Tatile çıkanı, yeni dolandırma yöntemi...
Akıllı cep telefonu pazarına el atan dolandırıcıların, bazı turizm acenteleriyle anlaşarak yurt dışına tatile gidenlerin pasaportuna iPhone işlettiği ortaya çıktı.

Bilgilerinin kulanıldığını bilmeyen vatandaş ise yurt dışından getirdiği telefonları, pasaportlarına işletmek istediğinde ‘Pasaportunuza işlenmiş cep telefonu bulunuyor’ karşılığını alıyor. Daha çok Doğubank gibi ithal telefon pazarının döndüğü bölgelerde yaşanan ticareti STAR ortaya çıkardı. Özellikle iPhone 5 ve Samsung Galaxy gibi akıllı telefonlar üzerinden Doğubank piyasasında yapılan yasa dışı ticarette başrolü bazı turizm acentaları oynuyor. Yurt dışından getirilen cep telefonları 115 lira karşılığında pasaporta işletilmesi kaydıyla yurt içinde kullanıma açılabiliyor.
İşte bu noktada fırsatçılar iş başı yapıyorlar. Bazı turizm acentaları, yurt dışı tur programına katılan müşterilerinin pasaport bilgilerini, Doğubank’ta anlaştığı telefon ticareti yapan kişilere ulaştırıyor. Binlerce kişinin pasaport bilgileri ile illegal yoldan telefon ticareti yapan bu kişiler, yurt dışından ucuza aldığı telefonları yurt içinde pahalıya satarak vurgun yapıyorlar. Dolandırıcılar, bilgileri aldığı turizm acentesine ise pasaport başına belli bir ücret veriyor.
İlk hedef hacı pasaportları...
Turizm acentesi ve telefon bayisi arasındaki ticaretten en fazla hacılar nasibini alıyor. Çünkü hacı adaylarının yurt dışından cep telefonu almayacaklarını bilen fırsatçılar, bu yolla işlerini rahatlıkla kamufle edebiliyorlar. Pasaport bilgisi ile cep telefonu alınan mağdur Cafer K. başından geçen olayı şöyle anlatıyor: “Konya’da hac ve umre organizasyonu yapan bir şirket ile anlaştık. Umre’den geldikten sonra bize ‘Pasaportlarınızı bize verin Hac kuralarınızı kontrol edeceğiz. Tekrar bizimle gidersiniz’ dediler, biz de verdik.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: