Turist Vergisi'ni destekliyorum

Turist vergisi.. Yatak vergisi.. Konaklama vergisi... Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek konuyu gündeme taşıdı. Yurt dışına sıklıkla seyahat eden birisi olarak bu öneriyi destekliyorum.

Nurkan Şaşmaz Nurkan Şaşmaz 30/06/2019 22:09
Turist Vergisi'ni destekliyorum

Turist vergisi.. Yatak vergisi.. Konaklama vergisi.. Dünya'nın pek çok yerinde bilindiği gibi söyleyecek olursak City Tax (Şehir Vergisi),

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek konuyu gündeme taşıdı.

Yurt dışına sıklıkla seyahat eden birisi olarak bu öneriyi destekliyorum. Çünkü gittiğimiz her ülkede biz bu vergiyi ödüyoruz. Ben gecen sene misafir olarak davetli gitmeme rağmen Paris, Atina ve Litvanya'daki otellerde bu vergiyi ödedim.

Öneriyi duyunca özellikle turistik bölgelerdeki belediyelere önemli bir gelir kaynağı olacak bu Şehir Vergisi ile ilgili bir araştırma yaptım.

Avrupa'da 21 ülke hotellerde konaklayan misafirlerden şehir veya konaklama vergisi alıyor

Söz konusu vergi, Dünya'nın pek çok ülkesinde değişik isimlerle Belediyeler tarafından alınıyor. Avrupa'da 21 ülke hotellerde konaklayan misafirlerden şehir veya konaklama vergisi alıyor. Misafir acente veya online kanallarla rezervasyonla ödemenin tamamını yapsa bile otele vardığında ülkesine göre  0,50 - 7,5 EURO kişi başı günlük vergi tahsil ediliyor. Bazı örnekler verecek olursak:

Kişi başı gecelik konaklamalarda; Bulgaristan 0,12 - 1.74 EURO, Yunanistan 0,5 - 4 EURO, Slovenya 1,57 - 3,13 EURO, İtalya (Roma) 3 - 7 EURO, Belçika 2 - 7,5, Almanya 5 EURO veya %5 konaklama bedeli, Çekya ( Prag) 0,5 EURO, Portekiz 1,5 - 2 EURO şehir vergisi olarak alıyor.

Hollanda ülkeye gemi yoluyla yolculardan da kişi başına 8 EURO alıyor. Amerika'da konaklamanın %17'si şehir vergisi olarak alınıyor. İngiltere ise 1- 2 Pound olarak vergiyi koymak üzere bugünlerde tartışıyor. Görülüyor ki pek yakında Dünya'da ' Şehir Konaklama Vergisi ' uygulamayan ülke kalmayacak.

Bu örnekler çoğaltılabilir

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in önerisi özellikle turistik bölgelerdeki belediyeleri rahatlatır ve daha rahat hizmet etme imkanına kavuşurlar. Avrupa'da şehrin ihtiyaçlarına göre Şehir Vergisi Fonunda toplanan paranın nasıl kullanılacağına O şehrin belediyesi karar veriyor. Yatırımsa yatırım, tanıtımsa tanıtım, ne güzel !

Benim tavsiyem bu konunun Türkiye Belediyeler Birliği çatısı altında devam ettirilmesi de düşünülebilir.  

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.