler sahip olan şirketlerin de olduğu gözden kaçmıyor. Fakat bazı hisselerin de global emsallerinin çok altında kaldığı dikkati çekiyor.

Havacılık hisseleri

Havacılık sektöründe ise rasyolar tartışmasız şekilde Türk havacılık hisselerinin global ortalamaların çok altında çarpanlara sahip olduğunu gösteriyor. Diğer yandan gelişmekte olan ülke emsallerine göre ise durum tüm şirketler için aynı değil. Piyasa değeri/defter değeri çarpanı bazında ise gelişmekte olan ülke emsallerine göre Türk hisseleri ucuz olarak tanımlanıyor.

Yer hizmetleri

Hava ve yer hizmetlerinde de yine karışık durum söz konusu. Fiyat/kazanç bazında dikkat edilmesi gereken çarpanlar ortaya çıksa da piyasa değeri/defter değeri çarpanı bazında Borsa İstanbul’daki şirketler net bir şekilde ucuz olarak nitelendiriliyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.