Schengen krizi Türk turistin yurtdışı tatil alışkanlıklarını değiştirdi

Schengen vizesinde yaşanan kriz derinleşirken Türkiye vatandaşları yurtdışı tatillerinde ‘vize sorunu olmayan’ KKTC, Dubai, Mısır gibi alternatif lokasyonlara yöneliyor. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, "Vize sorunu olmayan ve ucuz tatil lokasyonları ilgi görüyor" dedi.

06/06/2024 12:25
Schengen krizi Türk turistin yurtdışı tatil alışkanlıklarını değiştirdi

Son yıllarda Avrupa ülkeleriyle yaşanan Schengen vizesi krizinin derinleşmesi, Türkiye’de vatandaşların yurtdışı tatil alışkanlıklarında da değişikliğe sebep oldu. Schengen vizesi alımının zorlaştırılması, yükselen vize ücretleri ve vize başvurusu sonrası belirsiz geçen süreler sebebiyle birçok kişi artık tatil için Türkiye’den vize istemeyen ya da turistler için kapıda vize uygulayan destinasyonlara yöneldi.

Vize sorunu olmayan ülkelerin birçoğunun para biriminin TL’ye göre daha değersiz olması da bu tatilleri daha ucuz hale getirdiği için cazip kılıyor.

TÜRSAB BAŞKANI FİRUZ BAĞLIKAYA: VİZE SORUNU OLMAYAN VE UCUZ TATİL LOKASYONLARI İLGİ GÖRÜYOR

Türkiye Seyahat Acenteları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, yaklaşan Kurban Bayramı tatilinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) en çok ilgi gören ülkelerin başında geldiğini söyledi. Patronlar Dünyası’na konuşan Bağlıkaya, “Vizesiz alternatif olarak Balkanlar, deniz tatili planlayanlar için başta Şarm el Şeyh olmak üzere Mısır’daki tatil bölgelerine talep bulunuyor. Orta Doğu’da Dubai de talep edilen lokasyonlar arasında” dedi.

“YURT İÇİ TATİL FİYATLARI ARTTI AMA DÖVİZ SABİT KALDIĞI İÇİN YURTDIŞI TATİLLER CAZİP HALE GELDİ”

Yurt içi tatil fiyatlarında enflasyon sebebiyle artışlar yaşandığına dikkat çeken Firuz Bağlıkaya, dövizde büyük oynamalar yaşanmadığı için yurtdışı tatillerine ilginin arttığını söyledi ve ekledi:

“Vizesi olan vatandaşlarımız daha çok İspanya ve İtalya’yı tercih ediyor. Benelüks bölgesi ve Orta Avrupa turları da klasik turlar arasında ilgi görüyor.”

TÜRKİYE VATANDAŞLARI İÇİN HANGİ ÜLKELERDE VİZE SORUNU YOK?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize sorunu yaşamadan ziyaret edebildiği en popüler lokasyonlar arasında Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna Hersek gibi ülkeler bulunuyor. Bazı Ortadoğu ve Afrika ülkeleri Türkiye vatandaşları için online vize uygularken Maldivler, Mısır, Nepal, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler ise Türk turistler için kapıda vize imkanı sunuyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ayrıca Gürcistan, Moldova, Ukrayna, KKTC ve Azerbaycan’a pasaporta ihtiyaç duymadan yalnızca kimlik kartları ile giriş yapabiliyor. Bu sene yeni atılan adım sonucunda Yunan Adaları'nda da Türk turistler için 7 günlük kapı vizesi veriliyor.

TATİLDE YENİ ROTA: MISIR - DUBAİ

Son yıllarda Türkiye vatandaşlarının tatil için en çok tercih ettiği ülkeler arasında iki yeni rota öne çıkıyor: Mısır ve Dubai. Mısır’ın Sina Yarımadası’nın güneyinde yer alan ve Kızıl Deniz’e kıyısı olan Şarm El Şeyh şehri, deniz turizminde son yılların en popüler lokasyonlarından biri.

Çölün ortasında muhteşem doğası, deniz canlısı çeşitliliği ve güneşiyle tatilseverleri ağırlayan Şarm El Şeyh kenti ayrıca golf alanları ve renkli gece hayatıyla da öne çıkıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti olan Dubai ise hem fiyat hem de performans olarak lüks ama uygun fiyatlı tatil yapmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Dubai ayrıca lüks alışveriş merkezleri ve eğlence mekanları ile öne çıkıyor.

“TÜRK VATANDAŞLARININ TATİL ROTASINI DEĞİŞTİRMESİNDE VİZE SORUNU EN BÜYÜK ETKEN AMA TEK ETKEN DEĞİL”

HOI Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet yürüten ve Türk vatandaşlarına online BAE turist vizesi sağlamakla yetkili MBD Travel LLC firması dubaivizeal.com markasıyla ayda ortalama 5 bin turist vizesi satıyor. MBD Travel LLC firmasını bünyesinde bulunduran HOI Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Musa Toktaş, “Schengen başta olmak üzere Amerika ve İngiltere'nin Türk vatandaşlarına uyguladığı gizli vize ambargosu, Türkiye'den yurtdışına tatile gitmek isteyenlerin rotasını Körfez ülkelerine çevirmesine neden oldu” dedi.

Toktaş, tatil alışkanlığındaki değişimin tek sebebinin vize sorunu olmadığını aynı zamanda gidilen ülkelerdeki alışveriş fiyatları, güvenlik, yeme içme kültürü, ırkçılık veya yabancılara karşı tutum, eğlence mekanlarına erişim ve yapılacak aktivitelerin de Türk turistlerin tercihlerinde etkili olduğunu söyledi.

Türk vatandaşlarının yurtdışı tatillerinde Körfez ülkelerini tercih etmesindeki bir başka nedenin ise, bu ülkelerde Türklerin sevilmesi ve saygı görmesi olduğunu belirten Toktaş, şunları ekledi: “Helal yiyecek kaygısı olan tatilciler için kaliteli yeme içme imkanları bulunuyor. Deniz ve sahiller oldukça temiz; güvenlik açısından bireysel silahlanma yasak.

MÜŞTERİLER GENELLİKLE ORTA VE ÜZERİ GELİR SEVİYESİNE SAHİP KİŞİLERDEN OLUŞUYOR

Mobese gibi kamusal alan izleme sistemleri dünya standartlarında çalışıyor. İngilizce bilgi tabelaları sayesinde Arapça bilinmese bile iletişimde sıkıntı yaşanmıyor. Öte yandan, petrol fiyatlarının düşük olması nedeniyle toplu taşıma yaygın değil. Bu durum, özellikle araç kiralama tercihlerini artırıyor. Ancak, 6-7 şeritli yollar ve yüksek ceza bedelleri, Türk tatilciler için alışılmadık durumlar yaratabiliyor.”

Müşterilerinin genellikle orta ve üzeri gelir seviyesine sahip kişilerden oluştuğunu belirten Musa Toktaş, “Ancak, Wizzair gibi düşük maliyetli havayolu şirketleri sayesinde 120$'a bile gidiş-dönüş bilet bulunabildiği için düşük gelir grubundan misafirlerimiz de olabiliyor. Başta Dubai olmak üzere Körfez ülkelerine genellikle muhafazakar kesimin ilgi gösterdiği düşünülse de, her sosyoekonomik gruptan ziyaretçi Dubai'yi tercih etmektedir” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.