Turistin ve işletmecinin yüzü gülecek

Alışverişlerde taksit sayılarının sınırlandırılmasına yönelik paketten turizm sektörünün çıkarılması konusunda açıklamalarda bulunan CloudArena Kurucu Ortağı Tolga Yalçınkaya, bu kararın yerinde olduğunu ifade etti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turistin ve işletmecinin yüzü gülecek
TurizmAktüel

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) alışverişlerdeki taksit sayılarını sınırlamaya dönük paketinden turizm sektörünü çıkarması hakkında açıklamalarda bulunan HotelRunner’ın yaratıcısı CloudArena’nın Kurucu Ortağı Tolga Yalçınkaya, bu kararı doğru bulduklarını söyledi.  

Yalçınkaya, “Çok yerinde bir karar olmuş. Eğer bu uygulama yürürlüğe girseydi yerli turisti zorlayacak, hatta erken rezervasyon döneminin bitmesine neden olacaktı. Oysa şimdi tüketiciler tatillerini erkenden planlayarak bütçelerini zorlamadan tatile gidebilecekler,” şeklinde konuştu. Uygulamanın yürürlüğe girmesi halinde tüketiciden gelen talebin azalmasının oda fiyatlarının düşürülmesine de neden olacağını belirten Yalçınkaya, kararı işletmeciler açısından da değerlendirdi.

Yalçınkaya “Bir oteli döndürmek için gerekli masrafların azalmayacağını düşünürsek, bu oteller açısından ciddi bir maddi sıkıntı yaratacaktı. Bu da misafire sunulan hizmetlerin de kalitesinde ve çeşitliliğinde azalma olacağı anlamına geliyordu. Aynı şekilde Online Seyahat Acenteleri de turlarını satamayınca tur sayısını azaltacak, dolayısıyla hem otel rezervasyonlarında düşüş gözlenecek hem de misafir istediği çeşitlilikte tur bulamayacaktı. Neyse ki alınan bu son karar sayesinde işletmeciler erken rezervasyon ile önlerini görerek yaz sezonunda aşağı yukarı ne kadar yerli turist geleceğini hesaplayabilecekler. Buna göre de istihdam sağlanacak.” dedi.

Senetle ödeme modeline geri dönmekten kurtulduk
Yalçınkaya, ekonomik açıdan da kararı değerlendirdi. Uygulamanın yürürlüğe girmesi halinde bankalar ve tüketiciyi koruma açısından faydalı olacağına inanmadıklarını da belirten Yalçınkaya, “Tüketici artık zaten bilinçlendi. Kendi ihtiyacına ve ödeme gücüne bağlı olarak taksitlendirme yapıyor. Bu seçeneği elinden aldığınızda ödeme güçlüğü yaşatarak ya daha çok borçlanmaya götürür ya da harçamalarını iyice kısar, bu da suni bir kriz yaratarak ekonomiye darbe vurur,” şeklinde konuştu. Yalçınkaya, bunun yanı sıra taksit imkanının ortadan kalkmasıyla tüketicilerin tatillerini taksitlendirebilmek için eskisi gibi senetle ödeme modeline yönelebileceğini belirtti. Ancak alınan kararla birlikte bu olumsuzların yaşanmayacağından duydukları memnuniyeti ifade eden Yalçınkaya, “Geçtiğimiz yıl İstanbul'da 6.707 yeni yatak, Antalya'da 30 bin yatak devreye girdi. Bu sayede yapılan yatırımlar kara dönüşerek ekonomiye katkı sağlanacak. İç pazar hareketlenerek ekonomiye katkıda bulunulacak, hem yerli turist hem de hem işletmecinin yüzü gülecek.” diye konuştu.

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.