Turiste sigorta güvencesi geliyor

Turistlerin denizlerde olası kazalara karşı sigortalı seyahat etmesi için kamu, deniz ticaret odaları ve sigortacılar sezon öncesi denizcilerin ihtiyacı olan sigorta teminatını sağlamak için ortaklaşa çalışma başlattı.

18/03/2019 10:38
Turiste sigorta güvencesi geliyor

Turizm gelirlerinin yüzde 20’sinden fazlası deniz turizminden geliyor. Turistlerin denizlerde olası kazalara karşı sigortalı seyahat etmesi için kamu, deniz ticaret odaları ve sigortacılar sezon öncesi denizcilerin ihtiyacı olan sigorta teminatını sağlamak için ortaklaşa çalışma başlattı.

Deniz turizm sezonunun açılmasına az zaman kala turistlerin güvenli seyahat etmesi için sigorta çalışmaları da başladı. Türk P&I öncülüğünde düzenlenen ‘Türk Denizciliğine Bakış’ toplantısı 14 Mart’ta Bodrum’da gerçekleştirildi. Toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç katıldı.

Deniz turizmi yapan işletmeler sigortaya yönelmeli

Toplantıda konuşan Selim Dursun, ticaretin yüzde 87’sinin deniz yoluyla yapıldığını, dünya genelinde ise bu oranın yüzde 85 olduğunu belirterek, “Türk sahipli gemilerimizin dünya ticaretindeki kapasitesi 30 milyon tonu aştı. Dünya ticaretinde 15. sıradayız. Bu rakamı 2023’te 50 milyon tona çıkaracağız” dedi.

Dursun, denizciliğe yönelik çalışmalardan da bahsederek, geçen yıl 1 milyon amatör denizci projesi başlattıklarını, 2018’de deniz kirliliği yaratan 56 batık gemiyi temizlediklerini, bu yıl ise 53 gemiyi temizlemeyi hedeflediklerini açıkladı.

Selim Dursun, deniz sigortaları ile ilgili de “Deniz turizmi yapan işletmelerimizin sigortaya yönelmesi gerekiyor ama vatandaşlarımızın da daha duyarlı olup, sigortayı sorgulamaları gerekiyor. Sigorta oluşacak tüm riskleri ortadan kaldıracak bir sistem” diye konuştu.

Denizcilikte sigorta çok önemli

Tamer Kıran, DTO olarak tüm Türkiye’de örgütlendiklerini ve 10 bin üyeleri olduğunu belirterek, deniz taşımacılığından armatörlüğe, deniz turizminden su sporlarına kadar denizciliğin her alanına hitap ettiklerini söyledi. Hürriyet'te yer alan haberde, denizcilikte sigortanın önemine de dikkat çeken Kıran, “Her yerde tekrarlıyorum, sigorta kara gün dostudur.

Bunu tüm üyelerimizin böyle bilmesi ve kabullenmesi gerekir. Öyle zamanda ihtiyaç duyulur ki, telafisi ve tamiri mümkün olmayan sonuçlardan sizi kurtarır. Denizcilerimiz aldıkları sorumluluğun farkında ama olmayanlar da var. Sigorta konusunun artık gözardı edilmemesi gerekiyor” dedi.

Bodrum’da teknelerin toplam 150 bine yakın yolcu taşıma kapasitesi var 

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç, Bodrum’da teknelerin toplam 150 bine yakın yolcu taşıma kapasitesine sahip olduklarını belirterek, 2019’da özellikle mavi yolculukta yüzde 40’lık bir talep artışı beklediklerini söyledi.

Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, Türkiye’nin, deniz turizminden önemli pay aldığını, turistlerin büyük bölümünün mavi yolculuğu önemsediğini belirterek, şunları söyledi: “Turizm gelirleri içinde deniz turizmi önemli pay almasına rağmen bu alanda sigorta teminatları çok düşük.

Buna karşılık risk faktörü ise, çok yüksek. Deniz turizminin sekteye uğramaması açısından sigorta önemli. Bodrum ve bölgesinde de sigorta teminatları düşük olduğundan sezon hazırlıklarının ve bakımların başladığı bu dönemde biz de yoğun çalışmalara başladık. Hedefimiz bu yıl sigortalı tekne sayısını artırmak.”

Dünya markası oluyoruz 

Teker, şirket olarak uluslararası sulara açılacaklarının da haberini vererek, “Dünyada bizim gibi 20 şirket var. Türk P&I olarak yabancı bayraklı deniz araçlarına hem P&I hem de gövde sigortası sağlamak için hazırlıklarımızı tamamladık. Önümüzdeki dönemde dünya markası olmayı hedefliyoruz. Yakında Yunanistan, Uzak Doğu, Körfez ülkelerinde, Hazar Denizinde, Karadeniz’de gövde göstermeye başlıyoruz” dedi.

3.5 milyon turist sigortasız

Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, 61 marina ve 25 bin yat bağlama kapasitesine sahip Türkiye’nin, turizm başkentleri sayılan Antalya, Bodrum, Marmaris gibi önemli merkezlerde faaliyet gösteren yaklaşık 2 bin 500 gezi teknesi ve guletin yüzde 95’i denizlerde sigorta teminatı olmadan yol aldığını belirterek, şunları söyledi:

“Yaklaşık 3.5 milyon turist sigortasız koşullarda denizlere açılıyor. Özellikle Bodrum gibi dünya turizminin ilgisini çeken lokasyonlarda gerek risklerin ortadan kaldırılması gerekse güvenli denizcilik ve yolcu güvenliği, uluslararası platformlarda ciddi bir öneme sahip.”

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.