Turizmde yeni trend... Ne çıkarsa bahtına tatili

Seyahat ürünlerine her geçen gün yenileri ekleniyor. Özellikle çocuklu aileler ve yaşlı nüfus tatile ne zaman çıkacağını, nasıl ve nereye gideceğini önceden planlayıp programlıyor. Şimdi ise, bunun tersi bir eğilim yükseliyor: Plan yapmadan bir yere gitmek.

15/01/2024 12:31
Turizmde yeni trend... Ne çıkarsa bahtına tatili

"Sürpriz Ziyaretler", "Kaybol Turizmi", "Nereye?", "Destinasyonu olmayan Seyahat", "Sihirli Esrarengiz Turlar" gibi başlıklarla hazırlanan turlar, özellikle gençler arasında ilgi görüyor.  Haftalık ekonomi dergisi Para’da Alev Rigel’in köşesinde aktardığına göre, syahat şirketleri, özellikle gençler için ne çıkarsa bahtına turizmi diye macera gezileri hazırlıyor.

Yeni trend şöyle iişliyor: Seyahatseverler bavullarını hazırlayacak, havaalanına gidecek ama nereye uçacaklarını bilmeyecek. Çünkü nereye gideceklerini havaalanında öğrenecekler. Böyle bir belirsizliğin içine düşmek, güzel ve zevk veren bir heyecan mı, düş kırıklığı mı, onu da zaman gösterecek.

ABD'de yeni eğilim böyle

Seyahat şirketleri, özellikle gençler için böyle macera gezileri hazırlıyor. Size bir zarf verip belirli bir saatte havaalanında olmanız gerektiğini söylüyorlar. Oyunbozanlık yapmayacak, zarfı alana gidene kadar açmayacaksınız. Nereye gideceğinizi alanda öğreniyorsunuz. Biletleriniz, transferleriniz ve otelleriniz hazır.

Bu turizme "Pack Up+Go" adı veriliyor. Yani '"Pılını Pırtını Topla ve Git".  Yöntemin kabaca Türkçesi bu. ABD'de yüzlerce seyahat acentesi bu yöntemi benimsemiş. Yaşlılar değilse de gençler, özellikle de yeni evliler bu yöntemi çok sevdi. Booking.com sitesi, 33 ülkede, 27 bin turist arasında yaptığı ankette yüzde 55'i bulan bir oranda bu yöntemin benimsendiğini ortaya çıkarmış.

Plan yapmadan bir yere gitmetrendi yükselecek

Söz konusu turizm sitesinin Birleşik Krallık ve İrlanda bölge müdürü Ryan Pearson, "2024'te plan yapmadan bir yere gitmek, moda olacak. Gidilecek yerin belirli olmaması, fazlasıyla heyecanlı. Aslında son 10 yıldır böyle bir trend var. Milyonlarca turistin öğrendiği bu yöntem. 2024'te patlama yapacak" diyor.

Bu yöntemin mucidi, Lillian Rafson. İşi, 2016'da başlatmış ama önceleri pek rağbet görmemiş. Üstüne Covid salgını da gelince, morali epey bozulmuş. Ama pes etmemiş. Salgın boyunca evinde, sadece ABD'de 20 Bin kadar sürpriz gezi planlamış. Bugünkü rezervasyonların, pandemi öncesi dönemden yüzde 30 daha fazla olduğunu görmüş. Değişik adlar altında pek çok acentenin benzer programlan olduğunu görmekte de gecikmemiş.

Sistem nasıl işliyor?

Turist çifte ya da bireye tercih ettiği fiyat aralığı ve kaç gün kalınacağı bilgisi soruluyor. Sonra turistler, bir form dolduruyorlar. Daha önce gittikleri yerler, ilgi alanları, soğuk/sıcak iklim seçenekleri, yiyecek/ içecek konularındaki tercihleri gibi bilgiler veriyorlar. Seyahatinizin başlangıcından bir hafta önce size bir e-posta gönderiliyor. Gideceğiniz yerle ilgili olarak giysi tavsiyeleri alıyorsunuz. Bir gün önce de hangi havaalanına saat kaçla gitmeniz gerektiği bildiriliyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.