Seyahat harcamaları azaldı...

Türkiye en hızlı büyüdükleri 5 pazardan biri olduğunu belirten American Express Avrupa, Ortadoğu ve Afrika İş Geliştirme Müdürü Andrew B. Stewart, krizle beraber özellikle seyahat harcamalarının gerilediğini söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Seyahat harcamaları azaldı...

Dünyanın 146 ülkesinde operasyon yürüten Ameikan kart devi American Express (Amex) için Türkiye en hızlı büyüdüğü 5 pazardan biri oldu. American Express Avrupa, Ortadoğu ve Afrika İş Geliştirme Müdürü Andrew B. Stewart yaptığı açıklamada Türkiye'nin Çin, Japonya, Avustralya ve Brezilya'nın yer aldığı en hızlılar liginde ilk 5 ülkeden biri olduğunu söyledi.

Türkiye'de yüzde 50'ler mertebesinde büyüme hızları ile gitmeyi hedeflediklerini aktaran Stewart gelişim hızı olarak bakıldığında önümüzdeki 10 yıl içinde de Garanti'nin hacimsel ve adetsel bazda en büyük ortakları olacak gibi göründüğünü belirtti.

Krizle seyahat harcaması azaldı...

Andrew Stewart, krizle beraber özellikle seyahat harcamalarının gerilediğini ve alışveriş oranlarının arttığını da kaydederek şöyle konuştu: "Krizle birlikte seyahat harcamalarında düşüş gözlenirken günlük harcamalar artıyor. Market, fatura ödemeleri, gaz-elektrik ödemeleri gibi daha günlük ihtiyaçların karşılanması gibi ödemelere kayıyor. Krizlerle beraber 2-3 karta sahip olan tüketiciler daha kontrollü davranmak için bazı kartlarını kapatıyor. Tüketiciler, kredilendirme özelliği yerine vade sonunda harcamanın yüzde 100'ünün ödendiği kartlara yöneliyor."

American Express Avrupa, Ortadoğu ve Afrika İş Geliştirme Müdürü Andrew B. Stewart, 139 partner ile 146 ülkede faaliyet gösterdiklerini, ABD, Kanada, İngiltere ve Almanya gibi bazı ülkelerde sadece Amex olarak operasyon yürüttüklerini kaydederek 2011 sonunda global olarak yıllık cirolarının 900 milyar dolar, Türkiye cirolarının 1.8 milyon dolar olduğunu 2011 son çeyrek cirolarının ise 219 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu söyledi. 97.4 milyon kartı bulunan Amex'in toplam karı ise. 7.7 milyar dolar. 2012 ilk çeyrekte de yüzde 17 büyüme performansı gösterdiklerini kaydeden Stewart, çift haneli büyüme performanslarının devam edeceğini de söyledi.

Stewart Türkiye'nin geleceğine çok inandıklarını ve kartlı harcama sektörünün '2023 nakitsiz toplum hedefi'ni de çok önemsediklerini vurgulayarak "Ekonomik gelişimle beraber Türkiye'nin büyüyeceğine inanıyoruz. Türkiye kredi kartı pazarı çok gelişmiş ve Avrupa'nın sayılı pazarlardan biri haline gelmiş durumda" açıklamasında bulundu.

Çift haneli büyümeler planlıyor...

Türkiye'de Garanti Bankası ortaklığı ile çalıştıklarını hatırlatan Stewart "Türkiye'de bireysel ve kurumsal 800 bin kartımız var. Bu yıl yüzde 50 büyüme hedefliyoruz. Easy gibi daha yaygın satılabilecek ürünlerle de bu performansı gösterebileceğimizi düşünüyoruz" dedi. Stewart, Türkiye'nin Amex'e katkısı açısından bakıldığında ilk 50 ülke içinde yer alacağını ama büyüme hızı olarak bakıldığında ise ilk 5'te olduğunu bildirdi. İlk 5'teki ülkeleri Çin, Japonya, Avustralya, Türkiye ve Brezilya olarak sıralayan Stewart, "Önümüzdeki 10 yıl içinde de Garanti hacimsel ve adetsel en büyük ortağı olacak gibi görünüyor" diye konuştu.

Aslında üst gelir grubunun kart markası olarak bilinen Amex'in bugün bir çok segmentte hizmet verdiğini kaydeden Stewart, ABD'nin en büyük ön ödemeli kart basan firması olduklarını da belirtti. Amex, ABD'de en son Zync adı verilen bir ürünle artık ailelerin öğrencilerine ve çocuklarına verdikleri harçlıkların yerine geçen Türkiye'deki ön ödemeli kartlar benzeri bir ürün yaptı.

Stewart ayrıca 2008 ve 2009'a göre tahsili gecikmiş alacak rasyolarının da düştüğünü kaydetti. Bu düşüşte de öncelikle iyi bir risk yönetimi ikincisi de müşteri portföyünün yüksek harcama grubuna dahil olmasını gösterdi. (Dünya)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.