Sektör 2014'te yüzde 5 büyüyecek...

Antalya Ticaret Ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, bu yıl turizm sektörünün yüzde 5 büyüyeceğini söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Sektör 2014'te yüzde 5 büyüyecek...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Şubat ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı İzzet Bayar başkanlığında yapıldı. Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya domatesini dünya üzerinde markalaştırmaya çalıştıklarını belirten ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, "Antalya’nın domatesini ön plana çıkardık. Antalya domatesini biz Türkiye’de ve dünyada marka yapma çalışmasına başladık. Bu ürüne değer katacak. Marka süreklidir.

Bunu sürekli anlatmak gerekiyor. İş alemi olarak biz vizyon koyarız. Kıt kaynaklarla da üretmeye devam ederiz. Ülke gündeminde ekonomi yok. Ekonomi ve siyasi istikrar adına da hiçbir adım atılmıyor. Bu ülkenin kalkınması buradan geçiyor. Geleceğin stratejik sektörü tarım. Biz bunu gerçek gündem olarak sunmalıyız. İş alemi şu anda Türkiye’nin büyümesinin yüzde 85’ini sağlıyor. Biz konuşmaya ve üretmeye devam edeceğiz" dedi.
 

"TÜRKİYE’DE KALİFİYELİ ELEMAN SIKINTISI VAR"

Sanayiye yatırım yapılmadığının altını çizen ATSO Başkanı Budak, Türkiye’de kalifiyeli eleman sıkıntısı yaşandığını ifade etti. Budak, "İnşaat kümelenmesi ile ilgili çalışmalarımız var. Sağlık kümesi ile ilgili çalışma yapıyoruz. Bunun ilk adımları da geçtiğimiz dönemde başlamıştı. Üçüncüsü gıda kümelenmesi aynı inşaatta olduğu gibi dünyanın her yerine gidip marka ve ürünlerimizi tanıtacağız. Türkiye’nin ana sorunu ara eleman ve yetenekli istihdam. Türkiye’de kalifiye eleman sorunu en önemli sorun. Biz sanayileşen ülkeler arasında çok gerideyiz.

1990 yıllarında biz 13’üncü sıraya girmiştik Şu anda 15’inci sırada yokuz. 20’lerdeyiz. Biz inşaata AVM’ye yatırım yapıyoruz ama sanayiye yatırım yapmıyoruz. Sanayiye yatırım yapmanız için yetişmiş elemanınız olması lazım, beşeri sermayeye yatırım yapmanız lazım. Beceri 10 projesinde tarımdan sanayiye hatta kuaföre kadar insan yetiştirecek bir sistem oldu artık. 25 lira cep harçlığı veriliyor.
 
3 ay teorik eğitim veriliyordu. Şimdi o teorik eğitim de kaldırıldı. Pratik eğitim veriliyor. Siz SSK ödemiyorsunuz. İstihdam etme durumunda da o elemanla ilgili vergi vermiyorsunuz. Bu önemli. Antalya’da yaklaşık bin kişiye sertifika erdik yüzde 92’yi buldu" diye konuştu.
 

"ANTALYA SİYASET ÜSTÜ BİR BAKIŞLA YÖNETİLMELİ"

Antalya’nın 10 yıllık yol haritasını çıkardıklarına değinen ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya’nın siyaset üstü bir bakışla yönetilmesi gerektiğini dile getirdi. Çetin Osman Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2023 Antalya vizyonu dedik 10 yıllık Antalya’nın yol haritasını çıkardık. Antalya’nın yatırım eksiği çok fazla. Antalya’nın vizyona ihtiyacı var. Antalya’nın kaybedecek bir günü daha yok. Bizim için önemli olan Antalya’nın siyaset üstü bir bakışla yöneltmesi gerektiği düşünüyoruz. Yönetimlerinizde katılımcı olun bize de sorun dedik. Planların revizyonu ile ilgili kentte yaşayan kesimleri ilgilendiriyor. Bunlarla ilgili görüşlerimizi alın. Yeşil ekonomiye geçelim dedik. Dağlar talan edilmesin kıyılar talan edilmesin sit alanları koyulsun bunları istiyoruz. Antalya’nın geleceğinde toprak son derece önemliyse, Antalya’da bunların geleceği yönetimlerin gelmesi gerekiyor."

"TURİZM SEKTÖRÜ YÜZDE 5 BÜYÜYECEK"

Ekonomide yapısal sorunların olduğunu belirten Budak, turizm sektörünün bu yıl içinde yüzde 5 büyüyeceğini söyledi. Budak, "2014 yılında Amerika parasını geri çekecek. Ayda 85 bin dolar veriyordu. 10 milyonunu çekti. Bu parayı çekerken gelişmekte olan ülkelerde dalgalanmalar olacak. 2015 yılının sonuna kadar bu böyle gidecek. Siyasi istikrarınız da zayıflamışsa tufan olabilir. Aklımızı başımıza almamız gerekiyor. Ekonomide birçok yapısal sorun var. Bunları çözmek lazım. Büyüme rakamlarının yüzde 2’nin altına gittiği görülüyor. Bu piyasaya etki yapacak.

Cirolarımız düşecek arkadaşlar. Kredi ile büyümüşüz 2011’de, 2012’de de, 2013’te yine kredi ile büyümüşüz. 2014’te borç ödeyeceğiz. İnşaat sektöründe yavaşlama olacak. Bu da hepimizin işini etkileyecek. Ön rezervasyonlardan anladığımız kadarıyla artış var. Turizm bu yıl yüzde 5 büyüyecek. En çok krediyi turizmciler almış. Bu yatırımdır. Teşvikler alınıyor. İnşaat sektöründe Antalya ekonomisi, Türkiye ekonomisinden ayrı değil, Türkiye ekonomisi ile aynı hareketleri yapıyor" ifadelerini kullandı.
 

"EHİL ELLERE VERİLMELİ"

Konyaaltı plajları konusuna da değinen ATSO Başkanı Çetin Osman Budak konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu konuyu her mecliste konuşacağım. Konyaaltı plajı doğru planlanmalı ehil ellere verilmeli. Antalya Tanım A.Ş.’yi biz bunlar için kurduk. Antalya Tanıtım A.Ş., Türkiye’nin ilk destinasyon projesidir. Sivil Toplum Kuruluşları ve kamu işbirliğiyle kurulmuş bir şirket tamamen. Antalya’nın tek çatıdan tanıtımının yapılması gerekiyor." (İHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.