Sektörün istikrar sembolü
Afyon İkbal Hotel Genel Müdürü Ali Güzelhan 2015 sezonunda sektör genel anlamda doluluk sorunu yaşarken, Afyon İkbal Hotel'de % 50'nin üzerinde doluluk artışı sağladıklarını söyledi.

Afyon İkbal Hotel Genel Müdürü Ali Güzelhan, "Konum olarak geçmiş yıllar baz alındığında daha uzun konaklama ve online kanallar üzerinden rezervasyon oranında % 50’nin üzerinde artış sağlanmıştır. Gurbetçi misafirlerin rezervasyon yöntemlerinde yerel acentelerden ziyade direkt otelden rezervasyon veya online kanalları tercih etmişlerdir. Gerek Rusya pazarındaki daralmadan kaynaklanan Resort otellerin fiyat indirimleri ve cazip fırsatlara sunarak iç pazara da yönlenmeleri bir geçiş noktası olan otelimizi olumlu olarak etkilemiştir" dedi.
Rus pazarındaki gerilemenin etkileri
2015 yılı başından itibaren gerek siyasi gerek ekonomik sebeplerden dolayı Rus pazarında gerileme yaşanacağı önceden tahmin ediliyordu. Bu sebeple Resort oteller pazar payına bizimde ortak olduğumuz yerli segmentine de yönelttiler. Geçen yıllara göre erken rezervasyon kampanyalarında iç pazarı tetikleyecek politikalar uygulandı ve fiyatlarda iyileştirilmelere gidildi. Ancak bu sorundu daha önceden görüp tedbir alamayan işletmeler için doluluklardaki düşüş kar-zarar dengesini olumsuz yönde etkilemiştir. Sadece birkaç pazara bağlı olarak çalışmanın ve yeni trendleri takip etmemenin bedelini umarım birkaç yıl gibi kısa bir sürede atlatabiliriz.
Doğru pazarlama için yapmamız gerekenler
Geleneksel pazarlama olarak nitelendirdiğimiz eski tarz pazarlama artık işlevini yavaş yavaş yitiriyor. Gençleşen nüfus, durmaksızın gelişen teknoloji ve satın alma alışkanlıklarındaki değişiklik otel pazarlamalarını da değişikliğe ve gelişmeye sevk etti. Bu sebeple misafire daha yakın ve güncel şartlara uyum sağlayabilen tamamen misafir memnuniyetine endeksi bir pazarlama trendi çok hızlı bir şekilde iş hayatına girdi. Otelcilik de de sosyal ağların kullanımı, online kanallardaki etkinliğiniz ve internet ortamındaki farkındalığınız sizi bir adım öne çıkarıyor. Bu aşama sonrasında misafirlerin isteklerine gör hizmet çeşitlendirmesi ve bunun satışa hazır hale getirilmesi yeni pazarlama trendinin olmazsa olmazları arasına girdi.
Futbol turizmi
Öncelikle 2015 yılında ilk kez Afyonkarahisar il olarak Futbol Turizmi ile tanıştı. Tesislerin yeni ve modern olması, Afyonkarahisar’da yapılan spor kompleksinin Türkiye’de ilk olması, şehrin spora olan düşkünlüğü bu sektörün gelişimine çok önemli katkılarda bulundu. Sezon olarak termal turizmin durağın döneme geçtiği Ramazan ayına denk gelmesi otelciler için çukur diye tabir edilen tarihlerin dolmasına sebep oldu. Antalya bölgesi ile karşılaştırıldığında otel sayısının Antalya’ya göre az olması ve ortak tesislerin dönüşümlü kullanımı ve tesislere yakınlık tarafımızca avantaj olarak görülmüştür.
Ayrıca Afyon Cup’ ın Türkiye genelinde görsel, yazılı ve digital basında sürekli ön planda olması il bazında hem spor hem de otellerin tanıtımına çok büyük katkı sağladı. Dönem olarak Afyon Futbol yaz kampı kısıtlı işletmelerin hizmet verdiği bir periyoda denk geldiği için otelciler ve il genelindeki diğer işletmeler için çok büyük bir avantaj. Sonuç olarak Antalya kış kampları için uygun bir ilimiz, Afyonkarahisar ise iklim şartları ve rakım olarak yaz kampları için en uygun ilimiz...
Termal turizmi resort pazarlamayı ne kadar sürede yakalar?
Resort oteller ile Termal oteller arasında dönem ve hizmet çeşidi farklılığı olduğundan herhangi bir rekabet halinde olduklarını düşünmüyorum. Termal Otelleri daha çok iç misafir dediğimiz Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımız tercih ediyor. Yurtdışı misafir sayımız oldukça az. Türk Termal Turizmin Avrupa’yı yakalaması için bölgesel tanıtımın yapılması önem arzetmektedir. Bununla ilgili mutlaka konusunda tecrübeli ajanslardan destek alınmalı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünün Termal Turizme destek vermesi gerekmektedir.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: