Seyahat endüstrisi CEO’ları ne kadar kazanıyor?

Uluslararası seyahat endüstrisi 2023 yılını başarılı bir yıl olarak geçirdi. Bu durum birçok ABD seyahat şirketinin CEO'sunun gelirine de yansıdı.

04/06/2024 12:31
Seyahat endüstrisi CEO’ları ne kadar kazanıyor?

Amerikan S&P 500 borsa endeksinde yer alan haberde seyahat endüstrisi şirketlerinin CEO'ları geçen yıl çok para kazandı. İlk sırada, 43 Milyon Avro'ya eşdeğer bir ücretle Booking CEO’su Glenn Fogel var.

“Wall Street Journal” tarafından yapılan değerlendirme kapsamında hem düzenli ücretlendirme hem de hisse tahsisleri dikkate alındı. Sıralamaya göre Fogel'i, 31,5 Milyon Avro karşılığı maaşla Delta Havayolları CEO'su ve yaklaşık 29 Milyon Avro maaşla American Airlines patronu Robert Isom izliyor.

Hilton patronu Chris Nassetta, dördüncü sırada yer alıyor

Hilton patronu Chris Nassetta ise 23,6 Milyon Avro'yla dördüncü sırada yer alıyor. Uber patronu Dara Khosrowshahi ise 22,4 Milyon Avro'yla onu izliyor. Turizmgazetesi'nde yer alan habere göre, United CEO'su Scott Kriby, 17 Milyon Avroluk iyi bir ücretle altıncı sırada yer alıyor. Royal Caribbean patronu Jason Liberty, yaklaşık 16 Milyon Avro ile kruvaziyer bölümünde en yüksek geliri elde etti.

Buna karşılık, Almanya'da borsaya kayıtlı şirketlerin başkanlarının geliri nispeten mütevazı. Şirketlerinin geçen yılki yıllık raporlarına göre, Lufthansa CEO'su Carsten Spohr yaklaşık 5,6 Milyon Avro, TUI patronu Sebastian Ebel ise yılık geliri yaklaşık 3 Milyon Avro.

Seyahat endüstrisinde en çok kazanan CEO’lar (Milyon Dolar)

Glenn Fogel Booking Holding       46.7

Delta CEO'su Ed Bastian 34,2

Robert Isom (American Airlines) 31,4

Chris Nassetta (Hilton) 25,6

Dara Khosrowshahi (Uber) 24,3

Anthony Capuano (Marriott) 22,7

Thomas Reeg (Caesars Entertainment) 18,6

Scott Kirby (United Airlines) 18,6

James Risoleo (Ev Sahibi Oteller) 17,7

Jason Liberty (Kraliyet Karayipleri) 17,2

Avrupa'da ücret önemli ölçüde azaldı

Bu meblağlarla karşılaştırıldığında, Avrupalı havayolları, turizm şirketleri ve otel gruplarının CEO'larının maaşları, maaş ödemeleri ve borsada işlem gören şirketlerde yaygın olan hisse programları ile birleştiğinde nispeten mütevazı kalıyor: Çoğunlukla tek haneli milyon Avro aralığında. 2023 yıllık raporuna göre Lufthansa patronu Carsten Spohr yaklaşık 5,6 Milyon Avro, TUI CEO'su Sebastian Ebel ise 3,0 Milyon Avro kazandı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.