Turizm gelirleri cari açığın ne kadarını karşılıyor?

Dünya.com yazarlarından Levent Alkan, turizm gelirlerimizdeki fazlaların ne kadar cari açığımızı karşılayabileceğini ele alan bir yazı kaleme aldı.

16/05/2018 14:14
Turizm gelirleri cari açığın ne kadarını karşılıyor?

Alkan'ın yazısının ilgili bölümü şöyle: 

İlk 3 aylık dönem toplamında turizmden topladığımız paralar ne kadar dış ticaret açığımızla cari transferimizi kapatabilir? Turizm geliri çok yüksek mevsimsellik içermektedir. Kış turizmi, sağlık turizmi gibi faktörlerin desteğiyle, 4 mevsim turizmi yaşama çalışmaları işe yaradı.

Yine de 3'üncü ve 4'üncü çeyrek turizm satışları zirvededir. Ancak bu dönemlerde dış ticaret ve transfer açıkları da artar. Açıklarla fazlaların oranlarıysa hemen hemen korunur. Çünkü amortisman avantajları, yılsonu hedef dinamizmleri şirketlerin ithalatlarını 3'üncü ve 4'üncü çeyreğe yığar.

Şimdi bakalım 2018’in ilk üç ay toplamında ne olmuş?

Bu yılın ilk 3 ayında mal dengemiz (ihracat ithalat farkı) -8,663 milyon dolar açık vermiş. Net turizm ve diğer hizmetler dengemizse +1,225 milyon dolar fazla vermiş. Yatırım kaynaklı gelir–gider dengemizse -571 milyon dolar açık vermiş. Mal ve yatırım kaynaklı açıklarımız toplamda -9,234 milyon dolar olurken, net turizm ve diğer hizmetler girişimiz +1,225 milyon dolar %13.26 ile sınırlı giriş yer almaktadır.

Geçen yıl, fazlaların cari açığı karşılama oranı %21, bu yıl %15. Özetlersek, bu yılın sonunda 60 milyar dolara yaklaşan bir cari açık kaçınılmaz. Bunu destekleyen bir dış konjontür de bulunuyor. Borçlanma maliyetleri artarken, gelişmekte olan ülkelere olan ilgi zayıflıyor.

Kur üzerindeki baskılar ve piyasa faizlerinde yükselme eğimi, çarkların dönmesini zorlaştırıyor. Eflatun, düşünmek ruhun kendisiyle konuşmasıdır der. Biz de düşünelim, iyi olsun.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.