Turizm Anadolu’ya yayılıyor, Valiler birer turizmci oluyor...

Trakya Üniversitesi ve Yerel Gündem 21 Turizm Komisyonu’nun ortaklaşa düzenlediği panelde konuşan TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, vali ve belediye başkanlarının birer turizmciye dönüştüğünü söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizm Anadolu’ya yayılıyor, Valiler birer turizmci oluyor...
"Dünya Turizmi Pastasında Türkiye'nin Payı ve Önemi" adıyla düzenlenen panele ayrıca Genç Turizmciler Derneği Başkanı Bulut Bağcı ile Genç Turizmciler Derneği Genel Sekreteri Mahmut Caba da konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye’de turizm hareketlerinin ağırlıklı olarak İstanbul, Antalya ve Muğla’da yoğunlaştığına dikkat çeken Köfteoğlu, “Turizmde aslan payını alan üç şehrin toplamdaki payları yüzde 65’i aşıyor. Ancak, son zamanlarda Anadolu’nun diğer şehirlerinin de turizmden pay almak için kolları sıvadıklarını görüyoruz. Öyle ki, artık vali ve belediye başkanları birer turizmci gibi konuşmaya başladı. Turizmi geliştirmeyi, turizmde yol haritasını belirlemeyi ve tanıtıma ağırlık vermeyi konuşmalarından hiç eksik etmiyorlar. Bankaların da turizmcilere ‘sezonu 12 aya uzatırsanız kredi veririz’ diye teşvik etmesi, turizmi üç şehir arasında sıkışmaktan hızla kurtulacak” dedi.

Turizmin Anadolu’ya yayılmasının turizm öğrencilerine de yarar sağlayacağını vurgulayan Köfteoğlu öğrencilere şöyle seslendi: “Her girişim sizin için yeni bir iş imkanı demektir. Sizin açınızdan olumlu bir diğer gelişme ise sektörde yöneticilerin giderek gençleşmeye başlaması. Yeni kuşak genç yöneticiler sizin için bir şans olabilir. Onlarla daha kolay iletişim kurup, vizyoner projelerinizi daha kolay hayata geçirebileceksiniz. Kendinizi geleceğe hazırlayın. iyimser ve araştırmacı olaun. Dünyadaki trendleri yakından izleyin. Yarına hazır olan geleceği yakalar.”
Dünya ve Türk turizmi hakkında da bilgiler veren Köfteoğlu bu konuda özetle şunları söyledi: “Dünya turizmi, başta ekonomik kriz olmak üzere abartılan domuz gribinden dolayı yara aldı ve 72 milyon insanı tatile çıkmaktan alıkoydu. Henüz kesinleşmeyen rakamlara göre, 2008’de 922 milyon olarak gerçekleşen dünyayı dolaşan turist sayısının geçen yıl 850 milyon kişiye, 944 milyar dolar olan turizm gelirinin de 900 milyon dolara gerilediği tahmin ediliyor. Türkiye turist sayında bir artış yakalamakla beraber, gelirdeki  erimeyi önleyemedi. Turist sayısı 26.5 milyonu aşarken gelir ise 21 milyar dolar seviyesinde kaldı. 2010'na sektör umutlu girdi. Bu yıl çift haneli bir büyüme bekliyorlar.”

Genç kariyer çalışmamız devam edecek
Genç Turizmciler Derneği Başkanı Bulut Bağcı, kuruluş amaçları doğrultusunda gençleri bir araya getirme ve turizmin bir kariyer alanı olarak görülmesi için başlattıkları çalışmaların devam edeceğini söyledi. Adı gibi genç olan derneklerini kısa sürede “Marketingist” etkinliği kapsamında “Turizmde Markalaşma”, Ankara, Akdeniz, Ege, Çanakkale Onsekiz Mart, Kocaeli, Sabancı, Hacettepe ve Erciyes gibi birçok üniversitede paneller yaptıklarını belirten Bağcı, “Bu panellerde, gençlere kariyer planlaması hakkında sektör uzmanları tarafından bilgi verildi. En önemlisi sektörle akademinin buluşmasını sağladık. Genç kariyer konusundaki çalışmalarımız devam edecek, tüm gençlerin bu çabaya destek vermesini istiyoruz” dedi.

Öğrencilerin gündemi yakından takip edebilmesi için sektörle entegre olmalarının şart olduğuna vurgu yapan Bağcı, öğrencilik yıllarında Conrad İstanbul, Ritz-Carlton İstanbul ve Çırağan Sarayı’nda yaptığı stajların kendisine çok şey kattığını belirtti. Kendisinin de turizm öğrencisi olduğunu anımsatan Bağcı sözlerini şöyle noktaladı: “Her yıl yaklaşık 10 bin lira masraf yaparak turizm eğitimi alan gençlerin sektördeki sorunlarının farkındayız. Dernek olarak bunları dile getirmeye başladık. Çözümleri de birlikte üreteceğiz.”

Mutlaka yabancı bir dil öğrenin
Genç Turizmciler Genel Sekreteri Mahmut Caba ise turizmin yabancı dil ile iç içe geçmiş, yabancı dilin ‘olmazsa olmaz’ kabul edildiği bir sektör olduğunu söyledi. Yabancı dil konusunda kendisini geliştirmeyen adayların, hangi pozisyonda olursa olsun sektörde yer bulup başarılı olmalarının günümüz şartlarında zor olduğunu anımsatan Caba öğrencilere şu önerilerde bulundu: “Üniversite eğitimi döneminde, Amerika veya İngiltere merkezli, staj ve dil okulları çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Bunların ‘Intership’ olarak bilinen paket programları sayesinde alınacak turizm eğitimi, turizm sektöründe kariyer yapmak isteyen yeni mezunların dil konusundaki sıkıntılarının aşılmasına katkıda bulunabilir. Bu stajı ABD’de yapanlara staj sonunda sertifika veriliyor. Mezuniyet sonrası 2 yıl çalışıp deneyim kazanabilirsiniz. Maaşlı bir staj olan program sayesinde hem para kazanıp, hem de otel, restoran veya golf kulüplerinde çalışıp deneyim kazanabilirsiniz” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.