Turistin halı, deri, kuyum alımı neden turizm geliri görünmüyor?

Türkiye İhratactçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi soruyor: “Turistlerin halı, deri, kuyum alışverişleri neden turizm gelirleri kaleminde gösterilmiyor?

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turistin halı, deri, kuyum alımı neden turizm geliri görünmüyor?

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi şu anda cari açığın olması gerekenden daha yüksek geldiğini söyledi. Büyükekşi, hazırgiyimde erken ithalat ve referans fiyata dikkat çekti

Cari açıkla ilgili tartışmalara TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'de katıldı. Açıklanan rakamlarla gerçek rakam arasında fark olduğunu söyleyen Büyükekşi, Türkiye'de cari açığın sanıldığı kadar yüksek olmadığını ve korkulacak bir durum yaratmadığını söyledi.

İYİLEŞME AĞUSTOSTA BAŞLAR...

Cari açığın kısa vadede sihirli değnekle çözülemeyeceğini, yapısal önlemler gerektiğini anlatan Büyükekşi, "Kısa vadede kur cari açığın düşürülmesinde etkili olacak. Orta vadede ise ihracat odaklı üretim ve tedarik stratejisi ile ana ithal kalemlerin Türkiye'de üretilmesi için uygulanacak teşvik mekanizmaları iyileşme getirecek" diye konuştu.

Kur seviyesinin ithalatta bir denge sağlayacağını bu nedenle ağustostan itibaren azalma olacağını söyleyen Büyükekşi, bunun da cari açığa iyileşme olarak yansıyacağını kaydetti. Türkiye'nin dünyadaki krizden avantajlı çıkacağını belirten Büyükekşi, "Bütçe fazla geliyor, mali disiplin var. Yatırım yapmayla ilgili hiçbir sıkıntısı yok. Sığınılacak bir liman olarak görülüyor" dedi.
 
MERKEZ'E DESTEK LOBİYE ELEŞTİRİ...

 

Merkez Bankası'nı proaktif bulduklarını ve kararlarını desteklediklerini söyleyen Büyükekşi, "Türkiye'de bir faiz lobisinden bahsediyoruz. Faiz lobisinin çok da memnun olmayacağı hareketlerin altına imza atıyor" dedi. Türkiye'de bir takım insanların kriz çığırtkanlığı yaptığını söyleyen Büyükekşi, "Kriz ABD ve Avrupa'da. O ülkelere bakınca Türkiye sapasağlam. Kriz tellallığı yapanlara halk zaten inanmıyor. Makro veriler 2008 öncesi seviyelere geldi. Bu konuda endişe duymuyoruz" diye konuştu. Büyükeşki, dünya küçülürken Türkiye'nin büyümesinin avantaj olduğunu söyledi.

TURİZME DİKKAT!

Cari açığın finansman kalemlerinde görülmeyen rakamlara da dikkat çeken Büyükekşi, "Merter, Laleli, Zeytinburnu, Osmanbey'de oluşan bir pazar var. Bavul ticareti yapılıyor. Özel faturayla buradan giren döviz miktarı 5 milyar doları geçiyor. Turizm gelirlerinde de hesaplanmayan bir durum var. Turist geldiği bölgede deri, kuyum gibi birçok ürün alıyor. Buradaki döviz miktarı turizm gelirlerine yansımıyor. Bunları düşünürsek cari açığın kapatılmasıyla ilgili birçok avantaj olduğunu görürüz" değerlendirmesini yaptı.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.