BCG açıkladı... Seyahat patlaması yaşanacak, harcamalar üç katına çıkacak
Çin, Hindistan ve Suudi Arabistan'ın başını çektiği yeni orta sınıfın yükselişi, seyahat sektörünü moda ve ilaçtan daha hızlı büyüyen bir endüstri haline getiriyor.

Boston Consulting Group’un (BCG) hazırladığı yeni rapora göre, yıllık seyahat harcamalarının 2024’teki 5Trilyon Dolar'dan 2040’ta 15 Trilyon Dolara çıkarak üç katına çıkması bekleniyor. Bu artış, seyahat sektörünü hem ilaç hem de moda sektörünün önüne taşıyor.
5 bine yakın gezginle yapılan küresel anketlere dayanan BCG’nin raporuna göre bu ivmenin kaynağı ABD ve Avrupa değil. BCG kıdemli ortağı ve rapor yazarlarından Lara Koslow, “Çin, Hindistan ve Suudi Arabistan gibi ülkeler büyümeyi önemli ölçüde sürükleyecek” dedi.
Bloomberg’e değerlendirmelerde bulunan Koslow, bu ülkelerde orta sınıfın yükselişiyle birlikte yeni bir tatil kültürünün oluştuğunu belirtiyor. Çin’in, eğlence amaçlı seyahat harcamalarında yüzde 10’dan fazla yıllık büyüme ile lider konuma yükselmesi bekleniyor.
İŞ SEYAHATLERİNDE TATİL EKLEME TRENDİ
Koslow, “Hepimiz seyahat eğilimlerinin yükseldiğini biliyoruz” dese de, raporda kendisini en çok şaşırtan bulgunun gelişmekte olan ülkelerdeki gezginlerin yüzde 70’inin iş seyahatlerine tatil uzantısı eklemesi olduğunu belirtiyor. Bu uygulama, ABD’de çok daha az yaygın.
Talebin büyük kısmını iç hat seyahatleri oluşturmaya devam etse de, uluslararası tatil amaçlı seyahatler daha hızlı büyüyor. BCG, bu alandaki harcamaların 2024’teki 424 Milyar Dolar'dan 2040’ta 1,4 Trilyon Dolara çıkarak üç katından fazla artmasını bekliyor.
Seyahat sektörü, restoran harcamalarından turizm çalışanlarının ekonomiye katkısına kadar birçok kalemi içermesi nedeniyle ölçülmesi en zor endüstriler arasında yer alıyor. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC), Nisan ayında sektörün 2025 sonunda 11,7 Trilyon Dolara ulaşacağını ve küresel GSYİH’nin yüzde 10,3’ünü oluşturacağını tahmin etmişti. BCG’nin verileri de benzer bir metodoloji izliyor.
Raporda, Orta Doğu gibi bölgeleri etkileyebilecek ticaret savaşları ve jeopolitik risklerin sektörü nasıl etkileyebileceği hesaplamaya dahil edilmedi. Koslow, bu durumların şu anda “çok belirsiz” olduğunu belirtiyor.
TÜKETİCİLERİN SEYAHAT İŞTAHI ARTIYOR
WTTC’nin öngörüleriyle de örtüşen raporda, seyahat sektörünün dirençli olduğu vurgulanıyor. Artan ekonomik belirsizliklere rağmen, tüketiciler son dakika seyahat rezervasyonlarını artırıyor. Nefes'te yer alan habere göre Koslow, “İnsanlar artık anı yaşamak ve deneyimlere daha fazla yatırım yapmak istiyor” diyerek, gezginlerin fırsat bulduklarında bu anları değerlendirmeye daha çok eğilim gösterdiğini ifade ediyor.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: