Sektörünün gündemi vergi değil yeni projeler olmalı

TBMM gündemine gelen yüzde 2’lik konaklama vergisi Tüm turizm profesyonellerini ve STK’larını harekete geçirmelidir.

15/11/2019 11:54
Sektörünün gündemi vergi değil yeni projeler olmalı

İlhan Erer / Yüksel İstanbul Yenikapı Genel Müdürü

Konaklama sektörüne getirilmesi öngörülen yüzde 2’lik vergilendirme turizm sektörü temsilcileri olarak hepimizi endişeye ve tedirgin sebebiyet vermekte, sektörün, 2019 yılında ardı ardına kırılan rekorlarla toparlanmaya başladığını kaydeden turizm profesyonelleri, olarak paketin yeniden gözden geçirilmesini ve konaklama vergisinin paket içinden çıkarılmasını istiyoruz.

SEKTÖRE YENİ BİR YÜK GETİRİLİYOR

Konaklama vergisinin sektöre yansıyacak muhtemel etkileri konaklama  vergi paketi içindeki yüzde 2’lik payın sektöre ciddi bir yük getireceğini savunuyorum STK’lara baktığımızda biraz geri duruluyor gibi konaklama camiası neden yalnızlığa itiliyor, Şu şekilde düşünmüyor değiliz, acaba daha bundan sonra yeni bir şeyler çıkacak mı, Kültür ve Turizm Bakanlığı neden bu konuda niçin fikir birliği çalışması yapıp aydınlatmayı tercih etmiyor Planlanması düşünülen  “Şu anki uygulama KDV artışını andıran bir verginin getirilmesi gibi” düşünüyorum.

İSTENİLEN RAKAMLARA ULAŞAMADIK

“Turizm sektörünün gündemi vergi değil, yeni projeler olmalı”  Camia 75 milyon turist, 65 milyar turizm gelirini konuşurken, bunu artırmak için ve var olan sorunları çözmek için çaba sarfetmeliyiz. Böyle bir zamanda yürürlüğe konulacak olan bu verginin gerekçesini anlamış değiliz. Bu yıl son derece başarılı geçti fakat hala 2014 fiyatlarına ulaşamadık” işte biz bunun için çaba sarfetmeliyiz acaba neden fiyat dengesini bir türlü turizmciler olarak niçin yakalayamadık bunu sorgulamayız. Sayın Bakanım fiyat politikamızı gelen turiste göre düzenleyebildiğimiz gün istenilen turist kalitesini yakalamış olacağız, Kalitesizliğin ana sebebi yatak fazlalığı bilinçsizce yatırım teşvikleri yapılarak tabirimizle peynir ekmek fiyatına oda satılıyor, neden bunların önüne geçemiyoruz bu yüzden bunları çözmeden özellikle şehir otellerinde bu kadar karmaşık yatak teşviklerinin önü geçmeden, yeni vergi macerasına kapılmamalıyız.

DÜNYA TURİZM ÖRGÜTÜ TURİZMİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÜÇ ŞEYE BAKAR”

“Henüz yolun ortalarındayız 75 milyonu hedefliyoruz. Böyle bir hedefe hazırlanırken sektörün üzerine yeni bir yük getirilmesi beklenen bir durum değil, Kara bir kabus olacaktır. Dünyada turizmin gelişmesi ve daha ileri seviyelere çıkarabilmek için vergi indirimi yapılıyor, bizlerde ise tam tersine engel teşkil edecek şekilde vergi artırımları çıkarılıyor, Dünya Turizm Örgütü turizmi geliştirmek için dünyada üç şeye bakar. Bunlar: Vize kolaylıkları, altyapı yatırımları ve vergi teşvikleri”

DESTEK İSTİYORUZ

Konaklama vergisinin oda fiyatlarının yükseltilmesini engelleyeceğini savunuyorum “Thomas Cook gibi bir dünya devinin battığı sezonda konaklama vergisinin alınması telafisi olmayan yara sonuçlar çıkaracağını düşünüyoruz. Biz vergiden çok destek bekliyoruz. Çünkü yüzde 2 cirodan vermek demek ciddi bir rakam. İşletmecinin cebinden çıkacak bir para bu” artık birileri buna dur demeli yüzen gemiyi batırmaya çalışıyoruz gibi,

“Konaklama sektörünün bu vergiyi 2020 yılına yansıtması mümkün değil. Her işletmeci önünü göremediğini, kışı nasıl geçireceğini bilmediğini söylüyoruz. Fiyatlara yansıtmak zorunda kalacağız. Turizmde rekabet koşulları çok ağır ve biz aynı zamanda uluslararası yani diğer ülkelerle rekabet ediyoruz. Bazen yüzde bir bile çok kıymetli hale gelebiliyor. İki gün sonra biz Sahil bölgelerinin rekabeti Yunanistan, İspanya ya da Mısır ile nasıl baş edilecek ilk önce bunların üstesinden gelebilecek güce sahip olmalıyız Uluslararası piyasalarda yüzde iki fiyat artışı misafir kaybı demek. Bu yıl en çok misafirin geldiği yıl, rekorları konuşuluyor fakat, bu vergiden sonra bunun ne kadar azaldığını konuşmalarını yapacağız. Bunun sarsıcı etkilerini uzun vadede görülecek ve endişe verecektir...”

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.