Sezon kapandı Antalya ekonomisi durdu

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, yaz aylarında günde 70 bin, ayda 1.5 milyon turistin geldiği kente bugünlerde günde 2-3 bin, ayda 100 bin kadar turist geldiğini belirterek, "Antalya ekonomisinin durgun günlerindeyiz" dedi.

23/01/2018 16:22
Sezon kapandı Antalya ekonomisi durdu

2016'ya göre verilerin iyi olduğunu anlatan Çetin, Expo alanı için de geçmişteki hataların tekrarlanmaması uyarısında bulunarak, ilkeler belirlenip, halka yönelik elektronik anket önerdi.

ATSO'nun Ocak ayı meclis toplantısında ülke gündemi ve kent ekonomisi ele alındı. ATSO Başkanı Davut Çetin, geçen yılla bu yıl arasındaki ekonomik göstergelerden Expo alanına ilişkin tartışmalara, Afrin operasyonundan milli uzlaşmaya kadar birçok konuya değindi.

Antalya'da ekonomi durgun

Kış dönemi nedeniyle Antalya'nın sakin günlerinde olunduğunu belirten ATSO Başkanı Çetin, yaz aylarında bir günde 70 bin, bir ayda 1.5 milyon turistin geldiği kente bu dönemde bir günde 2-3 bin, bir ayda 100 bin kadar turist geldiğini söyledi. Çetin, "Antalya ekonomisinin durgun zamanındayız" dedi.

Fuar turizminin Antalya için, özellikle kış aylarındaki önemine dikkat çeken Çetin, fuara gelen bir kişinin, deniz turizmine gelen kişiden 3-4 kat fazla gelir getirdiğini, Antalya'nın kış aylarında ancak fuar, kongre, sağlık gibi turizm çeşitleriyle ayakta kalabileceğini söyledi.

İŞSİZLİK AZALSA DA YÜZDE 10'UN ÜZERİNDE

Ekonomik verilerin birçok sektörde üretim artışının devam ettiğini gösterdiğini anlatan Çetin, ekonomide büyüme devam ederken, piyasanın birkaç ay önceki gibi canlı olmadığına dikkat çekti.

Enflasyon artışına bağlı olarak bankaların kredi faizlerini yükseltmesi nedeniyle konut satışının düştüğünü dile getiren Çetin, 2016 Aralık ayında kredili satışların yüzde 30 civarındaki düşüşü nedeniyle Antalya'daki konut satışının da yüzde 2.3 azaldığını kaydetti. Çetin, büyüme ve teşvikler sayesinde işsizlik geçen yıla göre 1.5 puan azalsa da yüzde 10 üzerinde olduğunu da değindi.

EKONOMİDE GÖSTERGELER OLUMLU

Antalya ekonomisi göstergelerinin 2016'ya göre olumlu olduğunu kaydeden Çetin, "2016 yılında Antalya'da vergi geliri artmamıştı, 2017'de ise yüzde 11 tahsilat artışı oldu. Karşılıksız çek oranımız yüzde 1.8'e inmiştir.

Turizmde 2013'ten gerideyiz, fakat 2016'dan daha kötü olduğumuz söylenemez, çünkü yüzde 43 düşüşten yüzde 58 artışa geçtik. 2015'te ihracatımız 1 milyar dolardı, 2016'da 985 milyon dolara düştü, geçen yıl 1.2 milyar dolar oldu, diğer illerle birlikte artış daha da yüksektir" dedi.

İŞLER YAVAŞLADI

Birçok sektörde Antalya'da işlerin yavaşladığı yönünde şikayetlerin arttığına değinen Davut Çetin, bunu şu üç nedene bağladı:

"Birinci neden son aylarda Türkiye genelinde görülen iç piyasa yavaşlaması. İkincisi 2017'de turist sayısı artsa da turizm gelirinin ve turistik ticaretin artmamış olması. Üçüncüsü ise kent merkezinde ticari yapımızın zayıf kalmasıdır. Kent merkezinde özellikle perakende ticaretin nabzını tutmak için 1037 işyerinde anket yaptık.

Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı'nda, fakat ağırlıklı olarak Muratpaşa ve merkezde anket yapıldı. Ön bilgilendirme olarak sonuçların iyi olmadığını söyleyebilirim. Kent merkezinde ticarette sorunlar devam ediyor. Turistlere dönük çalışan işyerlerini anlamak mümkün, fakat diğer işyerlerinde sorunların devam etmesi yapısal zayıflıklara işaret etmektedir:"

EXPO'DA GEÇMİŞ HATALAR TEKRARLANMASIN

Davut Çetin, son günlerin önemli tartışma konularından Expo alanıyla ilgili olarak, ne yapılması gerektiği yönünde izlenecek yol hakkında uyarılarda bulundu. Bir vizyon belirlerken veya bir projeye karar verirken önce ilke ve değerlerin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Çetin, "Bu yapıldığında vizyon ve proje daha doğru ve gerçekçi olur.

Aslında EXPO projesinin en başında da ilkelerden yola çıkılmalıydı. Oysa biz en başında neden EXPO'ya aday olduğumuzu tartışmadık, sadece EXPO yapalım, devletten para gelsin, dışardan turist gelsin diye hareket ettik. Şimdi aynı hatayı tekrarlamamalıyız, önce ilkeleri, kuralları, değerleri belirlemeliyiz" dedi.

EXPO İÇİN 5 İLKE ÖNERİSİ

Çetin, bunun için şu önerileri sundu:

"Birinci ilke olarak, internetle Antalya halkının görüşü alınmalı, halkın katılım ve desteği sağlanmalıdır. İkinci ilke EXPO'nun çocuk ve çiçek temasının unutulmamasıdır. Esasen çocuk ve çiçek temasının ortak fikri Antalya'nın geleceğinde doğanın ve çevrenin korunmasıdır. Dolayısıyla bu alanda çevre korunması konusuna da hassasiyet gösterilmeli.

Üçüncü ilke kamu menfaatinin korunması olmalıdır, yani projenin amacı sadece parasal bir amaç, satmak, kiralamak olmamalıdır. Bölge Antalya'nın geleceği için düzenlenmiştir, Antalya'ya yararı olacak, bir eksiği giderecek bir proje olmalıdır. Dördüncü ilke, EXPO bölgesinin Antalya kent merkezine alternatif değil, tamamlayıcı olmasıdır.

Yani alışveriş merkezi gibi kent merkezini zayıflatacak projeler olmamalıdır. Beşinci ilke de oradaki mevcut yatırımı, örneğin kongre merkezini yaşatabilecek tamamlayıcı bir proje olmasıdır."

ELEKTRONİK ANKET YAPILMALI

Expo alanı için ilk önerinin İnan Kıraç'ın yaptığı arkeoloji müzesi olduğunu belirten Davut Çetin, "Bir öneri üniversite olmasıdır, bir başka öneri sağlık merkezi olmasıdır. Bu önerilere yenileri eklenip Antalya halkına elektronik anketle sorulabilir. Ortak akıl ile en uygun çözüm bulunur.

Büyük projelerin alternatifleriyle halka sorulması kente sahiplik duygusu verir. Antalya'da kent kimliğini, kent kültürünü geliştirmek için bu sahiplik duygusuna önem vermeliyiz. İnternet çağındayız, kentin önemli konularını gündeme alıp, mümkün olduğu kadar geniş katılımla tartışmak iyi olur" dedi. (DHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.