Tekrar soralım.. Kuzey Kıbrıs Neresi?

Prof. Dr. Volkan Altıntaş Prof. Dr. Volkan Altıntaş 31/12/2019 23:40

Yaklaşık 3 yıl önce EMITT’te bir araya geldiğim o zamanın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm Bakanı’na da sormuştum. Yanıt alamamıştım. Görünen o ki bu sorunun yanıtı hala yok. Soru çok basit Kuzey Kıbrıs neresi? Coğrafi olarak mı Kıbrıs’ın kuzeyi yoksa uzun yıllardır tartışılan platformlardaki şekliyle mi? Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Referandumda hayır demesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin eveti karşılığında mı bu Kuzey Kıbrıs yoksa dünyaya farklı açılma, tanınma ya da bir yerlere mesaj mı, psikolojik bir hareket mi?

 


Geçen hafta Hollanda’nın Utrecht şehrinde düzenlenen ve en son 2008 yılında katıldığım bu fuarda benzer görüntülerin devam ettiğini görmek bana göre düşündürücü. Yine fuarın dört bir yanında Kuzey Kıbrıs adı altında tanıtılan bir bölge var. Ama orasının nereye ait olduğu ya da tam olarak coğrafi karşılığının ne olduğunu anlamak ise biraz güç. Turizm barışa hizmet eden en doğru araçlardan biri. Bu süreçte de kendisini dünya kamuoyuna anlatmaya çalışan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin barış temelli adımlarının turizmle sağlamlaştırma çabalarını herkes yürekten destek vermekte. Ancak 2008 yılında sorduğum sorunun altını bir kez daha çizerek sormak benim en doğal hakkım diye düşünüyorum. Kuzey Kıbrıs neresi?

 

Görmüş olduğunuz bu harita geçen hafta Utrecht fuarında Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin standında dağıtılan Kıbrıs haritası. Kuzey Kıbrıs açılımının sonucu olarak gördüğüm ayrıntı da burada gizli işte. 2008 yılında bu haritada Türkiye tarafından kuzey bölgesinin neredeyse tamamının işgal altında olduğu ifade edilirken 2011 yılında Kuzey bölgesinde işgal altında gösterilen toprak parçası sadece ve sadece en kuzeyde kalan çok ufak bir toprak parçası olarak haritaya yansımış. Ne düşünüyorsunuz? Demek ki bayağı yol almışız Kuzey Kıbrıs ile açılımın sonucunda.. İşgalci ülke olarak adlandırılan Türkiye neredeyse ortadan kalkmış, artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de bu şekliyle Kıbrıs’a entegre olmuş ve bu şekilde turizmde de daha fazla yer kazanmış.

 

Bir de olaya farklı açıdan bakalım. Kıbrıs adasını ziyaret etmek isteyen bir turist için Kuzey Kıbrıs neyi ifade eder? Hollandalı, Alman ve İngilizler’e sordum bu soruyu. Onlara göre coğrafi bir bölge ve adanın kuzey tarafının güzellikleri bu fuarda ön plana çıkarılıyor. Onlara göre bu tanıtım barışa da hizmet etmekte ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne de artı kazandırmakta. Kısacası en azından konuştuğum insanların gözünde Kuzey Kıbrıs’ın politik yönü akıllarına gelmemekte. Sadece bir destinasyon olarak görmekteler.

 

Durum bu şekilde. Dünyaya açılmak isteyen, kendini her platformda tanıtma isteği içinde olan bir ülkenin- bazılarına göre coğrafi bölgenin!-ne olursa olsun tanınmak amacıyla çabalarını izlemek ve yorum yapmak istedim bu yazımda. Turizm ve politika bazen öyle içi içe girebiliyor ki bu ince çizgide yorumlar yapmak daha da zor olabiliyor. Ancak ilk başta sorduğum sorunun –varsa- yanıtını alabilmenin başta şahsım olmak üzere bu süreci yakından izleyen bir çok insanın da düşüncelerinin netleşmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum.

 

Dr.Volkan Altıntaş

www.volkanaltintas.com

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.