Tarladan Tabağa Lezzet Yolculuğu...

Geçtiğimiz Şubat’ın son haftasında Ankara CerModern Sanat Merkezi salonlarının birinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tanıtma Genel Müdürlüğü tarafından açılan Evim Türkiye 'Vizörümdeki Lezzetler' adlı fotoğraf sergisini gezerken ülkemizde adeta lezzet yolculuğuna çıktığımızı hissettik.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 31/12/2019 23:40
Tarladan Tabağa Lezzet Yolculuğu...

Adil Çulhaoğlu

Mangalda tüten duman içinde pişen Adana'nın Ciğer Kebabı,  Rize'nin Kuru Fasulyesi, Gaziantep'in İçli Köftesi, Bursa'nın taze çıkan sıcak Tandır Ekmeği, Manisa'nın kazanda kızaran Lokması, Hatay'ın Künefesi, çeşitli yörelerimizde kazanlarda kaynatılan pekmez ve salça gibi lezzetlerin hazırlanışını yansıtan görüntüler iştah açıcı ve davet ediciydi.  Hele Manisa'nın kazanlarda pişirilen düğün yemeğinin görüntüleri beni çocukluğumuzda dört gözle beklediğimiz mahallelerdeki herkesin davetli olduğu düğün yemeklerine götürdü.

Fotoğraf Sergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünce, 2015 yılında ‘Vizörümdeki Lezzetler’ adıyla açılan 2.Ulusal Fotoğraf Yarışmasına katılan 2095 fotoğraf arasından dereceye girme ve sergileme ödülüne layık görülen ve serginin kitapçığında yer alan fotoğraflardan oluşuyordu.

Fotoğraftan Masaya

Türk Mutfağı lezzetlerinin tarladan tabağa yolculuğunu anlatır gibiydi fotoğraflara yansıyan görüntüler. Pestil Kurutmayı yansıtan fotoğrafın önünde durunca  ‘elinizi uzatıp bir parça alabilir miyim' dedirtiyordu insana. Kaynatılan pekmez, yağda kızartılan lokma, kurutulan tarhana, domates, biber, kaysı,  kesilen erişte, tandırda pişen ekmek ve dumanı tüten ciğer kebabı, salondakilere lezzetlerini hissettiriyordu. Büfe de bu güzelliklere uyumlu olarak hazırlanmıştı.

Cer Modern'e beraber gittiğimiz ATİD Başkanı Seçim Aydın ve Turizm Yazarı Hüsnü Gümüş ile sergiyi gezerken yurtdışındaki fuarlarda stantlarımızda dağıtılan broşürler arasında Türk Mutfağı broşürünün özellikle hanım ziyaretçiler nezdinde en fazla rağbet gören ve talep edilen olduğunu hatırladım. Bu fotoğraflarla bezenecek Türk Mutfağının yeni broşürüne talebin yanı sıra ülkemize gelen ziyaretçiler tarafından da özgün yemeklerin çok daha aranacağı rahatlıkla söylenebilir.

Coğrafi İşaretli Ürünler

Aynı zamanda Ankara Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ANKZB) Koordinatörü olan Sayın AYDIN’la Ankara Ticaret Odası ve Ankara Patent Bürosu’nun 81 ilde yaptırdığı 2.205 çeşit yemeğin tespit edildiği Türkiye araştırmasından ve HAZİRAN ayında Ankara’da yapılacak olan Coğrafi İşaretli Ürünler Kongresi’nden söz ediyoruz.

Yöreler Hazır olmalı

Bu nedenle yörelerin özgün mutfak için hazırlıklı olmaları açısından da bir çağrı olarak değerlendirilmesi ve serginin yurt içinde tekrar edilmesinin coğrafi işaretli ürünlerin tespiti için başlatılan çalışmaların yaygınlaştırılmasına da katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Turizm sektörümüzde, tatilin yapıldığı yerlerde yöresel lezzetlerin tatilci tarafından aranılan en önemli unsurlardan biri olduğu genel kabul görmektedir. Lokantaya giren tatilcinin menüye bakıp,  bir süre sonra  ’ buraya özgü ne var? ’ diye garsona yerel lezzetleri sorduğuna çoğumuz şahit olmuşuzdur.

Piyasa Mutfağı mı Özgün Ürünler mi?

Yöresel üretimlerin ve emeğin sergilendiği bu fotoğraf sergisinin tekrarlanması halinde özelilikle hazır ürünler piyasasının özgün mutfaklarla rekabete girdiği günümüzde küçük aile işletmeleri bazında sunulan yemeklerin tercih edilmesinde etkili olacağı görüşündeyim.

Ev dışı tüketimler olarak tanımlanan faaliyetler arasında yer alan yeme içme sektörünün özgün yemekler ve lezzetler ile ekonomik olarak da yerel ve ülkesel anlamda farklı bir değer kazanacağı düşünülmelidir.

Tarladan Tabağa

Hazırlanacak yeni broşürlere girecek lezzetlerin işlenişini ve pişirilmesini yansıtan bu fotoğraflara, Türk Mutfağının kaynağı ürünlerin tarlaya ekilmesi ve hasatının yapılması gibi üretim evrelerinin, bir yemeğin tarladan tabağa ulaşmasındaki emeğe olan saygının da ilave edilmesinin bundan sonraki çalışmayı daha da zenginleştirebileceğini düşündüm, geziyi bitirdiğimizde. 

Emeği geçen arkadaşlarımıza da teşekkürlerimizi iletmek istiyorum  


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.