Sezon öncesi, rehberler ayaklandı...

Antalya Rehberler Odası (ARO) Başkanı Hasan Uysal, yeni turizm sezonunda hakkı olan ücretlerin verilmemesi halinde rehberlere, ''turlara çıkmama'' önerisinde bulunacaklarını belirtti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Sezon öncesi, rehberler ayaklandı...

ARO Başkanı Uysal gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede 3 bine yakın rehberin, turizm sezonunu heyecanla beklediğini söyledi. Son günlerde 300'den fazla rehberin dilekçeyle odaya başvurarak rehber taban ücretleriyle ilgili şikayetlerde bulunduğunu ifade eden Uysal, rehberlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve tur güvenliklerinin sağlanmasını istedi.

 

Geçen yıl turizmi olumsuz etkileyen trafik kazaları yaşandığına dikkati çeken Uysal, şöyle konuştu: ''Acenteler rehberlerin sosyal güvenliğini ve iş güvenliğini sağlamalıdır. Kazaların çoğu sürücülerin aşırı yorgun olmasından kaynaklanıyor. Antalya'da geçen yıl meydana gelen trafik kazası sonrası Ulaştırma Bakanlığı genelge yayınladı. Günlük tur yapan otobüsler 600 kilometreden fazla gitmeyecek. Sabah saat 06'00'dan önce yola çıkmayacak, 24.00'de de tur şoförü işini tamamlamış olacak.''

 

-REHBERLERİN TABAN ÜCRETLERİ-

 
Uysal, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB ve meslek örgüt temsilcileriyle yapılan görüşmelerde rehber taban ücretlerinin mutabakat sağlanarak belirlendiğini anımsattı. Rehber taban ücretinin şehir içi günlük 200 TL, şehir dışı batı bölgesi için 270 TL, doğu bölgesi için 370 TL olduğunu bildiren Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

''Acenteler rehbere hakkı olan ücreti versin. Acenteleri uyarıyoruz. Tura çıkmayabiliriz. Acenteler, bakanlık ve meslek örgütlerinin belirlediği taban ücretinin altında ücret öneriyorlar. Rehberler yılın 6 ayı zaten çalışmıyor. Bu sene çok kararlıyız. Rehberlere hak ettiği ücretler verilmez, sosyal güvenlikleri ve tur güvenlikleri sağlanmazsa rehberlerimize tura gitmemelerini önereceğiz.

 
Tur almamama konusunda karar alacağız. Milyonlarca turistin geldiği Antalya'da rehberlerin tura gitmemesi halinde kaos olur. Bu sezon tur araçları çok sıkı şekilde denetlenecek. Sosyal Güvenlik Kurumundan görevliler de denetlemelere katılacak.''

 

Yüksek sezonda günde bine yakın rehberin tura çıktığına dikkati çeken Uysal, turistin ülkelerine mutlu dönmesinde rehberlerin çok büyük payı olduğunu söyledi.

 

-KAÇAK REHBERLER-

 
Turizmde en büyük sorunun kaçak rehber çalıştırılması olduğuna işaret eden Uysal, acentelerden, kaçak rehber çalıştırılmasına göz yummamalarını istedi. Kaçak çalışan yabancı rehberlerin ülke imajını da zedelediğini vurgulayan Uysal, Türkiye'nin geleneklerini, göreneklerini, kültürünü iyi bilmeyen, ülkemizi çok iyi tanımayan yabancı kaçak rehberlerin ülkeye zarar verdiğini belirtti. Uysal, meslek yasasının da bir an önce çıkarılmasını istedi.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.