Turist sayısı yüksek, gelir neden düşük?

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu konudaki tüm eleştirilere yanıt verdi. Hesaplama şeklimiz mi yanlış yoksa farklı ülkeler mi yanlış hesaplıyor?

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turist sayısı yüksek, gelir neden düşük?
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turist sayısının artmasına rağmen, turizm gelirlerinin düşük olduğu yönündeki eleştirilere ise şu yanıtı verdi:
 
''Türkiye İstatistik Kurumu yılda 4 kez anketörlerin eline soru cevap kağıtlarını veriyor. Bunları 28 soruydu, biz bu sayının abartılı olduğunu, kimsenin ücret karşılığında da sorulara cevap vermeyeceğini iddia ettik. Şimdi biraz sorular azaltıldı. Anketörler kapılara dağıtılıyorlar, herkes kendi sosyal sınıfına göre bir takım turistlere 'yaklaşık kaça geldin, kaça gittin Türkiye'ye' diye soruyor. O da tura geldiği rakamı söylüyor. Hesap bunun üzerinden yapılıyor.
 
Halbuki başka ülkeler turizm gelirlerini hesaplarken kuyuma, halıya verdiklerini hesaplıyorlar. Marinayı hesaba yeni katmaya çalışıyoruz. Buradan baktığınız zaman Türkiye'nin turizm geliri 20 milyar, 21 milyar, 22 milyar değil. 27-28 milyar dolar.Türkiye'nin turizm gelirleri resmi rakamların üzerinde.Türkiye'nin turizmden elde ettiği gelir daha yukarıda bir yerde ama bu gelir daha fazla artsın diye uğraşıyoruz.''
 
Rakamların Türkiye'de turizmin bölgeler bazında da yaygınlaştığını, geliştiğini gösterdiğini dile getiren Günay, buna özen gösterdiklerini söyledi. İnsanları daha çok Anadolu'ya, denizden içeriye, Türkiye'nin farklı zenginliklerine çekmeye çalışmanın yollarını, yöntemlerini aradıklarını ifade eden Günay, ''Allah'a şükürler olsun bu konuda aldığımız mesafe bence az değil'' diye konuştu.
 
HERKESE HİTAP EDEN BİR TURİZM
Manisa'da bir müze ihtiyacı olduğunu belirten Günay, ''Bir bina tespiti çalışmamız vardı. Sümerbank binası uyumlu olmadı. Manisa'nın ciddi bir müzeye ihtiyacı var'' dedi.
 
Birkaç yıldır iç turizmi hareketlendirmek konusunda bazı modeller geliştirdiklerini anlatan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''Türkiye'de, 'yabancı geliyor, benim otellerimde ucuz kalıyor' şeklinde bir eleştiri var. Burada da haksızlık yapmayalım. Türkiye artık her keseye hitap eden bir turizm portföyüoluşturdu. Doğrusu da bence budur.
 
Türkiye'ye kim gelirse gelsin önemli olan benim ülkemden mutlu ayrılsın. Önemli olan bu. Ben yılda 100 milyon dolar harcıyorum, tanıtım yapıyorum dünyada. En etkili tanıtım gelenin burada gördüğü ve anlatacaklarıdır. Temiz bir Türkiye, cömert insanlar görmüşse, ağızdan ağza Türkiye'nin reklamını yapacaklardır. En etkili tanıtım bu. Biz herkese hitap eden bir turizm yapmaya çalışıyoruz.''
 
Yurtdışı tanıtımlarında kültürü, tarihi, yeni buluntuları öne çıkardıklarını kaydeden Bakan Günay, şöyle konuştu:
 
''Hedef gruplarımızı yukarıya doğru çekmeye çalışıyoruz. Birden bire hedef grubunu değiştiremezsiniz. Siz 20-25 yıl orta ve alt gelirliye turizm yapmışsınız, birden bire 'ben bunu bıraktım kardeşim, zengine döndüm' derseniz ikisinden de olabilirsiniz. Ama ağır ağır biz Türkiye'ye varlıklı kesimi de çekmeye çalışıyoruz. Ben de istiyorum ki benim ülkeme makul sayıda insan gelsin ama daha yüksek sayıda gelir elde edebileyim. Ama bunun için altyapıyı yapmamız lazım. Bunun için mavi bayrak sayısının artması, müzelerimizin dünya çapında olması lazım. Umuyorum ki Zeugma ile başladığımız müzeler zinciri, bir süre sonra Türkiye'nin başka bir şekilde dünyaya ismini duyurmasına yol açacaktır. Bu bir süreçtir. Gelir konusunda kendimizi küçümsemeyelim. Bunu parantez içinde belirtmiş olayım.''
 
Günay, iç turizmi hareketlendirmek amacıyla yaptıkları ''Erken Rezervasyon'' kampanyasının da yoğun ilgi gördüğünü belirtti.
 

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.