Turist Türkiye'de neden para harcamıyor?

Türkiye, en fazla turist çeken ülkeler arasında altıncı sıraya kadar yükselirken, gelirde 12'nci sırada kaldı. Türkiye’de turistler rakip ülkelere oranla çok daha az harcama yapıyor.

31/12/2019 23:40
Turist Türkiye'de neden para harcamıyor?

Medeniyetlerin buluşma noktası Türkiye, en çokturist gelen ülkeler arasında altıncı sıraya kadar yükselirken, gelir açısından 12'nci olabildi. Dünya Turizm Örgütü (DTÖ) verilerine göre 2013 yılında Fransa, 84.7 milyon turistle en çok turist çeken ülkeler sıralamasında ilk sırayı alırken, Türkiye yaklaşık 38 milyon turistle altıncı sıraya yükseldi. Turizmden en çok para kazanan ülkelere bakıldığında, en çok turist çeken ABD, gelirde de 140 milyar dolar ile birinci oldu. Türkiye’nin toplam geliriyse 25 milyar dolarda kaldı.

Kişi başına 824 Dolar

DTÖ verilerine göre dünya genelinde turizmden elde edilen kişi başına ortalama gelir 1066 dolar. 38 milyon turistin geldiği Türkiye ise turizmden kişi başına 824 dolar kazanarak, dünya ortalamasının altında kaldı.

Deniz- kum- güneş

Türkiye daha çok deniz-kum-güneş turizmi yapıyor. Sektör temsilcilerine göre bu alandaki turizm rekabeti çok olduğu için haliyle fiyatlar düşüyor. Türkiye 38 milyon turistten 25 milyar dolar gelir elde ederken, Avustralya aynı rakamı 5-6 milyon turistten kazanıyor. 

Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Muharrem Tuna, “En temel sorunumuz düşük fiyatlama politikamız. Son 15 yılda turist başına gelirimiz 700-850 dolar bandında geziniyor. Oysa bu rakamlar bazı kaynaklarda; Avustralya’da 5 bin, ABD’de 1881, Almanya’da 1267, İngiltere’de 1241, İtalya’da 872, Çin’de 862 dolar olarak görünüyor” dedi.

‘Her şey dahil' zarar veriyor

Güngör Kabak, her şey dahil sistemin turizm gelirlerini düşürdüğünü anlattı. Kabak, şunları söyledi: “Düşük fiatın altında yatan nedenlerden biri de ülkemizde artık bir alışkanlık haline gelmiş olan her şey dahil sistemi. Bu sistem turistlerin konakladıkları tesislerden çıkmadan tatillerinin tamamını tesis içerisinde geçirmelerine neden oluyor."

2014 yılı hedefi 35 Milyar Dolar

Türkiye,  2014 yılı için Türkiye’nin 43 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir hedefliyor. Ancak Türkiye bu hedefini tuttursa bile gelir açısından ülkeler arasında ilk 10’a giremiyor. 10'uncu sırada bulunan Tayland bile 26,5 milyon turistten, 42 milyar dolar gelir sağlıyor.

Türkiye’nin turizm konsepti değişmeli

Nüanstur Genel Müdürü Güngör Kabak, Türkiye’de turizmin gelişmesi adına sadece deniz-kum-güneş konseptli anlayışın değişmesi gerektiğini söyledi. Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu ise konsept otelleri adı verilen temalı otellere dikkat çekti. Polatoğlu, şöyle devam etti: “Osmanlı Otağı kültürü olan Osmanlı sarayları yapılmalı, ancak içine girince o ruhu bize hissettirmeli. Anadolu otelleri olsun, köy hayatı yaşasın isteyen turistler. Bu şekildeki temalı otellerin fiyatları dünyada malum. Ancak konsepti değiştirebilirsek yüksek fiyatı yakalayabiliriz.” (Bugün)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.