Tavsiye… TUREB bir tavsiye kararı alıp yayınlayıvermiş

Taban fiyatı, o servisin, malın belirlenen fiyatın altında bir eder ile alınıp kullanılamayacağını gösterir. Tur taban fiyatı resmiyette belli, ama talep o kadar yüksek, ya da rehber arzı o kadar sınırlı ki. Taban fiyat ile çalışan çok az rehberimiz var. Yani taban fiyat zaten fiili olarak kullanım dışı kalmış durumda.

Deniz Tüfekçi Deniz Tüfekçi 15/07/2023 13:08
Tavsiye… TUREB bir tavsiye kararı alıp yayınlayıvermiş

Dili fark etmese de, özellikle, Rusça, İspanyolca, İtalyanca, yarın turlar serbest bırakıldığında Çince rehber ücretlerinin neredeyse taban ücreti 150 Euro, genelde istenen ise 200 Euro, hatta daha da üstüdür. 200 Euro şimdilik yaklaşık 6 bin TL olup, istisna bir ücret ödemesi değildir. Asgari ücretin iki günde elde edilmesidir diyebilirsiniz.

Rehberlik önemli değil, çok önemli bir meslektir. Kolay değil, yorucu, yıpratıcıdır. Yurt dışında da rehberler günlük 200 Euro ücret almaktadır diyeceğim ama, orada fiyatlarla karşılaştırılınca, bizde oldukça yüksek ödeme yapılırken, onlara göre normal bir ödeme olarak görülebiliyor.

Avrupa’da ortalama taban ücret 1500 Euro dediğimizde, Avrupalı bir rehber bu parayı 7-8 günlük çalışma ile kazanırken, ülkemizdeki asgari taban ücreti ile de aynı gün sayısı ile kazanılıyor. Ama bu rakam 200 Euro’lara çıktığında, iki günlük çalışma, hadi bilemediniz 3 günlük yevmiye ile bu rakama ulaşılmaktadır.

Rakamlara pek fazla takılmayalım, anlatmak istediğim bu işi yapan acentaların sene başında tur kotasyonlarını oluştururken koymuş olduğu maliyet rakamlarının hiç hesapta olmadan artırılmış olmasıdır. Bunu ticaret yapan hiçbir sektör normal karşılamaz, karşılayamaz.

TÜRSAB ile TUREB yönetimlerinin iç içe bir çalışmayı sektör içinde yürütenlerin temsilcileri olarak basın yoluyla, ya da oldu bittiler ile değil, masa etrafında görüşüp karar oluşturmalarında yarar var.

Gecikme, ya da omuz silkme çok vahim, geri dönülmez karşılıklı adımların atılmasına yol açar ki, bundan istisnasız rehberler ve acentalar zarar görür.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.