Turizmde tüm zamanların rekoru kırıldı

Türkiye’ye ilk 5 ayda gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30.8 artarak, 11.8 milyona ulaştı.

22/06/2018 00:50
Turizmde tüm zamanların rekoru kırıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 11.8 milyon yabancı turist sayısıyla ilk 5 aylık veriler dikkate alındığında tüm zamanların rekorunun kırılmış olduğunu söyledi.

Türkiye turizmi kötü günleri geride bırakıyor. 2016’da hem turist sayıları hem de gelirlerde dip yapan turizm sektöründe 2018’in ilk 5 ayında tüm zamanların rekoru kırıldı. Turizmde en iyi yıl olarak değerlendirilen 2014’ün ilk 5 ayı da geride kalmış oldu.

TURİZMDE İLK 5 AYDA TÜM ZAMANLARIN REKORU KIRILDI

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Türkiye, 2018 yılının ilk 5 ayında 11,5 milyon turisti ağırladı. Bu bütün zamanların rekorudur. Bir önceki yıla göre yüzde 30,8 artış kaydettik. Bunu yeterli görmüyoruz ve bu yıl için hedeflediğimiz 40 milyon turist rakamını da geçeceğiz, 50 milyon turist hedefimizi de revize edeceğiz. Turizm İstişare Kurulu’ turizm sektöründe ortaya çıkan sinerjisinin artarak devam etmesini sağlayacak ve turizm sektörüne çok ciddi bir canlılık kazandıracaktır” dedi.

Bakan Kurtulmuş, turizm sektörü paydaşlarını bir araya getiren Turizm İstişare Kurulu’nun İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında düzenlediği toplantıya katıldı. Toplantının ardından düzenlenen yemekte bir konuşma yapan Bakan Numan Kurtulmuş, ilk 5 ayda elde edilen bu rakamların iftihar edilecek bir sonuç olduğunu söyledi.

Turizm İstişare Kurulu sektöre canlılık kazandıracak

Turizm İstişare Kurulu’nun sektöre ciddi bir canlılık kazandıracağını da belirten Bakan Numan Kurtulmuş, şunları söyledi: “Turizm sektörünün ana paydaşları tarafından ilk adımı atılan ve gerçekleştirilecek toplantılarla belli bir seviyeye gelen, önümüzdeki süreç içerisinde de fevkalade önemli fonksiyonları icra edecek olan ‘Turizm İstişare Kurulu’ turizm sektöründe ortaya çıkan sinerjisinin artarak devam etmesini sağlayacak ve turizm sektörüne çok ciddi bir canlılık kazandıracaktır.”

Geçen yıl muhteşem bir geri dönüş yaşadık

Turizm sektörünün geçtiğimiz yıllarda dip noktaya vurduğunu sözlerine ekleyen Bakan Numan Kurtulmuş, “Turizmdeki o gerilemeden sonra, geçen yıl muhteşem bir geri dönüş yaşadık. 2017 yılında 32 milyon yabancı misafir ağırladık ve 26,5 milyar dolar turizm geliri elde ettik.” diye konuştu.

Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Hava taşımacılığına verilen destekler bunlardan birisidir. Bu destekleri yıl boyuna yayarak 6 bin dolardan 9 bin dolara çıkabilecek seviyelere getirdik. Düşük sezonda turist getirenlere daha yüksek teşvikler vererek, Türkiye turizminin daha güçlü bir şekilde teşvik edilmesini sağladık. Kruvaziler turizminde de 2018 ve 2019 yıllarında kişi başına 25-35-45 dolarlar seviyesinde kademelendirdiğimiz bir teşviki ortaya koyduk.

40 milyon hedefini aşacağız

Bunun da kruvaziyer turizme büyük destek sağlayacağını düşünüyoruz. Özellikle, otel yatırımcılarının uzun yıllardır konuştuğu otel tahsislerinin 49 yıllığına yenilenmesiyle ilgili yasal düzenlemeyi de gerçekleştirdik.

Bu sektörümüz için devrim niteliğinde bir adımdır ve önemli bir beklentiyi karşılamış olduk. Seyahat acentalarımızda kaçak faaliyetlerin ve haksız rekabetin kaldırılması, tur ve transferler konusunda ise, Bakanlığımız çalışmalarını devam ettirmektedir.

2018 yılı için turist hedefini 40 milyon olarak belirlemiştik, elde ettiğimiz veriler bu rakamı aşacağımızı göstermektedir. 2023 hedeflerimiz olan 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir hedefimizi revize etme imkânına kavuşacağız.

 

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.