THY corona faturasını pilotlara kesti

Türk Hava Yolları (THY) yüzlerce pilotu, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesindeki sağlık kriterini gerekçe göstererek zorunlu ücretsiz izne gönderdi.

02/04/2020 11:24
THY corona faturasını pilotlara kesti

60 yaş üstü ve başka nedenlerle birlikte ücretsiz izne gönderilen pilot sayısının binin üzerinde olduğu iddia ediliyor. Türk Hava Yolları, kaç kişinin hangi kriterlere göre ücretsiz izne çıkarıldığını açıklamadı.

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'nın “Çalışanlarımızın iş akdini korumakla ilgili her türlü fedakarlığı yapacağız” sözlerinin üzerinden çok geçmeden, şirkette yüzlerce personeli tüm haklarından mahrum edecek kararlar alındığı ortaya çıktı. 27 Mart'ta tüm dış hat uçuşlarını durduran, iç hatlarda sadece 14 noktaya kısıtlı sefer düzenleyen Türk Hava Yolları, çözümü personeli zorunlu ücretsiz izne çıkarmakta buldu.  Türk Hava Yolları, kaç kişinin hangi kriterlere göre ücretsiz izne çıkarıldığını açıklamadı.

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, zorunlu izne çıkarılanların bir kısmı için; İçişleri Bakanlığı'nın kronik rahatsızlığı olan ve bağışıklık sistemini bozan ilaç kullananlara sokağa çıkma yasağı öngören genelgesi gerekçe gösterildi. Bununla birlikte, 60 yaş üstü olanlar, kaptanlık eğitimindeki 2. pilotlar ve yeni 2. pilot olanlar arasında da zorunlu izne çıkarılanlar olduğu belirtiliyor.

HER PERSONEL İÇİN 1029 TL!

THY'de normalde kaptanlar yaklaşık 60 bin, 2. pilotlar 40 bin TL brüt maaş, üç ayda bir de bir maaş ikramiye alıyor. Ücretsiz izne ayrılanlar, genelge geri çekilinceye kadar, maaşlarının yanı sıra tüm özlük haklarından mahrum olacak.

Kalanlar ise “Kısa Çalışma Ödeneği”nden yararlanacak. Kalanlar, 3 gün THY, 27 gün İŞKUR tarafından ödenmek kaydıyla toplam 4 bin 971 lira maaş alacak. Yani THY'nin kasasından her bir personeli için çıkacak para 1029 TL olacak. THY ücretsiz izne çıkardığı pilotların her birinden sadece 1029 lira tasarruf etmiş olacak. Kargo ve 14 noktaya gerçekleştirilen kısıtlı sayıdaki uçuşa katılan az sayıdaki pilot ise biraz daha yüksek bir miktar kazanacak.

THY KAP'A BİLDİRDİ

Türk Hava Yolları, Kamu Aydınlatma Platformu'na bugün gönderdiği mesajda “Personel giderleri ile ilgili gönüllü ücretsiz izin ve kısmi çalışma gibi maliyet azaltıcı tedbirler almaktadır” şeklinde açıklama yaptı. THY'nin açıklamasında zorunlu ücretsiz izinlerden bahsedilmemesi dikkat çekti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.