Süpermarkalar 2012'de tek otel markası...

Superbrands Türkiye, 2012 yılının Süpermarkalarını açıkladı. Seçici Kurul ve Nielsen’ın ölçümleriyle belirlenen 159 marka arasına bu yıl ilk kez listeye en çok gıda-içecek kategorisinden giriş oldu. Süpermarkalar 2012'de yer alan tek marka, Tme Marmara otelleri oldu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Süpermarkalar 2012'de tek otel markası...

Superbrands Türkiye, bu yılki Seçici Kurulu’nu, iş dünyası ve özellikle marka konusuyla ilişkili sivil toplum kuruluşları yöneticileri oluşturdu. Süpermarka seçiminde şirketin büyüklüğünün yanı sıra, teknolojisi, yatırımları, iş gücü kalitesi, yaratıcılığı, markalaşmaya yaptığı yatırım ve marka devamlılığı, sosyal sorumluluk projelerine katkısı, çevre duyarlılığı, etik değerlere uyma ve vergi sıralamasındaki yeri her zaman olduğu gibi büyük önem taşıdı.

Dünyada 87 ülkede düzenlenen ve iki yılda bir gerçekleştirilen Superbrands’in Türkiye bölümünün ilk etabında 1089 marka belirlendi. İkinci etapta ise, konusunda uzman kişilerden oluşan Seçici Kurul bu sayıyı 300 markaya indirdi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de 1600 kişiyle yapılan yüz yüze görüşmeler sonunda Nielsen, kısa listeye giren 300 markaya yönelik tüketici değerlendirmelerini gerçekleştirdi. Yapılan bu çalışmalardan sonra, Türkiye’nin 2012 Süpermarkaları belirlendi.
 

Seçici Kurul ve Nielsen’ın ölçümleriyle belirlenen 159 marka arasına bu yıl ilk kez Google, Audi, Nissan, Tefal ve Domestos gibi markalar girdi. 2012’de listeye en çok gıda-içecek kategorisinde giriş oldu. Ardından kişisel bakım, otomotiv ve internet kategorileri geldi. 2012 yılının yükselen markaları arasında, Acıbadem, Yapı Kredi Bankası, Avivasa, Axess, World Card, Bonus Card, Garanti Bankası, Arzum, Erikli Su ve Ağaoğlu yer aldı. Hem 2010’da hem de 2012’de listede olmayı başaran markalar arasında, değerini en fazla artıranlar bankacılık ve sigorta sektöründeki şirketler oldu. 2012 yılı Süpermarkaları’nda lüks tüketimden kaçış gözlenirken, eğlence ve giyim tüketiciler için ikinci öncelik sırasına geriledi.

Superbrands Türkiye 2012 listesinin %62’si Türk markalarından oluşuyor...

2012’de 159 Süpermarka’nın 98’i yerli markalardan oluşuyor. 2010’da süpermarka seçilen 117 markanın 72 tanesi Türk markasıydı. Süpermarkalar 2010 listesinin ilk 25’inin 13’ü yabancı markayken, Süpermarkalar 2012’de ilk 25’e daha fazla yabancı markanın girdiği görülüyor. 2010 yılının ilk on markası arasında yer alan ve 2012 yılında da ilk ondaki yerini koruyan markalar Nokia, THY, Magnum ve Pınar oldu.

Superbrands Türkiye Temsilcisi Dilek Koç, “Süpermarka araştırmasında gıdadan finansal hizmetlere, temizlik ve kişisel bakım ürünlerinden teknoloji ürünlerine, hizmet sektöründen iletişime kadar birçok alanda farklı markalar yer aldı. Süpermarka olarak belirlenen bu 159 marka içinde de, yine birçok sektörden farklı markalar bulunuyor.” dedi. Sektörel olarak sıralamaya bakıldığında, yine her dört markadan birinin gıda-içecek kategorisinden olduğunu belirten Koç, kişisel bakım-temizlik, internet ve eğitim kategorilerindeki Süpermarkalar’ın arttığını, beyaz eşya-mobilya ve banka-sigorta kategorilerinden giren marka sayısının azaldığını belirtti.

2010 yılında Süpermarka olan 41 markanın 2012 yılında listeye girememesini ise Dilek Koç, her üç markadan birinin tüketicinin zihnindeki zirve sürekliliğini kaybettiğini, bunun en büyük sebebinin markaların ben oldum, diye düşünerek iletişim çalışmalarını yavaşlatmaları veya iletişim faaliyetlerinin bir bütün olduğunu ve süreklilik gerektirdiğini gözden kaçırmaları olarak açıkladı.

Facebook gençlerin en Süpermarkası...

Nielsen Tüketici Araştırma Direktörü Bahadır Tomaç ise, Süpermarka seçimlerinde tüketici kırılımlarındaki farklılıklara dikkat çekti. Bahadır Tomaç, “18-30 yaş grubunda ‘Facebook benim süper markamdır.’ denilme oranı diğer gruplardan anlamlı olarak daha fazla görülüyor. Bu gruba bakıldığında, 3 marka ortaya çıkıyor: Facebook, İstinye Park ve Algida. Yani gençlerin hayatında üç önemli nokta var: İnternet-sosyal medya, takılmak ve cool-trendy olmak.” dedi.

Marka seçimleri illere göre farklılaşıyor...

Tomaç, ayrıca illerin önceliklerindeki farklılığa dikkat çekti. İzmirlilerin marka sıralamasında, ön sıralarda Teknosa, İş Bankası, Omo, Sabancı Üniversitesi, Starbucks, Koç Üniversitesi, Toyota, Vitra, Yemeksepeti.com gibi markalar olduğunu belirten Tomaç, İstanbul’daysa Coca Cola, THY, Apple, Turkcell, Garanti Bankası, Migros gibi markaların ön sıralarda yer aldığını belirtti. Tomaç ayrıca, markalara verilen toplam skorlara bakıldığında Ankaralıların, İstanbul ve İzmirlilere göre biraz daha mesafeli durduklarının görüldüğünü söyledi.

Kadınlar hayatı kolaylaştıran markaların, erkekler ise oyuncakların peşinde...

Kadınlar mutfak-çocuk-ev işleri üçgeninde hayatlarını kolaylaştıran ürünleri baş tacı ediyor. Deterjanlar, ev temizlik ürünleri ve tabii ki beyaz eşya/küçük ev aletleri kadınların süper kahramanları. Bütün SES gruplarında kadınların en beğendiği markalar arasında Omo, Starbucks, Nestle Çikolata, Yemeksepeti.com, Orkid, Arçelik, Vernel, Yumoş, Ariel, Pril, Axess, Siemens, Tefal, Knorr, Yapı Kredi Bankası, The Marmara, Jumbo, Atasay, Power FM, Maret, Koçtaş, Doğuş Çay, Avivasa Emeklilik ve Hayat, Kent Şekerleme, Prima, Dalin, Bellona, Arzum ve Molped bulunuyor.

Erkekler cephesinde, tabii ki “oyuncaklar” yani otomotiv ve teknoloji ürünleri başı çekiyor. Bütün SES gruplarında erkeklerin en beğendiği markalar arasında Boğaziçi Üniversitesi, Google, Mercedes-Benz, Yeni Rakı, BMW, Facebook, Efes, İstinye Park, Audi, Dünya Göz Hastanesi, Pimapen, Sahibinden.com, Coca-Cola, THY, Apple, Ford Otosan, Lassa, Tuborg bulunuyor.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.