Trivago da booking'in akıbetine uğrayacak mı?

Trivago otel kıyaslama konusunda rakipsiz ve booking.com gibi ülkeye hiç vergi ödemiyor.

Murat Toktaş Murat Toktaş 28/05/2019 22:22
Trivago da booking'in akıbetine uğrayacak mı?

Uzun süre gündemimizi meşgul eden Booking.com konusu, şu sıralar eskisi gibi konuşulmuyor. Bu konuda bazı kişi ve kurumlar, “Bu ülkede para kazanıyor ama bu ülkeye vergi ödemiyor” tezi altında hükümeti ve yargıyı harekete geçirmişti. Kesinlikle haklı bir gerekçeydi, bu ülkede para kazanan bir firma bu ülkeye vergi ödemeli.

Tahminimce altında bir başka gerekçe daha vardı. O da on line kanalların içinde en büyüğü, en güçlü oluşu ve pastanın çok büyük bir bölümüne sahip olması sektörü rahatsız etmişti.

trivago da hiç vergi ödemiyor

Şimdi ise, uzun süredir trivago aynı konumda. Trivago otel kıyaslama konusunda rakipsiz ve booking.com gibi ülkeye hiç vergi ödemiyor.

Her geçen gün trivago'ya reklam veren on line kanalların üzerine çok fazla komisyon yükü geliyor. Durum böyle olunca, aracı kanalların maliyetleri de hızla artmaya başladı. Bu artış yakında otellere yansımaya başlayacak.

Tahminen on line satış kanallarının trivago'ya ödedikleri toplam yıllık komisyon bedeli, yaklaşık 100 Milyon TL gibi astronomik bir rakam. Bunun vergi boyotundan doğan kaybını da maliye hesaplasın.

trivago dolaylı satış yaptırarak tıklama başı hesap görüyor

Booking.com direk satış yaparak komisyon adı altında tahsilat yaparken, trivago da dolaylı satış yaptırarak tıklama başı hesap görüyor. Daha da tehlikeli olan, fiyat karşılaştırma siteleri arasında rakipsiz olması. Bu durum da on line acentelerin başka alternatifinin olmayışından önlerine konan faturaların kabullenilmesine neden oluyor.

Bu da doğal olarak online kanalların otellere uyguladıkları komisyonları artırma yoluna gitmelerine neden olacak. Ne kadar trivago reklamı, o kadar internetten satış anlamına gelen bir sistemde on line acentelerin elleri kolları bağlı durumda.

Trivago ziyaretçiyi yanlış yönlendiriyor

Siteler arası kıyaslama yapar ve size en iyi fiyatları gösterir algısı ile yola devam eden site, aslında en çok tıklama başı ödeme yapanı, fiyatına bakmadan öne çıkarmakta, ziyaretçiyi de yanlış yönlendirmekte.

Durum böyle iken bakalım booking.com da gösterilen hassasiyet, trivago için kimin yada kimlerin tarafından ne zaman gösterilecek?

Otelciler olaya, “Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın” diye bakarsa, o sürenin bin yıl olmayacağını kısa sürede anlarlar.

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.