Steve Heapy: Türkiye'deki turizm sektöründen ciddi şekilde etkileniyorum

AKTOB’un gercekleştirdiği Resort Turizm Kongresi’nde konuşan Jet2 ve Jet2holidays CEO’su Steve Heapy, Türkiye ve Türkiye turizmi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

24/11/2023 12:55
Steve Heapy: Türkiye'deki turizm sektöründen ciddi şekilde etkileniyorum

“Bugün burada sizinle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum” diyen Steve Heapy, “Türkiye son beş yılda 20 kez ziyaret ettiğim ve milyonlarla birlikte tatile geldiğim bir destinasyon. Geçmişi, doğal güzellikleri ve misafirperverliği ile doğu ve batı kültürlerinin muhteşem bir sentezini sunan Türkiye, dünya turizm sahnesinde önemi asla göz ardı edilemez bir destinasyon oldu. Son birkaç yılda uluslararası veriler göz önüne alındığında ciddi artış yaşadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ciddi atılımlarda bulundu ve ülkedeki turizmi çeşitlendirdi” dedi.

Türk otellerine ayrı bir parantez açmak istediğini belirten Steve Heapy, “Buradaki oteller son birkaç yılda ciddi büyük yatırımlar yaptı. Sürdürülebilirlik, hijyen ve gıda gibi çeşitli konulardaki yatırımlarını artırarak Avrupa’daki rakiplerinden çok daha üstün ve iyi seviyelere geldi. Ülkedeki havaalanlarının gelişmesi sayesinde ulaşım giderek kolaylaştı ve başta Avrupa olmak üzere Dünyanın birçok noktasından turistin buraya gelebilmesini sağladı.

"İngiliz turistler Türkiye'ye sadık"

Çok şanslısınız çünkü Turizm Bakanınız turizm endüstrisini içinden geliyor ve turizme dair her şeyi biliyor. Bu ilgi ve alakası sayesinde ülkede doğru adımlar atılıyor ve başarıya ulaşılıyor. İspanya turizmi, Bakanlıkları tarafından çok desteklenmiyor mesela. Tük hükümetinin bu konudaki destek vermeye her an hazır konumda bulunması bizim için de çok teşvik edici bir detay.

Biliyorsunuz biz Türkiye’de birden çok destinasyona uçuyoruz. Dalaman, Bodrum, Antalya ve İzmir gibi. Biliyorsunuz İngiltere’de maliyet çok daha önemli hale geldi. Türkiye ise, tarih kültür, misafirperverlik, doğal güzellik ve uygun fiyatlı bir turizm sunması sayesinde İngiliz turistlerin ülkeye sadık kalmalarını sağlıyor” şeklinde konuştu.

"Türkiye’yi doğru şekilde tanıtmaya ve anlatmaya devam etmeliyiz" 

“Türkiye’nin geleceğinde avantajlar kadar tehlikeler de var” diyen Heapy konuşmasına şöyle devam etti: “Doğru adımlar atılarak bu tehlikeler ortadan kaldırılabilir. Bunlardan biri sürdürülebilirlik. Birkaç yıl içinde ciddi anlamda turizmi etkileyecek. Özellikle de ulaşım ve konaklama tesisleri konusunda. Son yılların öne çıkan turizm trendlerinden birisi ise kruvaziyer turizmi. Bu gemileri denizde yüzen büyük tesisler olarak düşünebiliriz. Bu nedenle Türkiye kendi turizm anlayışını denizlere mutlaka taşımalı.

Jeopolitik konum Türkiye’nin üzerinde yoğun etkileri olan bir başka etken. Bazı misafirler savaşın ülkeye uzak bir noktada olduğunu göremiyor. Bunu aşmak içerisinde beraber çalışmalı ve Türkiye’yi doğru şekilde tanıtmaya ve anlatmaya devam etmeliyiz. Tüm dünya şu an rekabet içerisinde. Rekabet güzeldir, canlılık ve dinamik katar. Fakat maliyetlerin aşırı önemli hale geldiği bu noktada rekabet içerisindeki konumumuzu kaybetmemek adına doğru ve gerçekçi adımlar atılması gerekiyor.

"Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konum büyük bir avantaj"

Ülkenin bulunduğu coğrafi konum büyük bir avantaj. Denizlerinin ve plajlarının temizliği, sürdürebilirlik ve çevre konusunda attığı adımlar gerçekten çok başarılı. Ben rahatlıkla Antalya’nın plajlarının Karayipler’den daha güzel ve temiz olduğunu söyleyebilirim. Hem Türkiye, Karayipler’den daha yakın. Uzak mesafe uçuşları kısa mesafeli uçuşlara göre daha uygun fiyatta. Bu da bir tercih unsuru.

Yapay zeka kullanıldığında turizm sektörü için hem ciddi bir aktör hem de yardımcı olacak. Bunu mutlaka otellerimizin ve destinasyonlarımızın pazarlarında kullanmalıyız. Çünkü yapay zeka misafirlerin davranışlarını analiz edebiliyor ve bu analiz sonuçlarına göre adımlar atıldığında çok daha efektif sonuçlar alınabilir.

"Türkiye, turizm endüstrisinde çok güçlü bir konumda ve emin ellerde"

Biz Jet2 olarak yapay zekayı tüm sistemlerimizde kullanıyoruz. Hava durumunda, idari sistemimizde, transfer planlarımızda, maliyet analizlerinde yani akla gelebilecek tüm bileşenlerimize yapay zekayı entegre ettik. Bu faydaları kadar tehlikeleri de mevcut. Fakat iyi bir şekilde takip edildiği süreçte bir sorun çıkacağını düşünmüyorum.

Türkiye, turizm endüstrisinde çok güçlü bir konumda ve emin ellerde. Ben buradaki turizm sektöründen ciddi şekilde etkileniyorum. Türkiye’nin elinde her şey var. Bu çok büyük bir güç. Günden güne de daha dünya turizm sahnesinde daha da güçlü bir destinasyon haline geliyorsunuz. Fatih Sultan Mehmet’in de dediği gibi ‘Biz düşmandan korkmuyoruz, biz güçlüyüz. Korkacak bir şeyiniz yok.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.